Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Coca Cola "επέβαλε" την πτώση στο ΧΑ

Στο κόκκινο έκλεισε ο ΓΔ, με τα ισχυρά κέρδη σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ να μην αντισταθμίζουν τις βαριές απώλειες 8,6% για τον τίτλο της 3Ε. Απώλειες 7,4% για ΕΤΕ, κέρδη για Alpha, Πειραιώς. Τι θα γίνει από αύριο με Coca Cola.

Μεταβλητότητας συνέχεια, με αρκετούς από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους να εναλλάσσονται με εντυπωσιακή ευκολία και από μέρα σε μέρα, αν όχι από ώρα σε ώρα, σε ρόλους θετικών και αρνητικών πρωταγωνιστών, πλην της μετοχής της Coca-Cola που παραμένει "πιστή στο κόκκινο".

Έτσι στην χθεσινή συνεδρίαση, ο τίτλος της Εθνικής κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έστω και με καθυστερημένο αγοραστικό ενδιαφέρον βρέθηκε να κλείνει στο υψηλό ημέρας με κέρδη 11,76%. Σήμερα, μετά τις 10.49 "φόρεσε τα κόκκινα" και δεν τα έβγαλε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, κλείνοντας πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες 7,44%.

Επίσης, κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της Eurobank έκλεισε με κέρδη 11,54%, ενώ σήμερα, μετά τις 16.00, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχώρησε μέχρι τα 0,2480 ευρώ και έκλεισε στα 0,2530 ευρώ με απώλειες 3,07%.


Πως κινήθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ- Οι τελευταίες εξελίξεις

Αντίθετα ο ΟΠΑΠ κατά την χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 5,44%, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, καθώς έτυχε θετικής υποδοχής, από την Αγορά, η είδηση σύμφωνα με την οποία έστω και δύο "μονομάχοι" και πιο συγκεκριμένα οι για Emma Delta και Third Point κατέθεσαν πρόταση για το 33% του Οργανισμού Προγνωστικών, έστω και αν ακόμα δεν έγινε γνωστό το τίμημα.

Οι οικονομικές προσφορές, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται να αποσφραγιστούν στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, πιθανώς την Παρασκευή, κι αφού αποφασιστεί προηγουμένως η εγκυρότητα των δύο προσφορών, με βάση τις εισηγήσεις των συμβούλων. Στην ίδια συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός, καθώς θα ανακηρυχθεί ο πλειοδότης.

Σαφώς πιο σταθερή στις "απόψεις" η μετοχή της Coca-Cola κινήθηκε και σήμερα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Χάθηκε και η τεχνική στήριξη στα 17,20 ευρώ και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 16,25 - 16,10 και 15,50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19/4 λήγει η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Coca-Cola HBC AG προς τους μετόχους της . Εφ όσον η δημόσια πρόταση είναι επιτυχής, θα ασκηθεί το δικαίωμα υποχρεωτικής εξαγοράς των μετοχών μειοψηφίας, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στην Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Με την έγκριση του αιτήματος εξαγοράς. η Επ. Κεφαλαιαγοράς θα καθορίσει και την ημερομηνία διαπραγμάτευσης των υφιστάμενων μετοχών της στο Χ.Α. Σε περίπτωση που κάποιος μέτοχος δεν επιθυμεί να ανταλλάξει τις μετοχές του με τους νέους τίτλους, η άλλη επιλογή είναι το αντάλλαγμα σε μετρητά, το οποίο έχει οριστεί στα 13,58 ευρώ/μετοχή.

Άλλοι δύο τίτλοι που προσπάθησαν να δώσουν βοήθειες στον Δείκτη ήταν οι ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στον δείκτη MSCI Global Standard εισέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg η μετοχή του ΟΤΕ. Ο τίτλος έως σήμερα περιλαμβάνονταν στον δείκτη MSCI Small Cap. Επιπλέον, η Coca Cola διαγράφεται και στη θέση της θα μπει η CCH AG. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Μαϊου, αλλά έφεραν κάποιες πρώτες τοποθετήσεις στον τίτλο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της ΔΕΗ, αλλά έκλεισε σχετικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 6,95 ευρώ.
Από τις μετοχές του 25αρη και πλην της Coca-Cola, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Jumbo και Τιτάν.

