Κατά την ίδια περίοδο όπου τα blue chips του ελληνικού χρηματιστηρίου παρουσιάζονται στα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια στο Λονδίνο (road show της ΕΧΑΕ σε συνεργασία με τη Morgan Stanley), σκεπτικισμός επικρατεί σε μετόχους αρκετών εταιρειών της «μικρομεσαίας» κεφαλαιοποίησης, καθώς τα περιθώρια προσαρμογής τους στις διατάξεις του νέου κανονισμού του ΧΑ στενεύουν ολοένα και περισσότερο.
Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός του ΧΑ που απαιτεί αυξημένα ποσοστά ελεύθερης διασποράς για μερικές δεκάδες εισηγμένες εταιρείες, καμία από αυτές δεν έχει προσαρμοστεί μέχρι σήμερα στα νέα δεδομένα, εντείνοντας την αγωνία των μετόχων μειοψηφίας (μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί σε συγκεκριμένη εταιρεία όπου οι σχέσεις των βασικών μετόχων είναι προβληματικές).
Συγκεκριμένα, ο νέος κανονισμός επιβάλλει ελάχιστη μετοχική διασπορά τουλάχιστον 25% στις εταιρείες με χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση των 200 εκατ. ευρώ και άνω του 15% στις υπόλοιπες.
Ο πρώτος έλεγχος είναι προγραμματισμένος να γίνει τον Μάιο του 2025 για όσες εταιρείες έχουν free float μικρότερο του 10% (θα τεθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης) και τον Ιούλιο για τις υπόλοιπες εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να επιδείξουν μέσο σταθμικό free float τουλάχιστον 15% ή 25% (ανάλογα με το αν η αποτίμησή τους είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από τα 200 εκατ. ευρώ) για το χρονικό διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Με άλλα λόγια, αν για μια εταιρεία με σημερινό free float 20% χρειάζεται ένα placement 5% μέσα στον φετινό Δεκέμβριο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού, θα απαιτηθεί ένα placement 7,5%, αν το πραγματοποιήσει στις 31/3/2025, ή ένα 10%, αν αυτό γίνει τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.
Άρα, λοιπόν, δεν έχουν απόλυτο δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχει χρονικό περιθώριο προσαρμογής στο νέο κανονισμό έως τα τέλη Ιουνίου του 2025.
Μέχρι σήμερα πάντως υπάρχουν αρκετές εισηγμένες (π.χ. Premia Properties, ΕΛΤΟΝ Χημικά, ΕΥΑΘ, AVE, Μπήτρος Συμμετοχών) που έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να παραμείνουν στην Κύρια Αγορά του ΧΑ και πως θα πράξουν έγκαιρα τις απαραίτητες ενέργειες.
Επίσης, η Trastor ΑΕΕΑΠ έχει συνδυάσει το ζήτημα με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που προγραμματίζει μέσα στο πρώτο μισό του 2025, ενώ φημολογείται placement και για την περίπτωση της Attica Group.
Επίσης, καλούνται να διευρύνουν το ποσοστό ελεύθερης διασποράς τους εταιρείες, όπως για παράδειγμα οι Alpha Real Estate Services, Καρέλιας, Ιατρικό Αθηνών, MIG, Moda Barno, Ακρίτας, Δάιος, Μουσικός Οίκος Νάκα, Κτήμα Λαζαρίδη, Βογιατζόγλου, Ακρίτας, Εβροφάρμα, Μύλοι Κεπενού, κ.λπ.
Αναμονή για το νέο θεσμικό πλαίσιο
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απραξία των εισηγμένων εταιρειών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αναμονή των βασικών τους μετόχων και των διοικήσεών τους προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως το νομικό πλαίσιο που θα ισχύσει. Και αυτό γιατί μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, στο οποίο έχει διαμηνυθεί πως θα περιλαμβάνει και διάταξη που θα αφορά τη δυνατότητα μετάταξης εταιρειών από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.
Από το ακριβές περιεχόμενο της αναμενόμενης διάταξης, θα εξαρτηθεί ενδεχομένως και η στάση που θα τηρήσουν κάποιες εταιρείες, καθώς πιθανολογείται πως θα προκύψει ενδιαφέρον για να… υποβιβαστούν αυτοβούλως στη «Β’ εθνική» του ΧΑ και έτσι να αποφύγουν την υποχρέωση για αυξημένη μετοχική διασπορά.
Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους κύκλους, η διεύρυνση του free float θα έπρεπε να αποτελεί στόχο των διοικήσεων ως δείγμα στήριξης και σεβασμού των μετόχων μειοψηφίας και όχι να είναι το αποτέλεσμα θεσμικού τύπου πιέσεων.
«Οι εισηγμένες εταιρείες είχαν ειδοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 και ήδη θα έπρεπε να είχαν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
«Ζεστό» το επόμενο εξάμηνο
Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες θα ανταποκριθούν τελικά στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού, είτε μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε κυρίως μέσα από μεταβιβάσεις μετοχών (placements, κ.λπ.).
Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους κινήσεις θα επιδράσουν θετικά τόσο στην αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών μέσα στην επόμενη χρονιά, όσο και στην εμπορευσιμότητα των τίτλων σε βάθος χρόνου, εξέλιξη που θα ευνοήσει την ΕΧΑΕ, σε μια επόμενη χρήση όπου το ΧΑ δεν αναμένεται να έχει τη στήριξη του προγράμματος αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς.