Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος χαμηλού κόστους στο ΧΑ

Αντίδραση με ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, αλλά και ισχνό τζίρο μετά τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ημερών. Έκτη συνεχόμενη πτωτική για τράπεζες, νέο χαμηλό 26 ετών για τον κλαδικό δείκτη. Μείωση του discount στα παράγωγα.

Μετά τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά προσπάθησε να αντιδράσει, έχοντας επικεφαλής τους ΔΕΗ, ΟΤΕ και Ελ. Πετρέλαια και σημαντικές βοήθειες από ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή και Intralot.

Αντίθετα, δεν προσχώρησαν στην πλευρά των εχόντων διάθεση αντίδρασης οι Coca-Cola και ΟΠΑΠ που αποτέλεσαν τροχοπέδη της ανοδικής κίνησης σε όλη, σχεδόν, την διάρκεια της συνεδρίασης.

Με τον τζίρο, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να παγιώνεται χαμηλότερα των 39 εκατ. ευρώ (ο δεύτερος χαμηλότερος για το τρέχον έτος), ασφαλώς και δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας και η σημερινή αντίδραση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, όμως από την άλλη δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η κίνηση στην Αγορά Παραγώγων και η σημαντική μείωση του discount στο συμβόλαιο του δείκτη.

Τεχνικά, αλλαγή στην περιρρέουσα αρνητική επενδυτική εικόνα θα μπορούσε να δοθεί με την επιβεβαιωμένη επαναφορά του Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 910 με 935 μονάδων.

Για την περίπτωση του FTSE25, επανεκτίμηση στο καθοδικό σενάριο θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με την επανάκτηση με ισχυρό τζίρο συναλλαγών του ψυχολογικού ορίου των 300 - 305 μονάδων.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, διαθέσεις αντίδρασης επέδειξαν οι Eurobank και Πειραιώς. Η πρώτη έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 0,2000 ευρώ, ενώ η μετοχή της δεύτερης απόλεσε όλα τα κέρδη και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, μόλις δημοσιεύτηκε η είδηση σύμφωνα με την οποία συγκαλείται γ.σ. στις 12/4 με θέματα, μεταξύ άλλων, το reverse split της μετοχής και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χαμηλό ημέρας έκλεισε και ο τίτλος της Εθνικής, ενώ κοντά στο χαμηλό ημέρας έκλεισε και ο Τραπεζικός δείκτης, παρά τις αρχικές διαθέσεις αντίδρασης, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και κλείνοντας σε νέα χαμηλά 26 ετών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/6/1987 (114,77 μονάδες).

Από τον υπόλοιπο 25αρη, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, ενώ αντίθετα μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Κάνοντας μία αναφορά στους τρεις τίτλους που στήριξαν τον Γενικό Δείκτη και ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, για να πούμε ότι υπάρχουν τα πρώτα θετικά σημάδια επανατοποθετήσεων, ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων πρέπει να επανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, ο ΟΤΕ να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 5,15 ευρώ και η ΔΕΗ υψηλότερα των 5,90 ευρώ.


Περισσότερο αισιόδοξη η Morgan Stanley για Ελλάδα

Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για την Ελλάδα από την μέση εκτίμηση, δηλώνει σε ανάλυση της η Morgan Stanley. Η ανάκαμψη δεν έχει αρχίσει ακόμα, όμως, όπως σημειώνει ο οίκος κάποια στοιχεία έχουν αρχίσει να γίνονται λιγότερο αρνητικά, ενώ τα σοκ που χτύπησαν την οικονομία –όπως οι φόβοι για έξοδο από το ευρώ- αρχίζουν να διαλύονται.

Παράλληλα, καταγράφεται σταθεροποίηση στο σκέλος των καταθέσεων. Το χάσμα ανταγωνιστικότητας κλείνει, σημειώνει η Morgan Stanley. Με το εργασιακό κόστος να αναμένεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω, το κίνητρο του Grexit προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα παύει να ισχύει.

"Περιμένουμε πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα φέτος και διατήρηση του". Τα ρίσκα μετάδοσης από την Κύπρο είναι περιορισμένα, αναφέρει. Οι κύριοι λόγοι ανησυχίας είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πρόγραμμα διάσωσης. Αν και υπάρχει λίγος χώρος για ελιγμούς, η δυνατότητα της Κυβέρνησης να παραμείνει στην πορεία που έχει χαράξει θα παρακολουθείται από τους επενδυτές.

Εκτιμούμε, γράφει η Morgan Stanley, ότι η σχέση ρίσκου/οφέλους είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα ομόλογα της Χώρας. Διατυπώνει μάλιστα την εκτίμηση ότι η τιμή του strip (σειρά) των τίτλων θα φτάσει το 52,5% της ονομαστικής αξίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το βασικό ρίσκο που εντοπίζει είναι το σενάριο "Grexit" (εξαιρετικά περιορισμένο), ή μια ακόμα αναδιάρθρωση χρέους με τους επίσημους αλλά και ιδιώτες πιστωτές να υφίστανται ζημιά 60% (πολύ "σκληρό" σενάριο κατά την άποψη του οίκου).

