Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 33,7% το βδομαδιάτικο για τις τράπεζες

Ισχυρά τα εβδομαδιαία κέρδη για τις τράπεζες, παρά τις σημερινές απώλειες 2,6% για τον κλαδικό δείκτη. Διψήφιες απώλειες αλλά και ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών για Alpha. Κέρδη για Εθνική. "Πετάει" η Jumbo.

Jumbo και Εθνική, ήταν οι μόνες μετοχές από όλο τον 25αρη, που διασώθηκαν με θετικό τελικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Frigoglass.

Ξεκινώντας από την μετοχή της εταιρείας που έχει σήμα το "ιπτάμενο ελεφαντάκι", αξίζει να σημειωθεί ότι συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις δεν έχει "δει" αρνητικό πρόσημο ούτε ενδοσυνεδριακά!

Ο τίτλος μπορεί να υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 7,81 ευρώ (+7,72%), όμως αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 7,70 ευρώ, τα οποία σήμερα υπερκέρασε με χαρακτηριστική ευκολία, θα έχει δώσει το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους και θα απειλεί τα υψηλά 43 μηνών. Τεχνικά, η μετοχή άφησε πίσω της την αντίσταση των 7,45 ευρώ και αν ξεπεράσει την ζώνη 7,80 - 7,90, θα ανοίξει δρόμο για την επόμενη ζώνη αντίστασης που οριοθετείται μεταξύ των 8,30 και 8,54 ευρώ.

Επόμενος πρωταγωνιστής ημέρας ο τίτλος της Εθνικής, που ακολούθησε το κλίμα νευρικότητας που επικράτησε σε όλο το Τραπεζικό ταμπλώ, αφού κινήθηκε μεταξύ 1,05 (+9,26%) και 0,9340 ευρώ (-2,81%), κλείνοντας στα 0,9350 ευρώ (+3,54%) και συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Εντυπωσιακές οι ημερήσιες διακυμάνσεις για τους περισσότερους Τραπεζικούς τίτλους, με την Alpha Bank να κινείται μεταξύ 1,57 (+1,95%) και 1,29 ευρώ (-16,23%), την Eurobank μεταξύ 0,2970 (+5,32%) και 0,2620 ευρώ (-7,09%), την Πειραιώς μεταξύ 0,3080 (+1,99%) και 0,2820 ευρώ (-6,62%) και τον Τραπεζικό δείκτη μεταξύ 222,59 (+4,25%) και 199,93 μονάδων (-6,36%).

Αντίθετα, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Τρ. Αττικής, συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 0,2870 ευρώ (+19,58%). Η μετοχή κινήθηκε εν μέσω φημών - εκτιμήσεων για άτυπη παράταση που έλαβε η Τράπεζα από την ΤτΕ και το ΤΧΣ να προχωρήσει στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της, κάτι που η Αγορά το εξέλαβε σαν ένδειξη πως το Πιστωτικό Ίδρυμα βρίσκεται αρκετά κοντά στο να καλύψει τον κεφαλαιακό του στόχο.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη κέρδη 5,16% και στον Τραπεζικό κέρδη 33,75%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 13,93% και ο Τραπεζικός απώλειες 8,15%.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινα" ταμπλώ στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ελεγχόμενα κέρδη στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, ενώ δείχνουν να επιστρέφουν οι πιέσεις στα Εμπορεύματα.

Ξεκινώντας από την Ασία, με κέρδη 2,93% στις 14607,5 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής ο Ιαπωνικός Nikkei μετά την άνοδο του Αμερικανικού δολαρίου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 γεν, για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, οδηγώντας σε ισχυρά κέρδη τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι μετοχές των εταιρειών με σημαντική διεθνή παρουσία ενισχύθηκαν εν μέσω εκτιμήσεων ότι το αδύναμο γεν θα τους προσδώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα ενισχύσει τα κέρδη τους.

O διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Ηaruhiko Kuroda, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει σαν στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και αποσκοπεί μόνο στην άνοδο του πληθωρισμού 2% σε δύο χρόνια.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008 "σκαρφαλώνει" ο Πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, με φόντο τα αποτελέσματα των ArcelorMittal και BT Group και μετά τα στοιχεία για τις Γερμανικές εξαγωγές, ενώ νέο ιστορικό υψηλό διεκδικεί ο DAX.

Συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος καταγράφηκε στη Γερμανία το Μάρτιο αν και τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5%, σύμφωνα και με τις προβλέψεις. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,8%, ποσοστό μικρότερο από την αύξηση κατά 1,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Έτσι, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας μειώθηκε οριακά στα 17,6 δισ. ευρώ από 17,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

"Η Ευρωζώνη θα διασπαστεί. Είναι αναπόφευκτο", υποστηρίζει ο ιδρυτής και CEO της Saxo Bank, Lars Seier Christensen, υποστηρίζοντας πως πλέον η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει λάβει διαστάσεις... μοιραίας καταστροφής, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλα τα Κράτη - Μέλη της.
Κατά τον Christensen, είναι δεδομένο πως οι πιο αδύναμες Χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ. Το μείζον ζητούμενο όμως είναι οι αποχωρήσεις αυτές να πραγματοποιηθούν με ελεγχόμενο τρόπο, ώστε το κόστος να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, προκειμένου οι Χώρες που θα δουν το δρόμο της εξόδου από την Ευρωζώνη να σταθούν ξανά στα πόδια τους το συντομότερο δυνατόν. Για να μπορέσουν να συμβούν όλα τα ανωτέρω στην Ευρωζώνη, με έναν τρόπο ελεγχόμενο και σχετικά λιγότερο κοστοβόρο, θα πρέπει να επικρατήσει η λογική. "Για τους Ευρωπαίους ηγέτες αυτό δεν μοιάζει καθόλου πιθανό τη δεδομένη στιγμή", υποστηρίζει ο ίδιος. "Η ύφεση στην Ευρωζώνη θα κρατήσει για χρόνια. Ξεχάστε τις δηλώσεις περί ανάκαμψης και επιστροφής στην ανάπτυξη σε έξι μήνες... Πάντα θα είναι σε... έξι μήνες από τώρα", προσθέτει, προειδοποιώντας πως κάθε Ευρωπαϊκό asset θα είναι μη ελκυστικό, όσο και επικίνδυνο για τα επόμενα χρόνια (!)

"Η Κυπριακή διάσωση αποτελεί και θα αποτελέσει πρότυπο για τις μελλοντικές διασώσεις στην Ευρωζώνη. Το Κυπριακό χάος απέδειξε πλέον πως στην Ευρωζώνη μπορούν να συμβούν τα πάντα. Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν θα τερματιστεί.", εκτιμά ο ισχυρός άντρας της Saxo Bank, προσθέτοντας πως "το ευρώ είναι ένα πολιτικό δημιούργημα χωρίς ισχυρά οικονομικά ή δημοσιονομικά θεμέλια" .

Το σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke. Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Βernanke ανέφερε ακόμα ότι η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά την διάθεση για υπερβολική ανάληψη ρίσκου, που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού και επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι η Αγορά repo μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την χρεοκοπία ενός broker ή άλλου μεγάλου δανειολήπτη.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

H επιστροφή από τις Πασχαλινές διακοπές μόνο υποτονική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την Χρηματιστηριακή Αγορά, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Μέσα σε δύο συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αλλεπάλληλα νέα υψηλά έτους ανεβάζοντας τζίρους και αδρεναλίνη, καθώς οι αποδόσεις που κατεγράφησαν έφθασαν έως και το 50% σε "χαρτιά" του FTSE-25.

Οι Τράπεζες ηγήθηκαν της ανόδου βοηθούμενες από τις ανακοινώσεις εγγυημένης κάλυψης των αυξήσεων της Τρ. Πειραιώς και της Alpha Bank οι οποίες θεωρήθηκαν από την Αγορά σοβαρές ενδείξεις επιστροφής του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, στην Ελληνική Αγορά εν γένει.

