Τη σκυτάλη από την Alpha Bank λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, όσον αφορά στα πωλητήρια «κόκκινων» δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων καθώς χθες εστάλη σε επενδυτές σύντομο ενημερωτικό δελτίο και συμβάσεις εμπιστευτικότητας για το project Symbol.
Ο διαγωνισμός, τον οποίο θα «τρέξει» ως σύμβουλος η Morgan Stanley, αφορά σε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 0,95 δισ. ευρώ αποτελούν το οφειλόμενο κεφάλαιο.
Πρόκειται για περίπου 13.000 δάνεια -καταγγελμένα στην πλειονότητά τους-, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 0,65 δισ. ευρώ αφορά σε εμπορικά ακίνητα και το υπόλοιπο σε οικόπεδα και κατοικίες.
Σύμφωνα με το teaser, το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στις 10 Δεκεμβρίου και δεσμευτικών στα τέλη Φεβρουαρίου. Στόχος είναι η συναλλαγή να μετρήσει στις επιδόσεις πρώτου τριμήνου 2019, όσον αφορά στον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) της.
Μέχρι στιγμής, οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις επί ακινήτων πηγαίνουν καλά για τις τράπεζες. Η Πειραιώς θα εισπράξει από την Bain 432 εκατ. ευρώ για να της μεταβιβάσει χαρτοφυλάκιο εντός ισολογισμού απαίτησης, ύψους 1,45 δισ. ευρώ (project Amoeba). Δηλαδή, το τίμημα άγγιξε το 30% επί του οφειλόμενου κεφαλαίου.
Σε τουλάχιστον αντίστοιχα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η τιμολόγηση για το project Jupiter της Alpha Bank. Η οικονομική προσφορά της Apollo, που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, ακούγεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει ήδη υλοποιήσει τη φετινή δέσμευση μείωσης των NPEs καθώς στις 30/6 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της ήταν κατά 1,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί για το τέλος της χρονιάς.
Το project Symbol καθώς και η πώληση ενός νέου χαρτοφυλακίου δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής απαίτησης 700 εκατ. ευρώ, θα συνεισφέρουν στην επίτευξη του στόχου για το 2019.
Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια η Εθνική μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 5,5 δισ. ευρώ, χάρη σε λογιστικές διαγραφές (3,4 δισ. ευρώ) και σε αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών (2,1 δισ.).
Στις 30 Ιουνίου, ο δείκτης των NPEs στην Ελλάδα διαμορφωνόταν σε 42,6%, με την κάλυψη από προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 60,1%.