Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ΑΜΚ

Σε ποια τιμή θα ξεκινήσει το δικαίωμα, τι γίνεται με την ιδιωτική τοποθέτηση και γιατί η «προίκα» της Εμπορικής αλλάζει τα μεγέθη. Το κεφαλαιακό κέρδος 2,6 δισ., η καθαρή ενσώματη θέση και οι συνέργειες.

Alpha: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ΑΜΚ
Με τον αέρα της ισχυρής καθαρής θέσης που της εξασφαλίζει το «χρυσό», όπως αποδείχθηκε, deal της Εμπορικής, ξεκίνησε η Alpha τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως και 4,57 δισ. ευρώ με έκδοση 10.388.636.364 νέων μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής 0,44 ευρώ.

Το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ αποκόπηκε τη Δευτέρα 13 Μαΐου, ενώ η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ξεκινά σήμερα και θα κρατήσει έως και τις 31/5/2013. Σήμερα, επίσης, ξεκινά και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στο Χ.Α και θα λήξει στις 27/5/2013.

Βάσει της χθεσινής τιμής κλεισίματος (0,615 ευρώ), το δικαίωμα ξεκινά τη διαπραγμάτευσή του στα 2,83 ευρώ. Ο αριθμητικός τύπος που υπολογίζει την τιμή είναι ο ακόλουθος: τιμή δικαιώματος = (αναπροσαρμοσμένη τιμή - τιμή διάθεσης) x [(1 + (αρ. νέων μετ. ΤΧΣ/αρ. νέων μετ. από παλαιούς, νέους)] x (αρ. νέων μετ. από παλαιούς/αρ. υφιστ. μετ.).

Η Alpha έχει πρακτικά κλειδώσει το 10% της ΑΜΚ, ήτοι 457,1 εκατ. ευρώ, καθώς υπέγραψε σύμβαση εγγύησης κάλυψης της έκδοσης με κοινοπραξία ξένων τραπεζών, επικεφαλής των οποίων είναι η JP Morgan και η Citigroup.

Η τράπεζα κατάφερε να βρει με σχετική ευκολία δεσμεύσεις για το 10% της ΑΜΚ χάρη στην καθαρή ενσώματη θέση, στις υψηλές προβλέψεις και στις αξιόλογες συνέργειες που της χάρισε το deal της εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας.


Προς υπερκάλυψη και της ιδιωτικής τοποθέτησης

Επόμενος στόχος είναι η κάλυψη και της ιδιωτικής τοποθέτησης ύψους 92,9 εκατ. ευρώ από εγχώρια ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και ξένους θεσμικούς επενδυτές, ώστε το σύνολο των κεφαλαίων που θα βάλουν οι ιδιώτες να ανέλθει στα 550 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής ΑΜΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ισχυρή ζήτηση για την ιδιωτική τοποθέτηση, λόγω και του φθηνότερου κόστους συμμετοχής στην ΑΜΚ, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει υπερκάλυψη και του private placement. Έλληνες επιχειρηματίες (εκπρόσωποι παραδοσιακών επιχειρηματικών οικογενειών με δραστηριότητες στη βιομηχανία) και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν δεσμεύσει σε ειδικό λογαριασμό κεφάλαια για τη συμμετοχή τους στην ιδιωτική τοποθέτηση και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών ξένων επενδυτικών τραπεζών το ύψος των δεσμευμένων κεφαλαίων θα ξεπεράσει τα 92,9 εκατ. ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει αναλογική ικανοποίηση των προσφορών και μέρος των χρημάτων θα επιστρέψει στους αιτούντες. Διαφορετικά, θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο του ποσού που έχει δεσμευθεί στον ειδικό λογαριασμό.

Εφόσον η Alpha συγκεντρώσει 550 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει τα 4,02 δισ. ευρώ, ήτοι το 88%, της αύξησης κεφαλαίου και θα αναδειχθεί στον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας, με περιορισμένα όμως δικαιώματα ψήφου και χωρίς να ασκεί διοίκηση καθώς οι μετοχές του θα είναι δεσμευμένες για να εξαγοραστούν από τους ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν warrants εντός διαστήματος 4,5 ετών.


