Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Αντεπίθεση στο ταμπλό -πού παίζεται η τάση

Ξέσπασμα για τράπεζες και ΓΔ, μετά τις ισχυρές απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων. Στο limit up η Eurobank, διψήφια κέρδη για ΔΕΗ, MIG, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Πειραιώς. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τις μετοχές.

Οι αγοραστές στη σημερινή συνεδρίαση κέρδισαν μία δεύτερη "μάχη", όμως σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση (εκτεταμένη αναφορά θα γίνει παρακάτω), θέλει ακόμα δουλειά για να κερδηθεί ο "πόλεμος".

Όμως, από εκεί και πέρα, ασφαλώς και αξίζουν υποσημείωσης αρκετά στοιχεία από την σημερινή συνεδρίαση.

Το +5,72% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου 10μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 14/6/2012 (+10,12%).

Το +6,46% του FTSE25 είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου 5μηνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 2/11/2012 (+7,21%).

Επίσης το +4,70% του Τραπεζικού δείκτη, που ερχόταν από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 22,86%, ήταν η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου τριμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 23/1/2013 (+6,39%).

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι του 25αρη έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ακόμα και η μετοχή της Εθνικής που στο πρώτο 10λεπτο της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,4190 ευρώ (-10,09%).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, ολικής επαναφοράς, έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Eurobank, MIG, Coca-Cola, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, MIG, Coca-Cola, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά καλείται να βρει τον βηματισμό της, καθώς επιταχύνονται οι εξελίξεις για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών με σκοπό την διαμόρφωση του Τραπεζικού χάρτη την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την άποψη του Νίκου Καυκά.

Σχετικά με την παρέμβαση των δανειστών για τη συγχώνευση των ΕΤΕ-EUROBANK, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο τρόπος που θα πραγματοποιηθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις δεν σημαίνει απαραίτητα και διάλυση της συμφωνίας.

Άλλωστε, η δυσκολία εύρεσης 1,5 δισ ευρώ, που χρειαζόταν άμεσα το νέο Τραπεζικό σχήμα, ήταν και είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που προφανώς έπαιξε καταλυτικό ρόλο, εφόσον η διαφαινόμενη Κρατικοποίηση ενδεχομένως να υπονοεί και διαφορετικούς στόχους, τους οποίους θέτουν τα νέα ‘’αφεντικά’’.

Αντιθέτως, αυτό που ενόχλησε, είναι το χρονικό σημείο της παρέμβασης, αφού η συμφωνία ήταν σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, γεγονός που δικαιώνει εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Χώρα αποτελεί ‘’πειραματόζωο’’ για το κοινό νόμισμα.

Ωστόσο, πέραν των Τραπεζικών αυξήσεων που νομοτελειακά θα ολοκληρωθούν, εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε μία σημαντική διόρθωση τιμών και ενδεχομένως να προσπαθήσει να σκαρφαλώσει υψηλότερα.

Σημειώνουμε ότι η τελευταία υποχώρηση διαμόρφωσε ένα ικανοποιητικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης για τις εισηγμένες και δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, ένα πιθανό εύρος τιμών για τις επόμενες εβδομάδες είναι η ζώνη των 850 με 950 μονάδων.

Ήτοι τα τωρινά επίπεδα προσφέρονται για τοποθετήσεις σε επιλεγμένους τίτλους της πραγματικής οικονομίας και για όσους κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμά ο αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Κέρδη στις περισσότερες από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, έπειτα από την πτώση του πληθωρισμού στην Κίνα και το θετικό ξεκίνημα της περιόδου αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ με την Alcoa, με τον Nikkei να κλείνει αμετάβλητος, μικτά πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με απόλυτα οριακά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ο Κινέζικος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,1% το Μάρτιο (σε ετήσια βάση) από το 3,2% του Φεβρουαρίου, ενώ διευρύνθηκε η πτώση των τιμών παραγωγού, δίνοντας έτσι περιθώριο στους φορείς χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν τις νομισματικές συνθήκες χαλαρές.

