Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανασχηματισμός αποτιμήσεων (και) στο ΧΑ

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το ΓΔ με το τζίρο να ανέρχεται στα 190 εκατ. ευρώ, στο φόντο του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Σημαντικά κέρδη για 3Ε (10,75%), Τιτάνα (8%), Εθνική (7,55%). Πτώση 3,94% για τον ΟΠΑΠ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη, με τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να καλούνται να δείξουν αν θα συνεχιστεί ο «ανασχηματισμός» αποτιμήσεων και στη Σοφοκλέους (αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δείχνει σχήμα επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης) ή το ΧΑ θα προσπαθήσει να «χτίσει momentum», προκειμένου να απαγκιστρωθεί από την κακή εικόνα του 2008 και την ταύτισή του με τη συμπεριφορά των αναδυόμενων αγορών.

Παρά την άνοδο του τζίρου και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η ρευστότητα του συστήματος δεν φτάνει για όλους και έτσι σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό των επιλεκτικών κινήσεων σε τίτλους όπου υπάρχουν «ενδιαφερόμενες δυνάμεις και δυνατά χέρια».

Παρά τη σημερινή θετική εικόνα, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν απόλυτα συγκρατημένοι και εκτιμούν ότι η όποια κίνηση συνετελέσθη κυρίως από χαρτοφυλάκια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Άλλωστε η νηοπομπή των αρνητικών μακροοικονομικών ειδήσεων συνεχίζεται, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα όπου το ινστιτούτο ερευνών απασχόλησης ADP ανακοίνωσε ότι οι μισθολογικές καταστάσεις Δεκεμβρίου του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 693.000, με τους αναλυτές να αναμένουν μείωση κατά 493.000.

Το βέβαιο είναι ότι οι ασχολούμενοι με τις διεθνείς αγορές δεν θα πλήξουν, καθώς από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται μπαράζ ειδήσεων τόσο μακροοικονομικού χαρακτήρα, αλλά και οι πρώτες ανακοινώσεις των εισηγμένων στην πέρα του Ατλαντικού όχθη όσον αφορά τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου.

Έτσι, στις 12 Ιανουαρίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Alcoa και στις 14/01 η Wells Fargo, ενώ ανακοινώνονται και οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ.

Στις 15/1 συνεδριάζει η ΕΚΤ για να αποφασίσει την επιτοκιακή της πολιτική, ενώ στις 16/1 ανακοινώνεται στις ΗΠΑ πληθωρισμός και βιομηχανική παραγωγή, αλλά και αποτελέσματα από Intel και Philip Morris.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, ασφαλώς το +5,37% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών όσον αφορά τον πρωταγωνιστή ημέρας. Για τον εν λόγω δείκτη οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2.140, 2.178 και 2.274 μονάδες.

Όσον αφορά τις μετοχές του 20αρη, μόλις δύο ήταν οι «κόκκινοι τίτλοι»: ο Μυτιληναίος (-0,45%) και ο ΟΠΑΠ (-3.94%) και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, πιθανότατα επηρεασμένος από την έκθεση της Morgan Stanley που συστήνει αποφυγή του τίτλου και δίνει τιμή στόχο τα 18 ευρώ.

Από τον υπόλοιπο «καταπράσινο» 20αρη, ασφαλώς και ξεχώρισαν το +10,75% της Coca Cola, το +8% του Τιτάνα και το +7,55% της Εθνικής με την τελευταία να ευνοείται τόσο από τις εισαγόμενες εκθέσεις όσο και από την είδηση χρηματοδότησης της Τουρκίας με 20 δισ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από εκεί και πέρα ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 6% η Eurobank, του 5% οι Κύπρου, Πειραιώς και ΔΕΗ και του 4% οι Ελληνικά Πετρέλαια και Intralot.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν Alpha Bank, Αγροτική, ΜΡΒ, MIG, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελλάκτωρας, Motor Oil και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε έστω και ετεροχρονισμένα να καλύψει το handicap με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 1941,81 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1920,73 με κέρδη 3,14%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα ενισχυμένος ακούμπησε τα 190 εκατ. από τα οποία τα 11 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 156 ανοδικές μετοχές έναντι 64 πτωτικών και 23 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 12,5%.

Περιττό να αναφερθεί ότι η εναλλασσόμενοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές πρέπει να επιδείξουν συνέπεια και συνέχεια προκειμένου να αυξηθεί το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v