Την ίδια στιγμή οι εγχώριοι κωδικοί έδειξαν να αφυπνίζονται, καθώς η συμμετοχή στις αυξήσεις φαίνεται να προβληματίζει ως προς την διαχείριση που θα πρέπει να ακολουθηθεί από κάποια χαρτοφυλάκια βελτιώνοντας την συναλλακτική δραστηριότητα.
 
Γεγονός είναι ότι αυτή την φορά η διάσπαση των 1000 μονάδων είχε περισσότερο "πάθος" και συμμετοχή από την τελευταία φορά (28/2), καθώς οι συνθήκες εντός και εκτός Ελληνικού Χρηματιστηρίου δημιούργησαν ισχυρότερα εναύσματα ανόδου, βάζοντας νέες προσδοκίες υπό τιμολόγηση, όπως για παράδειγμα ένα ενδεχόμενο "κούρεμα" Ελληνικού χρέους του Επίσημου Τομέα, την έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές στο τέλος του 2013, ή την θετικότερη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας στο κοντινό μέλλον.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο υψηλό έτους στις 1070 μονάδες εισχωρώντας με αρκετή δύναμη σε υπερτιμημένες βραχυπρόθεσμες ζώνες τιμών από τις οποίες ξεκίνησε μια φυσιολογική διόρθωση, τηρουμένων των πέντε συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων που είχαν προηγηθεί.

Η ελάχιστη αναλογία διόρθωσης για το ράλι που έχει ξεκινήσει από τις 799 μονάδες συμπίπτει με το κοντινό επίπεδο στήριξης που βρίσκεται μεταξύ 1000 και 970 μονάδων, η προσέγγιση του οποίου δεν μεταβάλει την θετική τάση, καθώς οι βασικοί βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι που χαρακτηρίζουν την τάση κινούνται πέριξ των 950 μονάδων.

Οι 1070 μονάδες από την άλλη πλευρά δεν ήταν και τόσο τυχαίες σαν επίπεδο αντίστασης, καθώς συμπίπτουν με το κάτω εύρος του πλαγιοανοδικού καναλιού που οριοθετεί την ανοδική τάση από τον περυσινό Μάιο και ενδεχομένως να χρειάζονταν επιπλέον δυνάμεις (τζίρος, ειδήσεις, συμμετοχή μετοχών) για την επανείσοδο της Αγοράς στο εύρος διακύμανσης που είχε σχηματιστεί έως τον φετινό Μάρτιο.

Οι πέντε ανοδικές εβδομάδες που έχουν προηγηθεί, τα συσσωρευμένα κέρδη σε πολλές Δεικτοβαρείς μετοχές και οι ανάγκες των κεφαλαίων για τις καλύψεις των Τραπεζικών αυξήσεων, που σε κάποιο βαθμό θα αντληθούν και από πωλήσεις μετοχών εγχώριων χαρτοφυλακίων, ενδεχομένως να πιέσουν περαιτέρω την εικόνα της Αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, αναμένουμε η Αγορά να βρει πεδίο περισσότερο πρόθυμων αγοραστών κάτω από τις 1000 μονάδες και ως εκ τούτου η διόρθωση που εξελίσσεται θα έχει περιορισμένο εύρος εκτόνωσης.

Πλούσια παραμένει η ατζέντα των επόμενων ημερών από πλευράς νέων και χρηματιστηριακών εξελίξεων, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Την Δευτέρα 13 Μαϊου η Alpha Bank θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα προτίμησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα ξεκινήσει την προσεχή Παρασκευή 17 Μαϊου.

Στις 14 Μαϊου αναμένονται τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του Τιτάνα, στις 15 ανακοινώνουν η Μέτκα και ο Μυτιληναίος, στις 16 η Coca Cola και η επόμενη εβδομάδα κλείνει με τα αποτελέσματα της S&B τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 17 Μαϊου πριν την έναρξη της συνεδρίασης.