Σε "Α+" από "ΑΑ-" υποβάθμισε η Fitch την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των εκδόσεων σε τοπικό νόμισμα της Κίνας, με σταθερό outlook, ενώ διατηρεί σε "Α+" την αξιολόγηση των εκδόσεων σε ξένο νόμισμα. Όπως επισημαίνει, η υποβάθμιση αντανακλά την αύξηση του ρίσκου αναφορικά με την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Κίνας, την αύξηση του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων και την χαμηλότερη βάση των δημοσιονομικών εσόδων της Χώρας.

Ένας ιστορικά πρωτόγνωρος αριθμός Ισπανικών Επιχειρήσεων κήρυξαν χρεοκοπία κατά το πρώτο τέταρτο του τρέχοντος έτους, καθώς ο τομέας στενάζει υπό την πίεση τόσο της έλλειψης πιστώσεων από τον Τραπεζικό τομέα, όσο και από τη μείωση της ζήτησης.

Οι 2.564 Επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει τους ισολογισμούς τους στο πλαίσιο της διαδικασίας για την κήρυξή τους σε χρεοκοπία, αντιπροσωπεύουν μία αύξηση κατά 10% του σχετικού αριθμού εν σχέση προς το προηγούμενο τέταρτο και κατά 45% αναφορικά με την ίδια περίοδο το 2012, επισημαίνεται στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης πιστώσεων Axesor.

Διατηρεί το αρνητικό outlook και την αξιολόγηση "Baa3" για την Ισπανία η Moody’s. Όπως επισημαίνει ο οίκος, η αστοχία στο έλλειμμα και οι αναθεωρήσεις του, έχουν αποδυναμώσει την αξιοπιστία της Χώρας, ενώ εκτιμά πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί γύρω στο 6% του ΑΕΠ.


Έσπασε τα κοντέρ η Alcoa

Έσπασε τα κοντέρ η Alcoa με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου παρά τη μείωση των τιμών του αλουμινίου που οδήγησε σε μείωση των εσόδων. Η μεγαλύτερη εταιρεία αλουμινίου στον Κόσμο εγκαινίασε την περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου με άλμα κερδοφορίας 59%, κυρίως λόγω του προγράμματος περικοπής κόστους λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 149 εκατ. δολ. ή 13 σεντ ανά μετοχή, από 94 εκατ. δολ. ή 9 σεντ ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2,9% στα 5,83 δισ. δολ. Οι αναλυτές αντιθέτως περίμεναν μείωση των κερδών στα 8 σεντ ανά μετοχή με έσοδα 5,88 δισ. δολ.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας, η οποία έκρινε ότι σειρά βασικών μέτρων του προϋπολογισμού του 2013 είναι αντισυνταγματικά, θα μπορούσε να είναι αρνητική για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας, όμως δεν έχει άμεση επίπτωση στην αξιολόγησή της, αναφέρει η Standard & Poor’s.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα μέτρα που το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά αντιστοιχούν συνολικά σε 1,3 δισ. ευρώ και εκτιμά πως η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα ελλείμματα που δημιουργεί αυτή η απόφαση στον προϋπολογισμό, εντός των επόμενων εβδομάδων.

Πιο ισχυρό είναι το Αμερικανικό Τραπεζικό Σύστημα με την περιοδική διεξαγωγή stress test στους Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς της Χώρας, όπως υποστήριξε ο Ben Bernanke. Στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε σε προοπτικές για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι "η οικονομία είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν πριν 4 χρόνια, αν και οι συνθήκες απέχουν ακόμη πολύ από το σημείο που θα θέλαμε να είναι.

Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του Πλανήτη ακολουθούν επεκτατική νομισματική πολιτική και τελικά, νομίζω ότι αυτό είναι αμοιβαία εποικοδομητικό". Το δολάριο υποχώρησε έναντι των βασικών νομισμάτων μετά την χθεσινή ομιλία του Ben Bernanke, ο οποίος δήλωσε ότι οι πωλήσεις assets θα υλοποιηθούν αργότερα στο πλαίσιο διαδικασίας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης πρόσθεσε ότι η Fed προτιμά να χρησιμοποιήσει ως βασικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής το επιτόκιο στα πλεονάζοντα αποθέματα ώστε να αποσυρθεί η στήριξη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2008 ανήλθαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα 3,93 εκατ. από 3,61 εκατ. το Φεβρουάριο. Σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2012 οι ανοιχτές θέσεις έχουν αυξηθεί κατά 11% - με αυτές του Ιδιωτικού τομέα να σημειώνουν άνοδο 12% στις 3,49 εκατ. και τις Κυβερνητικές θέσεις να αυξάνονται κατά 7% στις 440.000. Ο αριθμός των καταργήσεων θέσεων εργασίας - από απολύσεις και παραιτήσεις- αυξήθηκε στα 4,2 εκατ. από 4,17 εκατ.