Ασφαλώς και αν υπάρχει κάτι που αξίζει περαιτέρω διερεύνησης από την παραπάνω έκθεση, είναι η εκτίμηση της Morgan Stanley ότι "το εργασιακό κόστος αναμένεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω" (!!!)


Οι αντιδράσεις των αναλυτών

Οι εξελίξεις στην Κύπρο δυσκόλεψαν το κλίμα στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο βρισκόταν ήδη σε φάση διόρθωσης, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του Τραπεζικού Συστήματος είναι ένα εν δυνάμει πρόβλημα καθώς οι επενδυτές θα πρέπει να βρουν χρήματα για τη συμμετοχή τους. Στο ενδεχόμενο οι δύο από τις τρεις συστημικές Τράπεζες να ανακοινώσουν ότι οι ΑΜΚ είναι εγγυημένες, δεν αποκλείεται τα πράγματα να αλλάξουν προς το θετικότερο. Όμως αυτό δεν φθάνει όσο η Κυβερνητική πολιτική καθορίζει τη δυναμική των πραγμάτων σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, την υλοποίηση του σχεδίου που προβλέπει την απομάκρυνση υπαλλήλων του Δημόσιου τομέα και βέβαια η Χώρα να γίνει φιλική προς τις επενδύσεις.

Όσο τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται, τόσο το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα βρίσκει εφαλτήρια που θα συνέβαλλαν στην ανοδική κίνηση των αποτιμήσεων. Τα έως τώρα δεδομένα συνηγορούν για το αντίθετο και δίνουν “τροφή” ακόμη και για πιο απαισιόδοξα σενάρια, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Versal ΑΕΠΕΥ.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Πράσινη" εξαίρεση ο Nikkei στα "κόκκινα" Ασιατικά ταμπλώ, διορθώνουν οι δείκτες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, σε προσπάθεια αντίδρασης μετά την χθεσινή υποχώρηση, η Wall Street.

Αίσθηση προκάλεσαν τα μέτρα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, στην πρώτη συνεδρίασή της υπό τη διοίκηση του Χαρουχίκο Κουρόντα.

Η BoJ προχωρά σε ριζική αναθεώρηση της πολιτικής της, υιοθετεί νέο στόχο για τον ισολογισμό της και δεσμεύεται ότι θα διπλασιάσει τις τοποθετήσεις της σε Κρατικά ομόλογα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να βγει η Ιαπωνία από τη δεκαετή και πλέον στασιμότητα.

Η κίνηση ικανοποίησε τις Αγορές, όμως αρκετοί αναλυτές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι το Δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι το μεγαλύτερο στον Κόσμο και ξεπερνά το 230% του ΑΕΠ. Με κέρδη 2,20% έκλεισε ο Nikkei, στις 12634,5 μονάδες.

Νέα συρρίκνωση στις δραστηριότητες του Ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης έδειξαν τα στοιχεία της Markit. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ που αποτυπώνει τις δραστηριότητες τόσο στο τομέα Μεταποίησης όσο και στον κλάδο Υπηρεσιών μειώθηκε το Μάρτιο στο 46,4 από 47,9 τον προηγούμενο μήνα, σε μεγάλη απόσταση από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Η αρχική ένδειξη του ΡΜΙ ήταν οριακά υψηλότερη, στο 46,5. "Η ύφεση βαθαίνει και πάλι καθώς οι Επιχειρήσεις αναφέρουν ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κρίση χρέους και την πολιτική αστάθεια.

Το άλυτο θέμα του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία αναφέρθηκε από πολλούς ως παράγοντας κλειδί για την επιδείνωση των προοπτικών το Μάρτιο, όπως και η κακότεχνη στήριξη της Κύπρου", σημειώνει ο Κρις Γουίλιαμσον της Markit.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η ΒοΕ στο 0,5%, όπως ανέμεναν και οι αναλυτές. Επίσης δεν ανακοινώθηκε κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 375 δισ. στερλινών.

