Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα από το… political story

Γρήγορες απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα της οικονομίας καλείται να δώσει η κυβέρνηση. Ποιες κινήσεις μπορούν να ανατρέψουν το κλίμα. Τα νέα δεδομένα, το διεθνές περιβάλλον και το σερί αρνητικής ειδησεογραφίας. Πώς κινήθηκαν οι ξένοι. Τα στατιστικά.

Τα πολιτικά ρίσκα αποτιμούν Χρηματιστήριο, αγορά ομολόγων και πραγματική οικονομία την ώρα που δανειστές και ξένοι οίκοι «νουθετούν» την Αθήνα να συνεχίσει στον δρόμο των...μεταρρυθμίσεων.

Απώλειες πάνω από 7% για τον Γενικό Δείκτη μέσα σε μία εβδομάδα, που πλέον διορθώνει περίπου 28% από τα τελευταία υψηλά των 1.160 μονάδων στα μέσα Μαΐου, τότε που Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών προέβαλλαν την εικόνα του success story και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφερόταν στο Grecovery.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας οι πιέσεις εντάθηκαν στο σύνολο των μετοχών της «μεγάλης» και «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 860/850 μονάδες, τον Ftse Large Cap να «δοκιμάζει» τις 290-285 μονάδες. Συνεχιζόμενες απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη (στην περιοχή των 150 μονάδων) με πιεστικότερη την διόρθωση της μετοχής της Εθνικής.

Για την ΕΤΕ, η απώλεια σημαντικών στηρίξεων (κυρίως των 3,70 ευρώ) επέτεινε τις πωλήσεις (και λόγω εξόδου από τον Stoxx 600) και άνοιξε την...κατηφόρα προς τα 3,20 ευρώ. Ρευστοποιήσεις αντιμετώπισαν και οι Πειραιώς, Attica Bank.

Στα ενθαρρυντικά των ημερών η επισημοποίηση των όρων του προγράμματος εθελούσιας εξόδου εργαζομένων του νέου ΤΤ με το ΤΧΣ και την Goldman Sachs να επισπεύδουν την διαδικασία πώλησης της τράπεζας.

Τα νέα δεδομένα

Ωστόσο η ουσία είναι, πως περίπου ένα μήνα μετά τις κυβερνητικές πομφόλυγες για Grecovery ελάχιστα θυμίζουν την επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου και του Γ. Στουρνάρα, τις πανηγυρικές αναφορές του επικεφαλής του Χρηματιστηρίου στο Road Show της Νέας Υόρκης.

Εμπλοκή στην προβεβλημένη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ (με προφανείς επιχειρηματικές και πολιτικές παρενέργειες), αποτυχία στην εκχώρηση της ΔΕΠΑ, υποβάθμιση του ΧΑ από τον οίκο MSCI, εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος 970 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο με παράλληλη υστέρηση εσόδων, αύξηση στα επισφαλή δάνεια σκιάζουν την πραγματική οικονομία και αντανακλώνται στην παρατεταμένη υποχώρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί, πως το ΧΑ λόγω εγγενών προβλημάτων έχασε το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου ανοδικού κύκλου των ξένων χρηματιστηρίων. Ουσιαστικά το ΧΑ είχε μία τελευταία αναλαμπή (προς τα μέσα Μαΐου) όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να παίξει το χαρτί της «επιτυχούς διαχείρισης», των «διαρθρωτικών αλλαγών» δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Διαδικασία, που «βάρυνε» το κλίμα (λόγω των αναπόφευκτων ρευστοποιήσεων μετοχικών θέσεων) για να ακολουθήσει η υπόθεση του ΟΠΑΠ (έκτοτε η μετοχή του Οργανισμού μετρά πτωτικά σερί) και η μη ευόδωση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Πλέον, το ΧΑ βρίσκεται αντιμέτωπο και με εξαιρετικά αντίξοο διεθνές περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής Fed, Ben Bernanke για σταδιακό περιορισμό της παροχής ρευστότητας στο σύστημα, που προκαλεί τριγμούς στις αγορές από την Πέμπτη, όταν και "βούλιαξαν" χρηματιστήρια, εμπορεύματα και ομόλογα.