"Αν και η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των Αγορών είναι αρνητική, η άνοδος του Dow Jones, ο οποίος αρνείται να κινηθεί πτωτικά, έχει καταστρέψει κάθε έννοια αυτόνομης Αγοράς. Παρ΄ όλα αυτά εκτιμούμε ότι το τέλος της εβδομάδας θα βρει τους Αμερικανικούς δείκτες χαμηλότερα, αν και η χειραγώγηση αναμένεται να συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς" αναφέρει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης (DailyFX Market Analyst).

Οι τεράστιες ποσότητες ρευστότητας που εισάγονται στις Αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες αντιστοιχούν σε ένα "νομισματικό Red Bull", δήλωσε στο CNBC, o Bill Gross της PIMCO, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές πρέπει να φοβούνται αυτό που θα ακολουθήσει μετά. Ο κ. Gross ανέφερε ότι η μαζική αγορά ομολόγων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας λειτουργεί όπως και το διάσημο ενεργειακό ποτό, δίνοντας ώθηση στο ράλι των Χρηματιστηρίων. Υποστήριξε ότι τα χαμηλά επιτόκια, η διογκούμενη πίστωση και η υπερβολική ρευστότητα προσδίδουν χαρακτηριστικά "ζόμπι" στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Τα μηδενικά επιτόκια θα αποτελέσουν τελικά βαρίδι για την ανάπτυξη των κερδών, τόνισε ο κ. Gross, λέγοντας ότι το φθηνό χρήμα οδηγεί σε σχετικά συμπιεσμένα περιθώρια, αρνητική ανάπτυξη και απολύσεις. Ο ίδιος επισήμανε ότι από τότε που εγκαταλείφθηκε ο "κανόνας του χρυσού", η συνολική αξία των πιστωτικών Αγορών εκτοξεύτηκε από τα 3 τρισ. ευρώ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στα 56 τρισ. ευρώ σήμερα

."Οι Χρηματιστηριακές Αγορές ανήλθαν σε νέα υψηλά επίπεδα, ωστόσο η απασχόληση και η ανάπτυξη, οι δύο ουσιαστικοί παράγοντες σε βάθος χρόνου, δεν έδειξαν σημάδια βελτίωσης. Αυτό σημαίνει ότι η ‘δωρεάν κατανάλωση’ για τους πολιτικούς έχει τελειώσει.

Τώρα πρέπει να κάνουν κάτι στο οποίο δεν έχουν διαπρέψει: να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα και να αναζητήσουν πραγματικές λύσεις. Επειδή, όπως φαίνεται, δεν θα τα καταφέρουν, ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον δεν θα εμπλακούν στη μικρο-οικονομία που θα αναλάβει να επιτελέσει αυτό το έργο", αναφέρει μεταξύ άλλων η Saxo Bank.

Η Κύπρος μπορεί να μη βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όμως θα ήταν ανόητο να ξεχάσει κανείς αυτό το πρόβλημα, προειδοποιεί ο Hugo Dixon, αρθρογράφος του πρακτορείου Reuters. "Το μικρό Νησί της Μεσογείου οδεύει προς την έξοδο από το ευρώ", δηλώνει αρκετά κατηγορηματικά.


Η δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,25%, όπως και στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών θα συμβάλει στη σταθεροποίησή τους, τονίζει η Fitch. Αν εξασφαλίσουν επαρκή ιδιωτική συμμετοχή, αυτό θα στείλει μήνυμα αυξημένης επενδυτικής εμπιστοσύνης και εν τέλει θα προσφέρει ευκαιρίες ώστε να έχουν πρόσβαση στις Αγορές για τη χρηματοδότησή τους. Αυτή η εξέλιξη θα είναι θετική για το πιστωτικό τους προφίλ.
 
Ωστόσο, η Fitch τονίζει ότι μια σημαντική επέκταση, πέραν του ορόσημου στα τέλη Απριλίου για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων Τραπεζών (ΕΤΕ, Eurobank, Alpha και Πειραιώς), θα μετέθετε τη διόρθωση των ανισσοροπιών στη χρηματοδότηση και στην ανάκαμψη.