Επιστροφή "εντός των τειχών"- Το τραπεζικό ταμπλώ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, μετά την Πειραιώς, σήμερα ήταν η σειρά της Alpha Bank να σημειώσει ιστορικό ρεκόρ "ever", όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση, υπάρχει πρόθεση πώλησης έως 15 εκατ. μετοχών της Τράπεζας από μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Μετά το πέρας των συναλλαγών, θα ακολουθήσουν οι κατά το νόμο οριζόμενες γνωστοποιήσεις.

Ο ισολογισμός της Alpha εμφανίζεται ανθεκτικός, αλλά η βελτίωση των εσόδων θα χρειαστεί χρόνο, τονίζει η Citi σχολιάζοντας αποτελέσματα α΄ τριμήνου. Οι καθαρές ζημιές της Τράπεζας, στα 0,3 δισ. ευρώ, ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις της Citi για ζημιές 1,2 δισ. ευρώ το 2013, τονίζει ο οίκος, ο οποίος διατηρεί σύσταση "neutral" για τη μετοχή, ενώ δεν δίνει τιμή-στόχο. Ο δείκτης κάλυψης παρέμεινε σταθερός στο 52%, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 30,1% από 28,6%. Σε βάση τριμήνου, η διαμόρφωση νέων NPLs παρέμεινε σταθερή στην Alpha αλλά μειώθηκε στην Εμπορική, σημειώνει ο οίκος. Παράλληλα, τονίζει ότι τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια της Τράπεζας συνέχισαν την πτωτική τους τροχιά, στο 1,8% από 2% στο δ' τρίμηνο του 2012, λόγω περαιτέρω υποχώρησης στα περιθώρια των επιτοκίων καταθέσεων. Η τάση αυτή ενδέχεται να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες, εκτιμά η Citi.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι στις 9/5 ο κ. Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, προέβη σε πώληση 3.000.000 μετοχών της Τράπεζας, συνολικής αξίας 912.693,00 ευρώ. Η πώληση έγινε με σκοπό τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, στις 9/5 η εταιρεία "Shent Enterprises Limited" προέβη σε πώληση 2.228.914 μετοχών της Τράπεζας, συνολικής αξίας 676.771,94 ευρώ. Η εταιρεία "Shent Enterprises Limited" είναι νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Μιχάλη Σάλλα του Γεωργίου, Πρόεδρο Δ.Σ. της Πειραιώς. Η πώληση έγινε με σκοπό την συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Από εκεί και πέρα, από σήμερα 10/05/2013, οι μετοχές της εταιρείας Μέτκα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 1.1.2012-31.12.2012, ποσού Ευρώ 0,25 ανά μετοχή (καθαρό ποσό 0,1875 Ευρώ ανά μετοχή). Το ποσό του μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 25% σύμφωνα με το ν. 3943/2011.

Επίσης, οι μετοχές της MIG είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου δύο σειρών, ύψους € 660.281.301, με έκδοση 660.281.301 ομολογιών μετατρέψιμων σε 1.010.911.529 μετοχές και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με τους εξής όρους: Α΄ ΣΕΙΡΑ: αναλογία 0,5304556846 ομολογίας για κάθε 1 παλαιά μετοχή, με ονομαστική αξία και τιμή διάθεσης ομολογίας € 1,00 και τιμή μετατροπής € 0,54 ανά μετοχή και Β΄ ΣΕΙΡΑ: αναλογία 0,3266863953 ομολογίας για κάθε 1 παλαιά μετοχή, με ονομαστική αξία και τιμή διάθεσης ομολογίας € 1,00 και τιμή μετατροπής € 0,99 ανά μετοχή. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 16/5/2013 έως και 30/5/2013 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 16/5/2013 έως και 24/5/2013. Ο τίτλος ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση με προσαρμοσμένη τιμή τα € 0,343.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Βιοχάλκο, Μέτκα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, Intralot, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μετκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Eurobank Properties.