Αντίθετα, μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκαν  οι MIG (τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, Βιοχάλκο (τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Motor Oil (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Σωλ. Κορίνθου (τέταρτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση).

Επίσης, ίσως αξίζει υποσημείωσης η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο, η ένατη συνεχόμενη θετική για την Τέρνα Ενεργειακή και η δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για την Folli Follie Group. Στα 18 ευρώ, από 14,4 πριν, αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή η IBG. Παράλληλα η αναβάθμισε τη σύσταση σε "buy" από "accumulate".


Η τεχνική εικόνα της συνεδρίασης

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο στα ήδη γνωστά, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE25.

Για τον πρώτο παραμένει ζητούμενο η συμπεριφορά κοντά στην αντίσταση των 950 μονάδων, περιοχή, όπου ο Γενικός Δείκτης ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει λίγο πριν "σκάσει" το Κυπριακό Τραπεζικό ζήτημα. Όμως με το Τραπεζικό ταμπλώ να παραμένει αδύναμο και το πτωτικό "κρετσέντο" της Coca-Cola να επιμένει, εκτιμάται ως δύσκολη η ανοδική "αρπαγή" του επιπέδου των επόμενων 50 μονάδων (925 με 975 μονάδων) χωρίς τις απαραίτητες καθοδικές "αναταράξεις".

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να έχει μπροστά του την δύσκολη ζώνη αντίστασης που οριοθετείται στις 310 - 320 μονάδες, ενώ ανοδική διαφυγή θα βάλει σαν επόμενο στόχο τις 336 μονάδες. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να φέρει τον εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 290 μονάδων.

Αντίθετα, όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση "έγραψε στο κοντέρ του" ο FTSE - Midcap και θεωρείται ότι μάλλον εύκολα θα υποσκελίσει την ασθενή αντίσταση των 1160 μονάδων, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις 1265 μονάδες.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αναβλήθηκε για τις 23 Απριλίουη απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, καθώς στην προγραμματισμένη για σήμερα α΄ επαναληπτική γενική συνέλευση δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη απαρτία.

Εν τω μεταξύ η Πειραιώς υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τον κ. Dorinel Umbrarescu, επικεφαλής επιχειρηματικού ομίλου με κύρια δραστηριότητα στον κλάδο των Κατασκευών στη Ρουμανία, για την πώληση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (93,27%) της Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της ATE Bank Romania S.A. έναντι ποσού €10,3 εκατ. Η εν λόγω μεταβίβαση θα υλοποιηθεί αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση της πλειονότητας των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ATE Bank Romania και η εισφορά αυτών στην Piraeus Bank Romania S.A. H συμφωνία υπόκειται στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Από την άλλη και σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, σε συνδυασμό με εκτιμήσεις Τραπεζικών στελεχών, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών ανέρχονται στα 90 δισ ευρώ, ποσό βεβαίως στο οποίο περιλαμβάνονται τα περίπου 55 δισ. ευρώ των "κόκκινων" δανείων, κατάσταση που θα επιδεινώνεται όσο βαθαίνει η ύφεση στην πραγματική οικονομία.

Υπ? αυτές τις συνθήκες και προκειμένου να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού κάθε Τράπεζας, οι επιτελείς της Τρόικας έχουν αποφασίσει να προωθήσουν την δημιουργία μιας "bad bank" ανά Τραπεζικό όμιλο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, στην οποία μπορούν να μεταφερθούν προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού αλλά και απαιτήσεις ενήμερες πουν έχουν μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθούν σε προβληματικές. Η μονάδα αυτή που θα είναι πλήρως διαχωρισμένη από την Τράπεζα θα εφαρμόσει εντατικές εισπρακτικές διαδικασίες μέσα από ρυθμίσεις, ακόμα και διαγραφές χρέους, ώστε να μη συνεχίζουν να καταγράφονται στον ισολογισμό των Τραπεζών στοιχεία ενεργητικού που είναι αδύνατον να εισπραχθούν, όπως επίσης και πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων σε "distress funds" ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα και να "αποφορτιστούν" οι ισολογισμοί.

Ως καταστροφή για τον Τραπεζικό κλάδο χαρακτηρίζει τα τεκταινόμενα στην Κύπρο ο Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, μιλώντας στο "Open Europe". Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν ήταν κάτι το απρόσμενο, ενώ εκτίμησε πως θα υπάρξουν ακόμα πολλές παρόμοιες περιπτώσεις και πολλές χρεοκοπίες στην Ευρώπη, τα επόμενα χρόνια, και ως εκ τούτου, το παράδειγμα της Κύπρου είναι πολύ χρήσιμο. Ο οικονομολόγος θεωρεί ότι είναι πιθανό να φύγει μια Χώρα - Μέλος από την Ευρωζώνη.

Μάλιστα, επαναλαμβάνει την άποψή του ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, "διότι ο δρόμος προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας που έχει επιλέξει, μέσω της περικοπής μισθών και της μείωσης τιμών είναι πολύ μακρύς, και βάζει πολύ μεγάλη πίεση στην Αγορά και στον πληθυσμό". "Η μόνη πιθανότητα για τη Χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της είναι να βγει από την Ευρωζώνη και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά θα πρέπει να έχει εισιτήριο επιστροφής, να μπορεί να επιστρέψει στο ευρώ με μια υποτιμημένη ισοτιμία αν πληροί τους όρους ένταξης", πρόσθεσε.

Διατηρεί ως βασικό σενάριο το "Grexit" η Citi, η οποία σε νέα ανάλυσή της προσθέτει στις Χώρες που θα εγκαταλείψουν το ευρώ και την Κύπρο. Εκτιμά ότι φέτος η Ελληνική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 6% και θα ακολουθήσει βουτιά 11,2%(!) το 2014. Κατά τη Citi τα δημοσιονομικά μεγέθη παραμένουν εντός στόχου εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των δαπανών για την εξυπηρέτηση τόκων, μετά και την αναδιάρθρωση της περασμένης χρονιάς, αλλά η ύφεση βαθαίνει και πιθανότατα θα υπερβεί το βασικό σενάριο του προγράμματος για το 2013 (4,6%).

"Αν δεν υπάρξει ένα μεγάλο 'κούρεμα' που θα αποκαταστήσει την βιωσιμότητα του χρέους, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα η Χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ" σημειώνει. Η Citi επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια της Ευρώπης σε πιστώσεις προς τις Επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι η πιστωτική επέκταση είναι αρνητική σε ετήσια βάση με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε -8,4% για την Ισπανία (επίπεδο ρεκόρ) -4,8% για την Ελλάδα, σε -4,3% για την Πορτογαλία και -4,1% για την Ιρλανδία.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Κόκκινα" ταμπλώ στις περισσότερες διεθνείς Αγορές, από Ασία έως και τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γερμανίας σε "Α" από "Α+", προχώρησε χθες βράδυ ο οίκος Egan Jones, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που είχαν προηγηθεί. Επιπλέον ο Egan Jones βλέπει το χρέος της Γερμανίας να πιάνει το 100% του ΑΕΠ από 80,6% το 2011.

Εν τω μεταξύ, η Moody's διατηρεί την αξιολόγηση "Aaa", με αρνητικό outlook, για την Γερμανία, διευκρινίζοντας ότι η έκθεσή του αυτή αποτελεί μια ετήσια επικαιροποίηση και δεν συνιστά κίνηση αξιολόγησης.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό το διάστημα από τα τέλη
Φεβρουαρίου ως τις αρχές Απριλίου, ανέφερε η Fed. Όπως σημειώνεται στη Beige Book, η βελτίωση των συνθηκών στον κατασκευαστικό τομέα και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στην αγορά αυτοκινήτων αντιστάθμισε τις αδυναμίες από τις περικοπές στον προϋπολογισμό.

H Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 984 εκατ. δολάρια ή 50 σεντς ανά μετοχή σε σχέση με ζημία 94 εκατ. δολ. ή 6 σεντς ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο του 2012. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν στα 8,2 δισ. δολ. από 6,9 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν. Τα κέρδη από συνεχείς επιχειρήσεις ήταν 51 σεντς ανά μετοχή σε σχέση με 57 σεντς ανά μετοχή που περίμεναν οι αναλυτές.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς κατά 4.000 την περασμένη εβδομάδα. Στα Ταμεία εμφανίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, 352.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 350.000 αιτήσεις.

Ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάρτιο για πρώτη φορά σε επτά μήνες, ενισχύοντας την άποψη ότι η Αμερικανική οικονομία έχει πέσει σε στασιμότητα. Ο δείκτης που απαρτίζει το ινστιτούτο Conference Board, υποχώρησε 0,1% στο 94,7 τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,1%.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης μεταποίησης Philadelphia Fed υποχώρησε τον Απρίλιο στο 1,3 από 2 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές περίμεναν βελτίωση του δείκτη μεταποίησης στο 3.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Άρχισαν τα όργανα για την Γερμανία με τον Egan-Jones Ratings να την υποβαθμίζει και μάλιστα λόγω του Νότου και της πολιτικής της ίδιας της Γερμανίας" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, που επισημαίνει ότι ο εν λόγω οίκος έχει προηγηθεί πολλάκις από τους υπόλοιπους πιο γνωστούς οίκους αξιολόγησης.

Ο DAX είναι πτωτικός, σε ημερήσιο, αρκετές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα έσπασε και το κύριο διαγραμματικό του trend στην περιοχή του 7600 ασχέτως αν δοκιμάσει και πάλι αντίδραση τις επόμενες μέρες.

"Ο χρυσός, κατά την άποψη μας, είναι τα προεόρτια και πιστεύουμε πως πάει σχετικά παράλληλα με τις Αγορές απλά προηγείται σε σχηματισμό και δεν είμαστε της άποψης ότι επειδή πέφτει, οι μετοχές είναι αυτές που θα επωφεληθούν.

Η ερώτηση είναι η εξής: Αν όλα αυτά τα διαγράμματα βγουν πτωτικά και τα ομόλογα συνεχίζουν και είναι υπερτιμημένα (εξαίρεση ο Νότος) που θα πάνε τα κεφάλαια???" διερωτάται η ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τον Γερμανικό DAX, η διάσπαση του 7620, που ήταν και το κύριο επίπεδο στήριξης, ενεργοποίησε σημαντικά "stops", με κοντινή στήριξη τις 7490 και ζώνη υποδοχής τις 7467 - 7450 μονάδες.

Κοντινή αντίσταση οι 7547 και 7548 και κύρια αντίσταση η μέχρι πρότινος στήριξη στην περιοχή των 7620 μονάδων. Τέτοια διαγράμματα συνήθως κερδίζουν χρόνο με ανοδική πλάγια αντίδραση, πριν δώσουν και πάλι πτωτικό momentum.

Η διάσπαση των 1558 έδωσε πτωτικό βηματισμό και στον S&P 500 και θα τον φέρει και πάλι αντιμέτωπο με το επίπεδο 1535-1540 που ουσιαστικά είναι και το ημερήσιο "stop" μας. To διάγραμμα, από μόνο του, τα λέει όλα, μιας και το 1537 είναι το κύριο επίπεδο που κατοχύρωση θα ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" με πρώτο στόχο το 1525 και δεύτερο το 1509. Προς τα πάνω το 1552 έχει γίνει κοντινή αντίσταση και το 1557-1562 κύρια που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δώσει κάτι καλύτερο ανοδικά.

O Dow Jones δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει το 14700 επίπεδο ενώ η διάσπαση του 14580 θα δώσει και πάλι το επίπεδο 14500 που έχει στήριξη. Το μεγάλο επίπεδο είναι το 14330 που κατοχύρωση, ουσιαστικά, ανοίγει τον δρόμο για σημαντική διόρθωση.

Προς τα πάνω το 14610 έχει γίνει αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει το 14660-14670. Ουσιαστικά όλοι ψάχνουν την κορύφωση του εν λόγω δείκτη, που προς το παρόν αντέχει, με το διάγραμμα να έχει βαρύνει σημαντικά, επισημαίνει η Fast Finance.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων, Μέτκα και Eurobank Properties, στο "κόκκινο" τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Εθνική (-7,44%), ΟΛΠ (-0,10%), Τιτάν (-0,27%), Eurobank (-3,07%), Coca-Cola (-8,6%), Intralot (-0,5%), Jumbo (-1,39%), Frigoglass (-1,01%).Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+13%) και ΟΠΑΠ (+6,2%).
 
Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Βιοχάλκο και Σωλ. Κορίνθου, του 4% για ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 17 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 932,64 (14.50) και χαμηλό τις 915,24 (16.52), για να κλείσει στις 918,81 μονάδες με απώλειες 0,53%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 69,7 εκατ. (η πρώτη ώρα συναλλαγών ξεπερνούσε τα 19 εκατ.) από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Folli Follie Group).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών, 13 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 7% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Στα επιμέρους, επιμένουν ανοδικά οι Ελ. Καλώδια, Νηρέας, Χαλκόρ, Ιντρακάτ, Πλ. Θράκης, ενώ η Ντρουκφάρμπεν με λίγες "ανοιχτές" εντολές αγορών έκλεισε με αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη.

Με λίγες συναλλαγές και η Ελαστρον συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ η σημαντική επιχειρηματική είδηση που ανακοίνωσε η Cyclon, μόνο στιγμιαία θετική αντίδραση είχε στο ταμπλώ.Πιο συγκεκριμένα, σύμβαση για την πώληση 17.000 τόνων συσκευασμένων λιπαντικών αξίας 22 εκατ. ευρώ υπέγραψε η εισηγμένη με εταιρεία λιπαντικών που έχει έδρα Χώρα της Βορείου Αφρικής.

Η χρονική διάρκεια κατά την οποία θα διατεθούν οι εν λόγω ποσότητες αφορά το διάστημα από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό του συνόλου των εξαγωγών λιπαντικών κατά το 2013 θα ξεπεράσει το 60% των συνολικών πωλήσεων λιπαντικών.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, η επίτευξη της συμφωνίας συνδέεται με την συνεχώς αυξητική πορεία των εξαγωγών της εταιρείας στον τομέα των λιπαντικών, κατά την τελευταία τριετία, κατά την οποία αναμένεται να τετραπλασιασθούν οι εξαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση 2012 ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 364,35 εκατ. (-14,3%), ενώ τα αποτελέσματα ήταν ζημιές 760 χιλ. ευρώ από 287 χιλ. ευρώ το 2011. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ήταν μηδενικές και οι βραχυπρόθεσμες στα 35,4 εκατ. Το ταμείο, στις 31/12/2012, στα 7,3 εκατ.

Επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας και κατ' επέκταση του Ομίλου, υφίστανται εμπράγματα βάρη ως ακολούθως: Όμιλος και Εταιρεία: Υποθήκη ποσού € 24.000 χιλ. υπέρ της ΕΤΕ και € 18.000 χιλ υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας. Τα ίδια κεφάλαια στα 29,822 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 13,33 εκατ. σαφώς χαμηλότερη από το 50% της καθαρής θέσης.


Αισιόδοξοι οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων
 
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το συμβόλαιο του δείκτη, που υπεραπέδωσε της spot Aγοράς και ανέβασε το premium στο 2,2%.

Σχετικά υψηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ υποχώρησαν σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.659 συμβόλαια).

Παραμένουν σε αποχή τα ξένα χαρτοφυλάκια. Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.617, τιμή εκκαθάρισης 305,25) κινήθηκαν μεταξύ 300 και 311,75 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4.305), Alpha Bank (3.765), Πειραιώς (3.553), ΟΠΑΠ (1.203), ΟΤΕ (4.725), MIG (1.008), Μυτιληναίο (507), ΔΕΗ (1.704), Intralot (419), ΓΕΚ (1.359), Ελλάκτωρα (249), Eurobank (220), Coca-Cola (156), Τέρνα Ενεργειακή (119), ΕΧΑΕ (130), Folli Follie Group (1.232).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTΑSE large cap παρέμεινε στα επίπεδα του 40%, με την συναλλακτική δραστηριότητα να ενισχύεται, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα αγοράς, στα 1.921 δικαιώματα (1.639 calls και 282 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.369.906 τεμ.), Alpha Bank (6.865.966 τεμ.).


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v