Οι δύο μεγαλύτερες Ελληνικές Τράπεζες χρειάζονται 15,6 δισ. ευρώ και δυσκολεύονται να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά αντί να υποστούν ένα "κούρεμα" καταθέσεων όπως στην Κύπρο παραμένουν άθικτες, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο υπάρχουν δύο λόγοι που τηρήθηκαν διαφορετικά κριτήρια για τις Κυπριακές και τις Ελληνικές Τράπεζες. Ο πρώτος είναι ότι οι Ελληνικές Τράπεζες μπορούν να υπολογίζουν στα 50 δισ. ευρώ από το πιο πρόσφατο πακέτο διάσωσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την Κρατικοποίηση τους στο τέλος του μήνα εφόσον δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 10% από τα απαιτούμενα κεφάλαια. Ο δεύτερος είναι ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να τονίσουν πως η Κύπρος είναι ξεχωριστή περίπτωση, υπό το φόβο πιθανών "bank run" στις Χώρες της Περιφέρειας.

Το Reuters εκτιμά ότι αν η Ελληνική οικονομία δεν επιδεινωθεί περισσότερο από ότι προβλέπεται, οι καταθέτες σε οποιαδήποτε Κρατικοποιημένη Τράπεζα θα είναι ασφαλείς. Αλλά αν η οικονομία βουλιάξει ακόμα περισσότερο, η υπόθεση για μη εξυπηρετούμενα δάνεια 21% που έχει ληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξη. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ένα "μαξιλάρι": το πακέτο των 50 δισ. ευρώ περιελάμβανε 5 δισ. ευρώ για οποιεσδήποτε μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες Τραπεζών.

Το "μαξιλάρι" αυτό θα ενισχυθεί αν η Alhpa Bank και η Πειραιώς καταφέρουν να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια – οι κεφαλαιακές τους ανάγκες θα μειωθούν κατά 10%.

Ωστόσο, το Reuters υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει στο τέλος αν θέλει να βοηθήσει τις Ελληνικές Τράπεζες προσφέροντας περισσότερα κεφάλαια. Αν αρνηθεί να το κάνει, τότε δεν αποκλείεται οι Έλληνες καταθέτες να έχουν την ίδια τύχη με τους Κύπριους.


Επιφυλακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες στην Αγορά

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, τουλάχιστον στην προσπάθεια ανάκαμψης που παρατηρείται στο Τραπεζικό ταμπλώ, επισημαίνοντας ότι οι όποιες κινήσεις γίνονται περισσότερο από βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που επωφελούνται την διάλυση των αποτιμήσεων και την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Τα δεδομένα άλλωστε στον κλάδο είναι τέτοια, που δύσκολα, πλέον, θα μπορούσε να επενδύσει κανείς μακροπρόθεσμα κεφάλαια μετά από τέτοια καταστροφή που έχει συντελεστεί στις τάξεις των μετόχων των Τραπεζών. Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ ο Τραπεζικός κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο" μετά τις 10.50.

Στην πρώτη θέση των ημερήσιων κερδισμένων ο τίτλος του ΔΟΛ με κέρδη 145,38%, μετά τη διενέργεια προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση των μετοχών του ΔΟΛ από τον Σταύρο Ψυχάρη, με τίμημα 0,64 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι, ήδη ο Στ. Ψυχάρης κατέχει ποσοστό άνω του 92,085% των μετοχών του Οργανισμού.

Μετά την λήξη της Δημόσιας Πρότασης και την ολοκλήρωση του δικαιώματος εξαγοράς, ο κ. Ψυχάρης θα επιδιώξει την διαγραφή των Μετοχών της Εταιρείας από το Χ.Α.

Όπως προαναφέρθηκε, το σύνολο των μετοχών του 25αρη έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ με διψήφιο ποσοστό ανόδου ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Eurobank (+29,44%), MIG (+20,28%), Πειραιώς (+16,46%), ΔΕΗ (+11,94%), Ελλάκτωρ (+13,25%), Μέτκα (+12,83%), Μυτιληναίος (+10,66%) και ΟΠΑΠ (+12%).Από τους παραπάνω, ασφαλώς ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται για την μετοχή της Eurobank που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εντυπωσιακών κερδών.

Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι το "έργο" των καθυστερημένων αγοραστών διευκολύνεται από το σχετικά περιορισμένο free float, καθώς από το σύνολο των 552948416 μετοχών, οι 466397790 βρίσκονται στα χέρια της Εθνικής, καθώς ανταλλάχθηκαν με 270510718 μετοχές της ΕΤΕ.

Από εκεί και πέρα, ίσως δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι σημαντικές απώλειες με σχετικά αξιοπρόσεκτο όγκο συναλλαγών για Κρέκα, Σελόντα, Πήγασο, Pasal, Lavipharm, Κλ. Ναυπάκτου, Κορδέλλου, Αττικάτ, κ.λ.π.


Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

Και τώρα ας προστρέξουμε στην τεχνική ανάλυση με την βοήθεια του τμήματος τεχνικής ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE25, αλλά και το σύνολο των μετοχών που τον απαρτίζουν, πλην της Eurobank Properties, βρίσκονται σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι.Για να ισχύσει αυτό για τον τίτλο της Eurobank Properties, πρέπει να διασπάσει καθοδικά τα 5,20 ευρώ.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός διέσπασε ανοδικά την πρώτη αντίσταση στις 861 μονάδες και εξέρχεται από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι με κλεισίματα υψηλότερα των 917 μονάδων.O FTSE25, μπορεί να έδωσε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 277 μονάδων, όμως για να βγει από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι πρέπει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 296 μονάδων.

Για τις υπόλοιπες μη Τραπεζικές μετοχές του 25αρη, σήμα εξόδου από πτωτικό κανάλι θα έλθει με τα κάτωθι κλεισίματα:

Για την Jumbo υψηλότερα των 6,97 ευρώ,
για την Βιοχάλκο υψηλότερα των 4,01 ευρώ,
για την Coca-Cola υψηλότερα των 22,64 ευρώ,
για τον Ελλάκτωρα υψηλότερα των 1,88 ευρώ,
για τα Ελ. Πετρέλαια υψηλότερα των 8,51 ευρώ,
για την ΕΧΑΕ υψηλότερα των 4,51 ευρώ,
για την Folli Follie Group υψηλότερα των 14,74 ευρώ,
για την Frigoglass υψηλότερα των 5,00 ευρώ,
για τον ΟΤΕ υψηλότερα των 5,55 ευρώ,
για την Intralot υψηλότερα των 2,24 ευρώ,
για την Μετκα υψηλότερα των 11,45 ευρώ,
για την Motor Oil υψηλότερα των 8,04 ευρώ,
για τον Μυτιληναίο υψηλότερα των 4,49 ευρώ,
για τον ΟΠΑΠ υψηλότερα των 6,80 ευρώ (έδωσε σήμερα μία πρώτη ανοδική διαφυγή),
για τον ΟΛΠ υψηλότερα των 18,37 ευρώ,
για την ΔΕΗ υψηλότερα των 6,41 ευρώ,
για την Τέρνα Ενεργειακή υψηλότερα των 2,99 ευρώ και
για τον κοινό τίτλο του Τιτάνα υψηλότερα των 14,67 ευρώ.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση - συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σχετική μείωση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (58.245 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο δεν ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και αύξησε το ήδη σημαντικό discount στο 2%.

Σε απραξία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.536, τιμή εκκαθάρισης 274,75) κινήθηκαν μεταξύ 260 και 276,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (13.500 Coca-Cola, 10.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (24.662), Alpha Bank (8.715), Πειραιώς (4.668), ΟΠΑΠ (1.277), ΟΤΕ (5.100), MIG (1.774), Μυτιληναίο (1.434), ΔΕΗ (3.134), Intralot (937), ΓΕΚ (1.780), Ελλάκτωρα (628), Eurobank (2.099), Τέρνα Ενεργειακή (135), Ελ. Πετρέλαια (372), ΕΧΑΕ (181), Μέτκα (282), Σιδενόρ (219), Frigoglass (151), Βιοχάλκο (104), Motor Oil (135), Jumbo (154), Eurobank Properties (105).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε αισθητά στο 38% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.028 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (717 δικαιώματα αγοράς και 311 δικαιώματα πώλησης).Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.111.906 τεμ.), Alpha Bank (6.936.066 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v