Ορισμένοι ξένοι διαχειριστές φαίνεται, πως έλαβαν το μήνυμα έγκαιρα και δεν περίμεναν το... επιτυχημένο Road Show του Ιουνίου για να ενεργοποιήσουν προγράμματα πωλήσεων.

Όσοι έγραφαν σημαντικές υπεραξίες από θέσεις τους σε ΟΤΕ, ΔΕΗ κατοχύρωσαν κέρδη. Σε αυτό το πλαίσιο ρευστοποίησαν και θέσεις τους σε Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ, Τέρνα Ενεργειακή, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ελλάκτωρ κ.α.

Η υποβάθμιση του ΧΑ μπορεί να είχε προεξοφληθεί, καθώς οι πωλήσεις είχαν αρχίσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα, ωστόσο αποτέλεσαν άλλο ένα χτύπημα στην επικοινωνιακή βιτρίνα της κυβέρνησης. Το γεγονός, πως ήταν η πρώτη- στα παγκόσμια χρονικά- υποβάθμιση χρηματιστηρίου χώρας της Ευρωζώνης είχε περισσότερο σημειολογικό χαρακτήρα. Οι αλλαγές θα ισχύουν από τον Νοέμβριο, τότε που οκτώ μετοχές (Εθνικής, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Folli Follie Group, Ελληνικών Πετρελαίων και Τιτάνα) θα ενταχθούν στον διεθνή δείκτη MSCI Emerging Markets.

Το αρνητικό για την Αθήνα και το ΧΑ είναι η επαναφορά του «Ελληνικού προβλήματος» στα ξένα ΜΜΕ, στα διεθνή φόρα. Ενδεικτική η νέα βολή του ΔΝΤ. Στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr διαβάζουμε, πως "...η επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος συνεχίζεται. Η αποστολή που αποχώρησε την Τετάρτη έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη του μήνα. Η προτεραιότητα παραμένει, οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις ενέργειες που απαιτούνται βάσει του προγράμματος. Εάν η επιθεώρηση ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα ανακύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη έως τα τέλη Ιουλίου του 2014". Ζόρια.

Σε αυτή την συγκυρία η Eurobank επισημαίνει σε έκθεση της, ότι η μείωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω:

- Tης αποφυγής της μεταρρυθμιστικής κόπωσης,
- Tης επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας,
- Tου επανασχεδιασμού του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του στόχου των 2,1 δισ. ευρώ για το 2013.

Ζητούμενο για την χώρα, τη νέα κυβέρνηση εάν και κατά πόσον θα πείσουν τις αγορές (εντός και εκτός συνόρων) πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Και σε κάθε περίπτωση να διαβούν τον...Ρουβίκωνα του Ιουνίου-μέσα Ιουλίου (δηλαδή να κλείσει οριστικά το θέμα του ΟΠΑΠ, να προχωρήσει η ΔΕΣΦΑ και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα, χωρίς να δραματοποιηθεί περισσότερο η κατάσταση.

Σ.σ. Την ερχόμενη εβδομάδα αναλαμβάνει (και τις δικές μας...υποχρεώσεις) ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Λίγες μέρες στην Τήνο... είναι ό τι πρέπει για να γαληνέψει κάποιος αυτή την περίοδο. Και τα λέμε, πρώτα η Μεγαλόχαρη, από Δευτέρα 1 Ιουλίου.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 830,01 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 9,69%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 9,84% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,83%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Ακίνητης Περιουσίας (15,65%) και Μέσα Ενημέρωσης (11,40%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-12,95%), Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειες (-12,10%) και Τηλεπικοινωνίες (-11,61%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Eurobank (67,74%), Νάκας Μουσική (50%), Κυριακούλης (42,67%), ΓΕ Δημητρίου (40,82%), Ιντερτέκ (34,33%), ΕΛΙΧΘ (23,53%), Nutriart (22,50%), Γαλαξίδι (21,54%), Forthnet (20%) και Αθηνα (19,67%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Μάρακ (-58,57%), Μοτοδυναμική (-24,43%), AXON (-23,33%), Medicon (-19.91%), Compucon (-19,15%), Εθνική Τράπεζα (-18,95%), Χαιδεμένος (-18,83%), CPI (-18,37%), Ίλυδα (-17,74%) και Ιντεργουντ (-17,04%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v