Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μπαράζ ρευστοποιήσεων στις τράπεζες

Το χαμηλότερο κλείσιμο των  τελευταίων 46 συνεδριάσεων κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης που υποχώρησε 14,4%. Από την αρχή του έτους σημειώνει απώλειες 4,23%. Πτώση για Εθνική (14%), Eurobank (17%), Αlpha (13%).

Με συνεδρίαση δύο όψεων ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς το Χ.Α. στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης είχε το θετικό πρόσημο στον απόηχο της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Ο Γενικός Δείκτης, σε αυτό διάστημα “είδε” το υψηλό ημέρας των 816,42 μονάδων (+1,8%) και ο Τραπεζικός το υψηλό των 303,53 μονάδων (+3,21%).

Κύριοι “δράστες” του αρχικά θετικού κλίματος από το Τραπεζικό ταμπλώ η Πειραιώς που έφθασε μέχρι τα 0,4640 ευρώ (+6,91%) και τι υπόλοιπες Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές να ακολουθούν με σχετική δυσφορία, ενώ από το υπόλοιπο ταμπλώ του 20αρη ξεχώριζαν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και σε δεύτερο λόγο η ΔΕΗ.

Ο τίτλος του Οργανισμού, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ (+6,38%), μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, σχεδιάζει να κινηθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Γι' αυτό και στόχος όσων ασχολούνται με το Project Olympus (αυτό ζητήθηκε να γράφουν οι φάκελοι των υποψηφίων) είναι να έχουν εξεταστεί εντός των ημερών οι οκτώ προσφορές που κατατέθηκαν την Παρασκευή, αν και θεωρείται σίγουρο πως οι τελικές συμμαχίες θα διαμορφωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι τα 3,42 ευρώ αναρριχήθηκε ο τίτλος του Μυτιληναίου (+6,21%) και μέχρι τα 4,31 ευρώ αυτός της ΔΕΗ (+3,86%). Παρά ταύτα το τελικό κλείσιμο βρήκε τον Μυτιληναίο με θετικό πρόσημο αλλά σημαντικά χαμηλότερα και την ΔΕΗ να κλείνει στο “κόκκινο”.

Αιτία, οι πρωτοβουλίες που πήραν μετά τις 14.20 οι πωλητές, με την Αγορά να ξανασκέφτεται το "θολό" χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης, τις πιθανές εκκρεμότητες μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Βέβαια αυτή η αλλαγή κλίματος και πολύ περισσότερο το μίνι “sell off” στον Τραπεζικό κλάδο, δεν έχουν “πραγματικό άλλοθι”, καθώς τα δύο πρώτα ήταν γνωστά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, ενώ όσον αφορά του όρους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, το euro2day είχε αναφερθεί αναλυτικά και η στήλη το είχε αναπαραγάγει, εφιστώντας την απόλυτη προσοχή στους traders που επέμεναν να δραστηριοποιούνται στους Τραπεζικούς τίτλους.


Η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, όλα δείχνουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να δοθεί σήμερα και επίσημα, η επιμήκυνση του Ελληνικού προγράμματος, καθώς και το ότι οι Υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι για νέο Eurogroup ακόμα και την προσεχή Πέμπτη.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 32,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2016 για την χρηματοδότηση των αναγκών της, εκτιμά στην έκθεση της η τρόικα σύμφωνα με προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η έκθεση προβλέπει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα αυξηθούν κατά την περίοδο 2015-2016.

Συγκεκριμένα, η Χώρα θα χρειαστεί την περίοδο 2015-2016 επιπλέον 17,6 δισ. ευρώ, ενώ έως το 2014 απαιτούνται επιπρόσθετα κεφάλαια 15 δισ. ευρώ. Η τρόικα σημειώνει ότι οι αστοχίες είναι αποτέλεσμα της χαμηλότερης του αναμενομένου ανάπτυξης (μάλλον της ανεξέλεγκτης ύφεσης ήθελαν να πουν) και της καθυστέρησης στις αποκρατικοποιήσεις το 2011-2012.
 
Τονίζει ακόμα ότι η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα έχει "βελτιωθεί αισθητά", ενώ υποστηρίζει ότι η διετής επιμήκυνση του Ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα μετριάσει τις επιπτώσεις από τις περικοπές.


Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Όσον αφορά την περίπτωση των Τραπεζών και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, τα περισσότερα ήταν γνωστά εδώ και αρκετές ημέρες, για να προκαλέσουν τόσο σημαντική απογοήτευση, εκτός και αν τώρα στην πλευρά των πωλητών προστίθενται και αυτοί που μέχρι πρότινος “ευνοούσαν” την αύξηση των αποτιμήσεων, για να αποκτήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στις Α.Μ.Κ.

Σύμφωνα με τις δεύτερες αναλύσεις, οι επίσημοι, πλέον όροι ανακεφαλαιοποίησης εκτιμάται ότι προσφέρουν πενιχρά κίνητρα για την συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου, αυξάνοντας μάλιστα τον κίνδυνο “dilution” από την αυτόματη μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές.

Τράπεζες με θετικά, σήμερα, ίδια κεφάλαια, (Alpha Bank, μετά την εξαγορά της Εμπορικής) θα έχουν κεφαλαιακή δομή που θα αποτελείται κατά 66,7% από κοινές μετοχές και κατά τουλάχιστον 33,3% από CoCos.

Για τις Τράπεζες, όμως, με αρνητικά, σήμερα, ίδια κεφάλαια, η παραπάνω σχέση μεταβάλλεται υπέρ των κοινών μετοχών καθώς μεγαλώνει το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, ώστε να ανέλθει ο δείκτης EBa Core Tier 1 σε τουλάχιστον 6%, ενώ θα προσμετρηθεί στα βασικά εποπτικά κεφάλαια μέρος μόνο του αναβαλλόμενου φόρου (το φορολογικό ενεργητικό μπορεί να αντιστοιχεί ως το 20% του Core Tier I), οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα χρειασθούν οι Τράπεζες θα είναι μεγάλες και ως εκ τούτου εξίσου υψηλό το “dilution” που θα υποστούν οι παλαιοί μέτοχοι, λόγω του πληθωρισμού των “χαρτιών” που θα προκύψει μετά την είσοδο των νέων μετοχών.

Όσον αφορά τα Πιστωτικά Ιδρύματα, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη Αγορά, είναι ίση με, ή κατώτερη από την μικρότερη εκ των ακόλουθων δύο τιμών:

(i) ποσοστό 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών, και
(ii) την τιμή κλεισίματος της μετοχής στην οργανωμένη Αγορά κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών.

Σε περίπτωση απόκλισης των μέσων τιμών των δύο εκτιμήσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%, η αξία προσδιορίζεται οριστικά από τρίτο ανεξάρτητο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη τις δύο αρχικές εκτιμήσεις.

Η τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών για τους συμμετέχοντες στην αύξηση επενδυτές, πλην του Ταμείου, δεν μπορεί να υπολείπεται της τιμής διάθεσης των κοινών μετοχών που καλύπτει το Ταμείο.


Στατιστικά και εκτιμήσεις για τον Τραπεζικό δείκτη

Μετά και το σημερινό “σφυροκόπημα” των Τραπεζικών τίτλων, ο κλαδικός τους δείκτης ξαναέχασε όλα τα κέρδη του 2012 και από την αρχή του χρόνου σημειώνει απώλειες 4,23%, κλείνοντας σε νέο χαμηλό 46 συνεδριάσεων με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/9 (233,99 μονάδες).

Παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείεται να σημειωθούν και άλλες ανοδικές αντιδράσεις, στις Τραπεζικές μετοχές, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, εκτιμάται πως αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή είδηση, η ανοδικές κινήσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ θα είναι βραχύβιες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Αγοράς είναι, πλέον απόλυτα “υποψιασμένο”.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, πως τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο Τραπεζικός δείκτης, έκλεισαν χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο χαμηλό κλείσιμο που είχε σημειωθεί στις 1/11, επιβαρύνοντας σημαντικότατα την διαγραμματική τους εικόνα.

Έτσι ενώ στο αμέσως προηγούμενο χαμηλό της 1/11 ο Τραπεζικός δείκτης είχε κλείσει στις 262,93 μονάδες, σήμερα έκλεισε στις 251,75 (-14,4%), ενώ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 236,6 μονάδες (-19,55%).

Η μετοχή της Alpha Bank είχε κλείσει στις 1/11 στα 1,60 ευρώ ενώ σήμερα έκλεισε στα 1,56 ευρώ, αφήνοντας πίσω της την στήριξη στα 1,60 ευρώ και έχοντας σαν επόμενες αυτές στα 1,50 και 1,32 ευρώ.

Το προηγούμενο χαμηλότερο κλείσιμο, για την Εθνική, είχε σημειωθεί στις 1/11 και στα 1,58 ευρώ, ενώ σήμερα έκλεισε στα 1,51 ευρώ, που είναι νέο χαμηλό 47 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/9 (1,46 ευρώ).

Εδώ αξίζει υποσημείωσης ότι στις 6/9 ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 678,96 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί πιο “άτσαλα” από άλλους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Εκ νέου χαμηλότερα της στήριξης στα 0,4000 ευρώ, ο τίτλος της Πειραιώς, έχει σαν επόμενες στηρίξεις τα 0,3400 και 02920 ευρώ.

Το θέμα λοιπόν που καλείται να αντιμετωπίσει η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, είναι το τι θα γίνει αν ο Τραπεζικός κλάδος μπει σε μεσοπρόθεσμη ταλαιπωρία και αν υπάρχουν εναλλακτικές Δεικτοβαρείς λύσεις, προκειμένου η Αγορά να μην κινηθεί χαμηλότερα και σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να “απαντήσουν” οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE, ίσως αξίζει σημείωσης η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Τιτάνα, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στην ζώνη 12,50 – 12,00 ευρώ και 11,00 ευρώ.

Μόλις τρεις οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Μέτκα (+1,46%), Μυτιληναίος (+1,55%) και ΟΠΑΠ (+1,28%).

Από την άλλη, με διψήφιο ποσοστό απωλειών έκλεισαν οι Alpha Bank (-13,81%), Eurobank (-17,35%), CPB (-11,54%), Εθνική (-14,20%), Κύπρου (-15,74%) και Πειραιώς (-13,59), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 772,85 μονάδες με απώλειες 3,63%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) έφθασε τα 74,3 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών και για 22 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

“Αγέρωχη” μέσα στο αρνητικό κλίμα η Καθημερινή, συνέχισε την αναρρίχηση με ελάχιστες συναλλαγές. Ο τίτλος από το πρόσφατο χαμηλό των 0,3710 ευρώ (κλείσιμο 29/1) καταγράφει αθροιστικά κέρδη 285,44%, ενώ στο σύνολο των μετά τις 29/10 συνεδριάσεων έχει διακινήσει μόλις 17487 τεμ.


Scumacher: Πιθανή μια νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους

Πολύ πιθανή θεωρεί μια νέα αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ο Γερμανός οικονομολόγος του Αμερικάνικου οίκου Goldman Sachs, Dirk Scumacher, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόταν ένα θαύμα ανάπτυξης ή ένα πλήθος μεταβίβασης κεφαλαίων από τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στην Αυστριακή εφημερίδα “Ντι Πρέσε”, ο αναλυτής της Goldman Sachs, εκτιμά ότι το Βερολίνο σίγουρα θα προτιμούσε να αναβάλει μια δεύτερη διαγραφή χρέους, για μετά τις Γερμανικές εκλογές, όμως το ερώτημα που τίθεται, είναι αν κάτι τέτοιο γίνεται, διότι η Ελλάδα θα χρειαστεί, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει από κάπου να έλθουν.


Asmussen: ο στόχος που έχουν θέσει οι πιστωτές για Ελλάδα, δεν θα επιτευχθεί

Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της σε διαχειρίσιμο επίπεδο μέχρι το 2020 με τις τρέχουσες πολιτικές, δήλωσε στην Βελγική εφημερίδα “De Tijd” ο Joerg Asmussen της ΕΚΤ, προβλέποντας ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι πιστωτές δεν θα επιτευχθεί.

“Η διάθεση για μια δεύτερη αναδιάρθρωση είναι εξαιρετικά χαμηλή στα Κράτη Μέλη”, δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση Εληνικού χρέους που είχαν στην κατοχή τους ιδιώτες, νωρίτερα φέτος.


Ρήτρα για αυτόματη επιβολή νέων περικοπών

Ρήτρα για αυτόματη επιβολή νέων περικοπών στον προϋπολογισμό σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει το προσχέδιο του μνημονίου, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της “Wall Street Journal”.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις θα πυροδοτήσει αυτόματες ενέργειες ώστε να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει αντλήσει μόλις 1,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις από τον Μάιο του 2010 και έχει ήδη παραδεχθεί ότι δεν θα πετύχει τον στόχο για έσοδα 3 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για το 2012.