Επίσης, η ΕΚΤ διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,75%."Η οικονομία της Ευρωζώνης θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2013", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα Κράτη - Μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει η διαδικασία βαθύτερης ενοποίησης της Ευρωζώνης. Το ευρώ πιέστηκε μέχρι τα 1,2744 δολάρια (χαμηλά Νοεμβρίου 2012) για να ανακάμψει στην συνέχεια.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 4 μηνών την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική οικονομία. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν 385.000 νέες αιτήσεις. Οι αναλυτές περίμεναν 353.000 αιτήσεις. Στο προηγηθέν διάστημα είχαν εμφανιστεί στα ταμεία 357.000 νέοι άνεργοι.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Ξεκινώντας από το ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Alpha Bank, Frigoglass και Τιτάνα, επτά μετοχές έκλεισαν με απώλειες και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική (-1,52%), Πειραιώς (-1,11%), Βιοχάλκο (-0,61%), ΟΛΠ (-1,12%), ΟΠΑΠ (-3,02%), MIG (-9,05%) και Coca-Cola (-1,95%).

Από τους παραπάνω τίτλους, ίσως αξίζει αναφοράς η περίπτωση της Βιοχάλκο, που αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,48 ευρώ (+5,45%), όμως μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας (!)

Από την άλλη, με κέρδη μεγαλύτερα του 5% οι ΕΧΑΕ και ΟΤΕ, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% και σχετική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας για τους δύο πρώτους, έκλεισαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Με χαμηλότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 853 μονάδων, μετά τις 16.53 σημείωσε κάθετη πτώση και τελικά έκλεισε στις 842,76 μονάδες με κέρδη 0,59%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 38,5 εκατ. από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (Μέτκα, ΟΤΕ, Coca-Cola, Intralot).

Απλά ανεκτή η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών, 18 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, αλλά και άλλοι 23 με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές που συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές και οι ΕΛΒΑΛ, Τρ. Αττικής, Σωλ. Κορίνθου, Σιδενόρ, Άβαξ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ιντρακόμ, AS Company, Fourlis κ.λ.π.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης με σχετική αύξηση των συναλλαγών για την Ιντρακάτ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τη χρήση 2012 διαμορφώθηκε σε €124,3 εκατ. έναντι €127,0 εκατ. του 2011 σημειώνοντας ελαφρά πτώση κατά 2,1%. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες €1,9 εκατ., έναντι κερδών €558 χιλ. του 2011.

Επίπτωση στα αποτελέσματα του ομίλου για τη χρήση 2012 είχαν οι επιπλέον προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις που σχηματίστηκαν ποσού €3,2 εκατ., όπως και η αναπόφευκτη απομείωση των παγίων στοιχείων που προέκυψε από την ευρύτερη χρηματοοικονομική κρίση και επιβάρυνε τα αποτελέσματα, με πρόσθετο ποσό €1,76 εκατ.

Σε ότι αφορά τις Τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου παρουσιάζουν βελτίωση κατά 11,4% και ανήλθαν σε €33,3 εκατ. (0,557 εκατ. οι μακροπρόθεσμες και 32,733 εκατ. οι βραχυπρόθεσμες) έναντι €37, 2 εκατ. πέρυσι.

Η καθαρή θέση στα 86,67 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 14,4 εκατ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 15,86 εκατ. δηλαδή κάτι λιγότερο από το 1/6 της καθαρής θέσης (!)

Το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων έργων στις 31/12/2012 ανερχόταν σε € 253 εκατ. πλέον € 174 εκατ. νέα έργα στα οποία έως και τον Μάρτιο του 2013, ο όμιλος ως μειοδότης, αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την τελική υπογραφή τους.

Σε παρατεταμένο πλαγιοκαθοδικό κανάλι ο τίτλος της Αθηνάς (όποτε κάνει πράξεις), ακούμπησε στα χαμηλά 15ετίας και πλέον.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εισηγμένης, διαθέτει καταθέσεις ύψους 6,7 εκατ. ευρώ στην Τρ. Κύπρου, ενώ η δραστηριότητά της στη Μεγαλόνησο αντιστοιχεί στο 33% του συνολικού τζίρου του ομίλου της.


-----ΧΠΑ

Ανοδική αντίδραση που συνοδεύτηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.096 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο κινήθηκε με σαφώς επιθετικότερες διαθέσεις από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γυρίζοντας σε οριακό premium 0,20%, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στην θεωρητική τους τιμή.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.391, τιμή εκκαθάρισης 269,75) κινήθηκαν μεταξύ 260 και 271,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (120.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.536), Alpha Bank (2.024), Πειραιώς (1.202), ΟΠΑΠ (545), ΟΤΕ (1.844), MIG (658), Μυτιληναίο (689), ΔΕΗ (1.594), Intralot (470), ΓΕΚ (504), Ελλάκτωρα (411), Ελ. Πετρέλαια (159), Eurobank (419), Βιοχάλκο (106), ΕΧΑΕ (170), Τέρνα Ενεργειακή (161), Coca-Cola (160), Motor Oil (106).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE παρέμεινε στα επίπεδα του 40%, με τον συνολικό όγκο στα 276 δικαιώματα, (164 δικαιώματα αγοράς και 112 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (10.241.406 τεμ.), Alpha Bank (6.833.466 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v