Τρεις ισολογισμοί εισηγμένων που θα βγάλουν... ειδήσεις

Τρεις εισηγμένες που κλείνουν ισολογισμό στις 30/6, τις επόμενες ημέρες δημοσιοποιούν αποτελέσματα 12μήνου. Τι αναμένεται και ποια είναι η εικόνα τους μέχρι σήμερα.

Τρεις ισολογισμοί εισηγμένων που θα βγάλουν... ειδήσεις

Έως το τέλος Οκτωβρίου οι εισηγμένες εταιρείες Eπίλεκτος, CPI και Μουσικός Οίκος Νάκα θα δημοσιεύσουν τα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα (κλείνουν χρήση κάθε 30ή Ιουνίου) και η χρηματιστηριακή αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα προκύψουν.

Η Eπίλεκτος

Σε δυσχερέστερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η Επίλεκτος, η μετοχή της οποίας υποχρεώθηκε χθες σε χαμηλό πενταετίας στο ταμπλό του ΧΑ.

Με τα ίδια κεφάλαιά της να είναι αρνητικά και το κεφάλαιο κίνησης να προβληματίζει έντονα, είναι φυσικό να έχει προκληθεί κλίμα αβεβαιότητας, ιδίως σε μια περίοδο όπου πρωτόγνωρη ύφεση χαρακτηρίζει την ευρύτερη ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία (η εισηγμένη δραστηριοποιείται επίσης και στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα απαιτηθεί μια γενναία ρύθμιση υποχρεώσεων από τους πιστωτές, προκειμένου η Eπίλεκτος να μπορέσει να ανακάμψει ουσιαστικά και σε μακροπρόθεσμη βάση. Έτσι, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή και στις σχέσεις του ομίλου με τους πιστωτές του.

H CPI

Η CPI εκτιμά ότι θα σημειώσει σημαντική αύξηση των εργασιών της και των οικονομικών της επιδόσεων κατά την επόμενη τριετία. Ειδικότερα, για τη χρήση που έληξε στις 30/6/2024 η διοίκηση της εταιρείας είχε εκτιμήσει κατά το παρελθόν έσοδα της τάξεως των 19,5 εκατ. ευρώ (στην τρέχουσα χρήση 21 εκατ. και στην επόμενη 25-26 εκατ. ευρώ) και περιθώριο EBITDA στο 6% (6,3% στην τρέχουσα χρήση και 6,7% σε αυτή που θα λήξει τον Ιούνιο του 2026).

Στη στρατηγική ανάπτυξης της CPI συγκαταλέγεται τόσο η οργανική ανάπτυξη μέσα από διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας (για παράδειγμα, έχει αναλάβει αντιπροσωπείες σε τομείς όπως οι λύσεις για υβριδικό περιβάλλον εργασίας, το λογισμικό στο κομμάτι του physical security και λύσεις στο μέτωπο του έξυπνου φωτισμού), όσο και μέσα από εξαγορές άλλων επιχειρήσεων, με σχετικές συζητήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μουσικός Οίκος Νάκα

Ο Μουσικός Οίκος Νάκα διακρίνεται για τη διαχρονική του κερδοφορία, για την ισχυρή του ρευστότητα, αλλά και για τη χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής του στο ΧΑ (οι βασικοί μέτοχοι Γεώργιος και Κων/νος Νάκας κατέχουν αθροιστικά λίγο κάτω από το 80% της εταιρείας, με το ποσοστό να πρέπει να υποχωρήσει κάτω από 75% προκειμένου η εισηγμένη να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού του ΧΑ).

Από την άλλη πλευρά, η εισηγμένη έχει ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους μακροπρόθεσμους μετόχους της, όχι μόνο λόγω της ανόδου που έχει σημειώσει στο ΧΑ κατά την τελευταία πενταετία, αλλά και εξαιτίας των υψηλών ετήσιων χρηματικών ποσών που τους διανέμει.

Ειδικότερα, κατά την προηγούμενη χρήση, η Μουσικός Οίκος Νάκα είχε προχωρήσει σε συνολική χρηματική διανομή 0,27 ευρώ ανά μετοχή (0,20 ευρώ μέρισμα συν 0,07 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου) που αντιστοιχεί γύρω στο 9,5% της τρέχουσας τιμής του τίτλου.

Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης (1/7/2023-31/12/2023) η εισηγμένη εμφάνισε άνοδο κύκλου εργασιών από τα 13,24 στα 14,1 εκατ. ευρώ, μικρή βελτίωση του EBITDA από το 1,996 στα 2,09 εκατ. ευρώ και σταθερότητα καθαρών κερδών (1,026 έναντι 1,031 εκατ. ευρώ). Στις 31/12/2023 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είχαν διαμορφωθεί στα 18,2 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός μόλις στο 1,01 εκατ. ευρώ.

Παλαιότερες εκτιμήσεις της διοίκησης «έβλεπαν» ότι για το σύνολο της χρήσης που έκλεισε στις 30/6/2024 ο κύκλος εργασιών του ομίλου θα είναι αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη χρήση ενώ τα κέρδη εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο ίδιο περίπου επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v