Δάνεια 12,6 δισ. ευρώ έχουν επηρεασθεί από την κρίση του covid-19 στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε η διοίκησή της στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Αναλυτικότερα, το 18,6% εξ αυτών, ήτοι 2,34 δισ. ευρώ έχουν επηρεασθεί σημαντικά (highly affected), το 56,4% ήτοι 7,1 δισ. ευρώ δάνεια έχουν πληγεί μέτρια και το 25% αυτών ήτοι 3,16 δισ. ευρώ έχουν δεχθεί μικρότερο χτύπημα.
Στην πρώτη κατηγορία τα δάνεια κατανέμονται ανά τομέα δραστηριότητας ως εξής: διαμονή (54%), υπηρεσίες που σχετίζονται με αερομεταφορές (18%), Μέσα Ενημέρωσης (6%), λιανεμπόριο εκτός από τρόφιμα-ποτά (5%), μηχανήματα (6%) και λοιπά(11%).
Στην τρίτη κατηγορία η κατανομή έχει ως εξής: ενέργεια (55%), βιομηχανία τροφίμων και ποτών (20%), λιανεμπόριο τροφίμων (11%), υγεία (3%)και λοιπά (12%). Δεν δόθηκαν πληροφορίες για τη δεύτερη.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ομίλου προβλέπει για φέτος ύφεση 7,5% του ΑΕΠ και ανάκαμψη άνω του 5% φέτος.
Διαπραγματεύσεις με μεγάλους πελάτες
Στο ερώτημα αν υπάρχουν αιτήματα για επαναδιαπραγμάτευση του κόστους δανεισμού από τις επιχειρήσεις τα στελέχη της Εθνικής απάντησαν ότι υπάρχουν τέτοιου τύπου αιτήματα από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Τα νέα NPLs
«Είναι νωρίς ακόμη να βγάλουμε συμπεράσματα για το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω της κρίσης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα δούμε καλύτερα την κατάσταση και στις αρχές του 2021 θα γνωρίζουμε πιο ξεκάθαρα», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς. Όσο για την Εθνική τόνισε ότι οι προβλέψεις λόγω covid-19 ύψους 416 εκατ ευρώ που πήρε η τράπεζα το πρώτο τρίμηνο δείχνουν και το ύψος των νέων NPLs που πιθανόν να προκύψουν.
Τα επιτόκια
Τα στελέχη της τράπεζας τόνισαν ότι τα επιτόκια των νέων δανείων που δίνονται με εγγύηση του δημοσίου δεν θα είναι υψηλά, ειδικά στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. «Σε αυτό το πρόβλημα θα δούμε ανταγωνισμό των τραπεζών γεγονός που θα κρατήσει χαμηλότερα το κόστος για τον πελάτη».
Οι τιτλοποιήσεις
«Η κρίση μετέφερε χρονικά τα σχέδιά μας για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2020», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και πρόσθεσε: «όταν ανοίξουν οι αγορές και το επιτρέψουν οι συνθήκες θα προχωρήσουμε με βάση το πλάνο που έχουν ανακοινώσει».
Δέκα δισ. ευρώ από το TLTRO
Η Εθνική Τράπεζα έχει μειώσει το άνοιγμά της στην αγορά repo κατά 1 δισ ευρώ και έχει αντλήσει από τα χρηματοδοτικά προγράμματα TLTRO της ECB ρευστότητα 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά το μέγιστο όριο ρευστότητας που μπορεί να αντλήσει η ΕΤΕ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ.