Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη αλλά με τζίρο κάτω των 20 εκατ.

Άνοδο σημείωσε η Σοφοκλέους αλλά με ισχνό τζίρο. Κέρδη για MIG (6,13%), Eurobank (4,92%), Eθνική (1,9%). Απώλειες για 3Ε, Motor Oil. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές. Πράσινα ταμπλό στις ευρωαγορές.

Δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ οι εξαιρετικά χαμηλοί συναλλακτικοί όγκοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν κάποια έντονη δυναμική προς την μία ή την άλλη πλευρά της τάσης.

Η Αγορά περισσότερο βρίσκεται σε στάση αναμονής αναμένοντας περισσότερο τις εξελίξεις από το PSI και παρακολουθεί λιγότερο τις εξελίξεις στις ξένες Αγορές.

Το σκηνικό αυτό δύσκολα θα αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους και πάντως δεν θα μεταβληθεί θεματικά το επίπεδο διαπραγμάτευσης της εγχώριας αγοράς.

Ελλείψει κάποιων ισχυρών καταλυτών, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται δηλαδή ότι θα κλείσει το 2011 λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς υπάρχουν πολλοί και αστάθμητοι παράγοντες που κρίνουν την πορεία όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και των ξένων Αγορών γενικότερα.

Θετική εικόνα και στις διεθνείς Αγορές, όμως η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών παραμένει απόλυτα επιφυλακτική τονίζοντας ότι η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ δείχνει ότι τα προβλήματα στην Ευρωζώνη είναι μεγάλα και ίσως να προμηνύει την υποβάθμιση κάποιας ισχυρής οικονομίας της περιοχής.

Σε γενικές γραμμές πάντως εκτιμάται ότι οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία θα συνεχιστούν και το 2012 καθώς η πιστωτική κρίση στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανό ότι θα διαρκέσει μέχρι να ανακεφαλαιοποιηθεί ο Τραπεζικός κλάδος και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και το κόστος του χρήματος.

Η Moody’s δήλωσε ότι διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση του τριπλού “ΑΑΑ” για την Αυστρία και με σταθερό outlook, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι η κρίση της Ευρωζώνης εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.
 
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Σλοβενίας κατά μία βαθμίδα στο “Α1” από “Αα3” προχώρησε η Moody’s, επισημαίνοντας ότι η Κρατική στήριξη του Τραπεζικού συστήματος θα ασκήσει εντεινόμενες πιέσεις τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Το outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Σλοβενίας παραμένει αρνητικό.

Στην υποβάθμιση Ουγγρικών Τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor's. Συγκεκριμένα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τις Τράπεζες:

OTP Bank και τη θυγατρική της OTP Mortgage Bank σε “BB+” με αρνητικό outlook. Magyar Takarekszovetkezeti Bank, με αρνητικό outlook από σταθερό προηγουμένως. K&H Bank Τον Ιανουάριο αναμένονται οι τελικές αξιολογήσεις των 15 Χωρών μελών της Ευρωζώνης, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, σύμφωνα με πηγές που διαρρέονται στον διεθνή τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5/12 ο οίκος έθεσε σε rating watch negative την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας 15 Χωρών Μελών της ΕΕ, εκτός της Ελλάδας. Πρόκειται για τις: Βέλγιο, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Σλοβενία, Μάλτα, Ιρλανδία, Εσθονία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλια, Αυστρία, Ισπανία. Παράλληλα, διατηρεί σε rating watch negative την Κύπρο.

Το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ που δάνεισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις Τράπεζες, προσφέρει μεν πολύτιμο χρόνο αλλά δεν μπορεί από μόνο του να τις προστατεύσει από την απειλή υποβάθμισης, δήλωσε επικεφαλής της Standard and Poor’s. Ο οίκος αξιολόγησης απείλησε με υποβάθμιση σχεδόν όλη την Ευρωζώνη και ορισμένες από τις μεγαλύτερες Τράπεζες, όπως οι Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale και UniCredit.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Τραπεζικών τίτλων έκλεισαν με θετικό πρόσημο, “αναγκάζοντας” τον Τραπεζικό δείκτη να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, ίσως αξίζει αναφορά η ψύχραιμη σημερινή κίνηση της ΔΕΗ, μετά την υποβάθμιση σε “CCC” από “B-" με αρνητικό "outlook", από την S&P.
Στην αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, βοήθησαν τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και οι εκτιμήσεις για πιθανές αυξήσεις των τιμολογίων της Επιχείρησης κατά 9% - 11%, από την 1η Ιανουαρίου.

Κινητικότητα και στην μετοχή της Βωβός, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το “πράσινο φως” για το έργο ανάπλασης των περιοχών του Βοτανικού και της Λ. Αλεξάνδρας και την κατασκευή εμπορικού κέντρου της εταιρείας έδωσε ο Δήμος Αθηναίων.

Ο τίτλος αντέδρασε θετικά, όμως η προσφορά μόνο χαμηλή δεν ήταν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Σε πλήρη εξέλιξη η πλαγιοανοδική αντίδραση, για την Επίλεκτος, όμως το “bid” των αγοραστών επιμένει να είναι χαμηλότερα του προηγούμενου κλεισίματος.

Ακόμα χαμηλότερα, αξίζει υποσημείωσης το γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι έκλεισαν και σήμερα και ίσως συνεχίσουν να κλείνουν και τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, κοντά στο ανώτατο όριο ανόδου, όμως ο όγκος συναλλαγών σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “πειστικός”.

Μόλις τέσσερις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-0,23%), Motor Oil (-1,58%), Jumbo (-3,35%), Folli Follie Group (-0,13%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+6,13%) και Alpha Bank (+5,62%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Eurobank, MPB, του 3% για τα Ελ. Πετρέλαια και ίσα ή μεγαλύτερα του 2% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο και Πειραιώς.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική (πάντως οριακά υψηλότερα των 1,60 ευρώ) και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 665,96 μονάδες (16.47) και έκλεισε τελικά στις 665,06 με κέρδη 1,31%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 19,5 εκατ.

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών και 19 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 7 έως 29,44%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, ενώ οι εξαιρετικά χαμηλοί συναλλακτικοί όγκοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν κάποια έντονη δυναμική προς την μία ή την άλλη πλευρά της τάσης.
 
Η Αγορά περισσότερο βρίσκεται σε στάση αναμονής αναμένοντας περισσότερο τις εξελίξεις από το PSI και παρακολουθεί λιγότερο τις εξελίξεις στις ξένες Αγορές.

Το σκηνικό αυτό δύσκολα θα αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους και πάντως δεν θα μεταβληθεί θεματικά το επίπεδο διαπραγμάτευσης της εγχώριας αγοράς. Ελλείψει κάποιων ισχυρών καταλυτών, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται δηλαδή ότι θα κλείσει το 2011 λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
 
Οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς υπάρχουν πολλοί και αστάθμητοι παράγοντες που κρίνουν την πορεία όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και των ξένων Αγορών γενικότερα, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανοδικής αντίδρασης και απελπιστικού τζίρου.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υποτίμηση στο 0,70%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1187, τιμή εκκαθάρισης 255) κινήθηκαν μεταξύ 247 και 255,75 μονάδων. Θεατές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 48% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 374 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (22 δικαιώματα αγοράς και 352 δικαιώματα πώλησης).

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (50000 Εθνική, 50000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1203), Alpha Bank (976), Κύπρου (780), ΓΕΚ (104), ΔΕΗ (503), ΟΤΕ (250), Μυτιληναίο (366), Ταχ. Ταμιευτήριο (692), Πειραιώς (180), ΟΠΑΠ (277), Motor Oil (149), MIG (176).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20069729 τεμ.), ΟΤΕ (4661848 τεμ.), MIG (4356233 τεμ.), Eurobank (9152253 τεμ.).


Χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία για όλους (!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v