Μάλιστα πριν τις τελικές δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1025,67 μονάδες (-3,81%) και ο τίτλος της ΕΕΕ στα 20,00 ευρώ (-6,10%), αλλά μέσω των δημοπρασιών η μετοχή της ΕΕΕ έκλεισε στα 20,74 ευρώ (-2,63%) και ο Γενικός Δείκτης στις 1034,89 μονάδες με απώλειες 2,99%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 124,2 εκατ. από τα οποία τα 27,2 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Jumbo, Folli Follie Group, EEEK, Motor Oil, Alpha Bank).

Στους αρνητικούς Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές, οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-11,69%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 6% οι Eurobank, MIG, Intralot, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Αν και υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 6,11 ευρώ (+2%) και έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, έδειξε πως έχει σταθερό αγοραστή ο τίτλος της ΕΧΑΕ. Σε έσοδα ύψους 28 εκατ. ευρώ προσβλέπει η εισηγμένη από την πληρωμή προμήθειας για όλα τα δικαιώματα στις ΑΜΚ των Τραπεζών και όχι μόνο του 10% των ιδιωτών, σημειώνει η Piraeus Securities. Όπως αναφέρει, το νέο αυτό δεδομένο προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της Alpha Bank, αλλά και από ερώτηση προς την ΕΧΑΕ.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε υψηλότερα έσοδα από τη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου καθώς η αρχική πρόβλεψη του οίκου ήταν για έσοδα 2,2 εκατ. ευρώ. Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται ότι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) διαμορφώνονται σε 0,56 ευρώ αντί 0,29 ευρώ και δημιουργούν προϋποθέσεις για μέρισμα 0,36 ευρώ αν διατεθεί το 65% των κερδών. Εξαιρετική η είδηση ??για τη μετοχή, η οποία θα ενισχύσει την ήδη πλούσια ταμειακή της θέση (115 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2012). Σύμφωνα με την ΑΧΕ υπάρχει "upside" 15-20% από τα τωρινά επίπεδα και η σύσταση για τον τίτλο, από την Piraeus Sec., είναι "outperform".

Η Αγορά, όμως, ακόμη δεν έχει αντιληφθεί ότι, μέχρι το Καλοκαίρι θα διαπραγματεύονται δισεκατομμύρια warrants. Η "γκανιότα" θα είναι η μόνη σίγουρα κερδισμένη, από αυτή την διαπραγμάτευση, όπως και αν ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις Εμπορευμάτων.

Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Σελόντα, τέταρτη για την Dionic και έβδομη συνεχόμενη για την Sato που σήμερα ανέβασε σημαντικά συναλλαγές.
Για Ίντεργουντ και ΕΛΓΕΚΑ, τα ημερήσια κέρδη ήταν αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς.
Τέλος, δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1 δισ. ευρώ θα διενεργήσει την Τρίτη 14 Μαϊου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.


---ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε ανοδικά, όμως γρήγορα επικράτησαν οι πωλητές, ενώ η μεταβλητότητα αύξησε αισθητά τις συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.586 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο υπεραπέδωσε σε απώλειες του αντίστοιχου δείκτη στην spot Αγορά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το premium να μειωθεί στο 1,72%. Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.337, τιμή εκκαθάρισης 352,25) κινήθηκαν μεταξύ 351 και 368,25 μονάδων. Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΠΑΠ, 10.000 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (35.091), ΟΠΑΠ (1.223), ΟΤΕ (2.034), MIG (1.243), Μυτιληναίο (1.127), ΔΕΗ (1.004), ΓΕΚ (488), Eurobank (2.727), Ελλάκτωρα (180), Intralot (416), Βιοχάλκο (150), ΕΧΑΕ (225), Σιδενόρ (124), Ελ. Πετρέλαια (103), Jumbo (130).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ιδιαίτερα χαμηλά διαμορφώθηκε η ημερήσια δραστηριότητα στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 αφού σημειώθηκαν μόλις 76 δικαιώματα (66 δικαιώματα αγοράς και 10 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα σκαρφάλωσε στο 45%.

Ας σημειωθούν τα 135 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,60 ευρώ.Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.422.116 τεμ.), Alpha Bank (4.125.450).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v