Η «προίκα» της Εμπορικής

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, η εξαγορά της Εμπορικής προσθέτει στην Alpha κεφαλαιακό όφελος 2,6 δισ. ευρώ, το οποίο ενεγράφη ήδη στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, συνέργειες της τάξεως των 265 εκατ. ευρώ, ετησίως, μετά το 2015, καθώς και υψηλές προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 25% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής.

Μετά την εξαγορά της Εμπορικής, ο όμιλος Alpha έχει θετική pro forma ενσώματη καθαρή θέση (μετά την αφαίρεση της υπεραξίας των άυλων στοιχείων και της αξίας των προνομιούχων μετοχών) ύψους 2,1 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Επιπρόσθετα, υφίσταται σημαντικές δυνατότητες συνεργειών κόστους και εσόδων. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις της διοίκησης, το ποσό των εκτιμώμενων συνεργειών έως το 2015 έχει αυξηθεί από 200 σε 265 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο κερδών προ φόρων, καθότι η ολοκλήρωση προχωρά γρήγορα και με επιτυχία. Από το 2015 και έπειτα οι συνέργειες ετησίως θα ανέρχονται σε 265 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η εξαγορά της Εμπορικής ενισχύει την Alpha με σημαντικό δανειακό χαρτοφυλάκιο, συνοδευμένο από υψηλότατες προβλέψεις, περίπου 5 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύπτουν κατά 25% το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο και κατά 61% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) του χαρτοφυλακίου της Εμπορικής.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς καταθέσεις μετά την απόκτηση της Εμπορικής διαμορφώνεται στο 117%, ενώ η Εμπορική διαθέτει και περιορισμένη ενίσχυση από το Ευρωσύστημα, ύψους μόλις 1,2 δισ. ευρώ. Την 31η Μαρτίου 2013, η χρηματοδότηση της Alpha Bank από το Ευρωσύστημα ανήλθε σε 19,9 δισ. ευρώ.


Και πώς καθιστά φθηνή -συγκριτικά- την Alpha

Η καθαρή ενσώματη θέση 2,1 δισ. ευρώ, οι συνέργειες, οι οποίες στην 5ετία θα αποδώσουν σωρευτικά 1 δισ. ευρώ (265 εκατ. ευρώ ετησίως μετά το 2015 και 265 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 2013 και 2014) και οι σημαντικές προβλέψεις που υπό προϋποθέσεις μπορούν να καταστούν αποτελεσματικό ανάχωμα αντιμετώπισης νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων καθιστούν την Alpha την πιο φθηνή και επομένως θελκτική τράπεζα από όσες ανακεφαλαιοποιούνται.

Και αυτό γιατί ο επενδυτής όχι μόνο δεν καλείται να βάλει λεφτά για παλαιές ζημίες αλλά ξεκινά και με καθαρή ενσώματη θέση 2,1 δισ. ευρώ και μπορεί να ελπίζει ότι οι συνέργειες και οι προβλέψεις θα αποδειχθούν αρκετές για να καλύψουν τη ζημία από τις επισφάλειες.

Σε αυτό το καλό σενάριο, ο επενδυτής πρακτικά αγοράζει την Alpha με εκτιμώμενη τιμή προς λογιστική αξία (price to tangible book value) της τάξεως του 1,1 για το 2015 και όταν και λήγει η τριετία όπου το ΤΧΣ μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του να απευθυνθεί στους κατόχους warrants για την πώληση των μετοχών του.

Εφόσον η Alpha αντλήσει τα 4,57 δισ. ευρώ θα αποκτήσει σε pro-forma βάση, χωρίς να συνυπολογίζεται η Εμπορική Τράπεζα, EBA Core Tier I δείκτη 12,4%, δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) 12,8% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,4% με στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2012.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v