Societe Generale: Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα;

“Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα”; Αυτό αναρωτιέται η Societe Generale. Το πραγματικό εμπόδιο είναι ότι, όπως και αν το δει κανείς, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα, σε επίπεδο τόσο χρηματοδότησης όσο και χρέους. Διάφορες εναλλακτικές έχουν προταθεί, όμως όλες έχουν μειονεκτήματα: Η επαναγορά χρέους θα απαιτήσει προκαταβολές επιπλέον κεφαλαίων και δεν υπάρχει εγγύηση για το επίπεδο στο οποίο οι ιδιώτες είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν.
Η απομείωση χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα.

Η μεταφορά του κόστος ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών στον ESM έχει το πλεονέκτημα να μη δημιουργεί προκαταβολικά απώλειες και παράλληλα να μειώνει το χρέος της Χώρας. Είναι μεγάλη πρόκληση για τις αρχές να μπορέσουν να το κάνουν χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί ο ενιαίος επόπτης των Τραπεζών και θα δημιουργήσει μείζον ερώτημα για την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού είναι μία ακόμα επιλογή, αλλά προσφέρει περιορισμένο όφελος σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση.

Τα κέρδη από τις επενδύσεις της ΕΚΤ στα Ελληνικά ομόλογα μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα, όμως τα ποσά είναι ανεπαρκή.

Λύσεις που εμπλέκουν τη μεταφορά της ευθύνης των αποκρατικοποιήσεων από την Ελλάδα σε ένα Ευρωπαϊκό όργανο είναι πολιτικά δημοφιλείς στη Γερμανία, βρίσκουν όμως μικρή ανταπόκριση στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι απίθανο να προσφέρουν σημαντικά κεφάλαια βραχυπρόθεσμα.Τέλος, νέα χρηματοδότηση του Ελληνικού προγράμματος θα βοηθήσει, αλλά δεν θα μειώσει το χρέος, κάτι που επιθυμεί το ΔΝΤ.

Βραχυπρόθεσμα, ένα πολιτικό “μπάλωμα” μοιάζει να είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα, κι η πιο βιώσιμη λύση αναμένεται πιθανότατα μετά τις Γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο του 2013, αναφέρει ο οίκος.


Κ. Λαπαβίτσας: Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη το 2013

Η Ελλάδα πιθανότατα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη το 2013, εκτιμά ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής του Πανεπιστημίου SOAS στο Λονδίνο, προβλέποντας ότι δεν θα διασωθεί τελικώς η Χώρα παρά τις προσπάθειες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε ισχυρή ύφεση και σε πολιτικές και κοινωνικές ταραχές "εκτός εάν βγούμε από το ευρώ". Ο κ. Λαπαβίτσας σημείωσε ότι το πρόβλημα της Χώρας είναι το χρέος και όχι το έλλειμμα, σημειώνοντας ότι μετά από 2,5 χρόνια "διάσωσης", το χρέος έχει αυξηθεί και η σύνθεσή του έχει αλλάξει, ενάντια στα Ελληνικά συμφέροντα.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, όχι μόνο λόγω της τεχνικής εικόνας των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, συστήνουν αυξημένα αντανακλαστικά και γρήγορες κινήσεις, σε όσους επιμένουν στο βραχυπρόθεσμο “trading”.

Επίσης η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η διαφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ, για το πως θα μειωθεί το χρέος μιας και είναι δεδομένο πως δεν είναι βιώσιμο στα επίπεδα που είμαστε, με αυτό το ΑΕΠ και με αυτή την ύφεση.

Η εγχώρια οικονομία, φυσικά, ακόμα δεν έχει καταγράψει τα χαμηλά της, κάτι που αναμένεται μέσα στο 2013 μετά και την νέα φορολογική λαίλαπα.

Το θέμα είναι πως η Γερμανία, μέσα σε μία προεκλογική χρονιά, παίζει κορώνα - γράμματα την ίδια της την θέση, μιας και προσπαθεί να συντηρήσει το φτηνό δανεισμό της με κεφάλαια που έρχονται από τις υπόλοιπες Χώρες χωρίς να υπολογίζει παρόλα αυτά το ότι κινδυνεύει η ίδια να πέσει ή ίδια σε φάση ύφεσης ενώ δεν ξέρει έως πιο σημείο οι υπόλοιπες Χώρες θα συνεχίσουν να ανέχονται την πολιτική της, μιας και στην ουσία είναι ένας “οικονομικός πόλεμος”.

