Υπό ασφυκτική πίεση τελεί πλέον η διοίκηση Φραγκιαδάκη καθώς η κυβέρνηση πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην κρίση που ξέσπασε, με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.
Η ανακοίνωση, που εξέδωσε η Αντιπροεδρία, μετά τη συνάντηση του κ. Δραγασάκη με τον κ. Φραγκιαδάκη, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.
Η κυβέρνηση, δια του αντιπροέδρου της, επιρρίπτει στη διοίκηση της Εθνικής όλη την ευθύνη για το σοβαρό ρήγμα στη σχέση της με το ΤΧΣ, σημειώνοντας ότι είχε χρέος να την προβλέψει και να προσπαθήσει να την αποτρέψει.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ζήτησε να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποτελεί και τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας.
Σημαντικό είναι επίσης ότι ο κ. Δραγασάκης, παρότι υπογραμμίζει ότι το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχει άλλες αναταράξεις, ζητά -μόνο- από την Εθνική να προχωρήσει σε ενέργειες εκτόνωσης της κρίσης με το ΤΧΣ, υπενθυμίζοντας ότι το τελευταίο αποτελεί και τον μεγαλομέτοχό της.
Μόλις μία ημέρα πριν, το ΤΧΣ δήλωσε ότι εξετάζει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ του Δ.Σ. της Τράπεζας και του βασικού μετόχου είναι καθοριστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ για την Εθνική έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα.
Παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν τις παραπάνω κινήσεις ως αύξηση της πίεσης προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λ. Φραγκιαδάκη να υποβάλει ως τη Δευτέρα την παραίτησή του, διευκολύνοντας στην εκτόνωση της κρίσης καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο βασικός μέτοχος μπορεί να αναιρέσει την εμπιστοσύνη του για το σύνολο της διοίκησης ή και του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η παραπάνω ερμηνεία «κουμπώνει» με τις πληροφορίες για έναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης αντικαταστάτη του κ. Φραγκιαδάκη. Αν οι πληροφορίες ισχύουν, η διερεύνηση θα τρέξει με διαδικασία εξπρές, ώστε να διαπιστωθεί σύντομα, αν υπάρχει πρόθυμος υποψήφιος που συγκεντρώνει τόσο τα απαραίτητα προσόντα, όσο και την καταρχήν σύμφωνη γνώμη της εποπτικής αρχής.
Η εξεύρεση κατάλληλου υποψηφίου αποτελεί «κλειδί» των εξελίξεων, με δεδομένο ότι η εποπτική αρχή αλλά και η κυβέρνηση δεν θέλουν να βυθισθεί η τράπεζα σε διοικητική κρίση, την ώρα που εκκρεμεί ακόμη η τοποθέτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς.