Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δείκτες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Οι δείκτες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Οι δείκτες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
του Γιώργου Σαββάκη

Η αλήθεια είναι πως η αριθμητική μέτρηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) είναι συχνά δυσχερής. Η ανάγκη όμως για τη μεταφορά και την απόδοση της έννοιας από το θεωρητικό επίπεδο στο πρακτικό, αλλά και η σημασία που έχει το ίδιο το επίπεδο της ΕΚΕ στη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων, οδήγησαν κάποιες χώρες στη θέσπιση δεικτών μέτρησης της Εταιρική Κοινωνικής Ευθύνης,

Οι περισσότερες δεν έχουν εισαγάγει δείκτες που να μετρούν την αποδοτικότητα της ΕΚΕ, αλλά, όπως ίσως θα περίμενε κάποιος, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την εξαίρεση.

Ο δείκτης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υπολογίζεται σε ετήσια βάση, ενώ τα αποτελέσματα της τελευταίας ανάλυσης ανακοινώθηκαν στις 7 Μαΐου 2006.

Στην έρευνα μετείχαν 131 εταιρείες, εκ των οποίων οι 26 για πρώτη φορά. Σε οικονομικούς όρους, οι 131 εταιρείες απασχόλησαν το 2005 4,2 εκατ. εργαζόμενους και συνολικά πέτυχαν πωλήσεις της τάξεως των 686,6 δισ. στερλινών. Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι η πρόοδος της ΕΚΕ των εταιρειών σε σχέση με το 2004.

Το 57% δήλωσαν ότι εστιάζουν στη διαφοροποίηση και στην ευημερία των υπαλλήλων τους, ενώ το 69% ότι παρουσίασαν βελτιώσεις σε θέματα ενεργειακής αποτελεσματικότητας. Ο δείκτης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης περιλαμβάνει τέσσερις άξονες οι οποίοι μελετούν:

* Τη θέση της επιχείρησης στην αγορά (marketplace)

* Το περιβάλλον (environment)

* Την εργασία (workplace)

* Την κοινωνία (community).

Για τον πρώτο άξονα, οι βασικές μεταβλητές είναι 5 και αφορούν τόσο στις συνθήκες ανταγωνισμού όσο και στην ικανοποίηση των καταναλωτών. Ειδική είναι η πρόβλεψη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για το κατά πόσον η επιχείρηση λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες αυτής της κατηγορίας ατόμων, αλλά και -σε γενικότερο επίπεδο- τον βαθμό ικανοποίησης των καταναλωτών και την ύπαρξη ή μη καταγγελιών εκ μέρους τους τόσο σε θέματα αγαθών και υπηρεσιών όσο και σε θέματα διαφήμισης.

Για τον δεύτερο άξονα, το περιβάλλον, ο δείκτης εξετάζει τόσο τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, τη χρήση νερού, αλλά και το συνολικό βάρος των αποβλήτων που παράγει. Παράλληλα, γίνεται ειδική μνεία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακος, αζώτου, ραδιενέργειας, αλλά και στα μέτρα που λαμβάνονται για την ”πράσινη” φιλική λειτουργία της επιχείρησης.

Παράλληλα, για τον τρίτο άξονα, την εργασία και το περιβάλλον εργασίας, τα μέτρα που λαμβάνονται υπόψη είναι σημαντικά. Μετρήσεις για το συνολικό εργατικό δυναμικό βάσει γένους, φυλής, ηλικίας και για την ύπαρξη ατόμων με ειδικές ανάγκες αποτελούν τον πυρήνα που αφορά στο εργατικό δυναμικό. Παράλληλα, ο αριθμός των ατυχημάτων, οι νομικές κυρώσεις σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας και ”ίσων ευκαιριών”, καθώς και τα κρούσματα ”ανάρμοστης” και μη επαγγελματικής συμπεριφοράς αποτελούν άλλες μεταβλητές του άξονα.

Παράλληλα, στη μέτρηση του δείκτη λαμβάνονται υπόψη οι επιδράσεις από εξαγορές, συγχωνεύσεις, μειώσεις μεγέθους, οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης στο εσωτερικό της επιχείρησης, αλλά και η αξία των προγραμμάτων επιμόρφωσης και ανάπτυξης των εργαζομένων στους κόλπους της επιχείρησης.

Τέλος, στα θέματα της κοινωνίας, η ποσοτική διάσταση περιλαμβάνει τη χρηματική αξία των χορηγήσεων και δωρεών ως ποσοστό των κερδών προ φόρων και τον συνολικό χρόνο των εργαζόμενων σε φιλανθρωπικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v