Οι Αγορές, πλέον, είναι σε επίπεδα που αν δεν κρατήσουν αλλάζουν την μεσοπρόθεσμη τάση τους, μιας και αν δεν υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο αλλαγή πολιτικής με σκοπό την ανάπτυξη και όχι μόνο την μείωση των Δημόσιων χρεών, πιθανότατα οι επενδυτές να αρχίσουν να προεξοφλούν πως η ύφεση θα αποκτήσει ορμή και παράλληλα τα κέρδη των εταιρειών θα πάρουν σημαντικά την κατιούσα.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η Αγορά πέφτει πιο δυναμικά, μιας και το “τύπωμα χρήματος” δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και γιατί όλοι περιμένουν να δουν σε πιο βαθμό ο Ομπάμα θα φορολογήσει τα μεγάλα κέρδη.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αδυναμία ανοδικής κατοχύρωσης της αντίστασης των 840 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη τον ώθησε σε ένα νέο καθοδικό πισωγύρισμα προς τη μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης, στις 780 μονάδες περίπου, που χάθηκε με ιδιαίτερη ευκολία κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Γραμμή η οποία έχει ήδη δοκιμασθεί δύο φορές στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, όπως αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Η καθοδική διάσπαση των 780 μονάδων φέρνει στο προσκήνιο τον ημιτελώς αποτυπωμένο σχηματισμό “Head & Shoulders” με τη “neckline” να εντοπίζεται στην περιοχή των 735 μονάδων.

Καθοδική διάσπαση του εν λόγω σχηματισμού θα θέσει ως στόχο το αρνητικό σενάριο επαναφοράς του Γενικού Δείκτη προς τις 620 μονάδες.

Έχασε το “μαξιλάρι” στήριξης των 279 με 259 μονάδων ο Τραπεζικός δείκτης και αν δεν ανακάμψει άμεσα, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 230 μονάδες.

Σε έναν ιδιότυπο τριγωνικό σχηματισμό έχει εγκλωβιστεί στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή του ΟΠΑΠ προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη κίνηση.

Έτσι ενώ η επιτυχημένη ανοδική διάσπαση της άνω γραμμής αντίστασης, στα 4,9 ευρώ, θα ανοίξει το δρόμο προς την αντίσταση των 5,20 ευρώ, ενώ η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση της κάτω γραμμής του τριγωνικού σχηματισμού, στα 4,50 ευρώ, θα φέρει πολύ σύντομα τη τιμή της μετοχής αντιμέτωπη με το όριο των 4 ευρώ.

Ο καθοδικός στόχος, που είχαμε θέσει από προηγούμενες αναλύσεις, των 1396 με 1380 μονάδων του Αμερικανικού δείκτη S&P 500, όπως φαίνεται και στο ημερήσιο chart τιμών έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω, ανοίγοντας πλέον σενάρια πιθανού καθοδικού κύματος προς τις διαδοχικές στηρίξεις των 1358 και των 1339 μονάδων, αναφέρει ο κ. Μάνθος.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε ανοδικά και ολοκληρώθηκε μα σημαντικές πιέσεις. Εννοείται ότι η σημαντική μεταβλητότητα ενίσχυσε τις συναλλαγές στα συμβόλαια του 20αρη και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με τα τελευταία να φθάνουν τα 102.789 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξήσει το premium στο 1,83%.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.099, τιμή εκκαθάρισης 280,75), κινήθηκαν μεταξύ 273,25 και 299,75 μονάδων.

Και νέα ανοίγματα “short” θέσεων, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (625.000 Εθνική, 6.800 ΟΠΑΠ, 17.400 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (36.332), Alpha Bank (14.914), Κύπρου (13.430), ΔΕΗ (2.585), ΟΤΕ (2.828), ΟΠΑΠ (3.272), Πειραιώς (24.959), Μυτιληναίο (480), Eurobank (905), MIG (215), ΓΕΚ (399), Intralot (570), CPB (1.153), Ελ. Πετρέλαια (174), Ελλάκτωρα (154).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένη ήταν η κινητικότητα στα δικαιώματα του FTSE-20, καθώς τα τερματικά έδειξαν συνολικά 1.116 options να έχουν αλλάξει χέρια (642 calls και 474 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα μειώθηκε στο 47%.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα, το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (100.000 τεμ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v