Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Σε αμέσως προηγούμενο άρθρο, υπό τον τίτλο «Διαπραγμάτευση; Ποια διαπραγμάτευση;» έγραφα ότι κάποιοι στην Ευρώπη, με επίκεντρο τους Γερμανούς, δεν έχουν δείξει καμία διάθεση να διαπραγματευθούν οτιδήποτε με την ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί, με τους όρους τους, το μνημόνιο.

Η χθεσινή στάση της γερμανικής κυβέρνησης, ιδίως δε το έγγραφό της προς το EWG, το οποίο άφησε να διαρρεύσει η ελληνική πλευρά, δείχνει ότι αυτό ακριβώς ισχύει, έως τώρα.

Από τη στήλη New Deal o υπογράφων είχε πολλάκις προειδοποιήσει, πριν ακόμη από την αποτυχημένη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η διαπραγμάτευση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη κι ότι θα διεξαχθεί με το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων.

Για να είμαστε ειλικρινείς, από το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που απέρριψε χθες η Ελλάδα, προκύπτει ένα πολύ σοβαρό στοιχείο: κάποιοι στην Ευρώπη, ικανοί να επιβάλουν τη θέση τους στους υπόλοιπους σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, δεν έχουν διάθεση να διαπραγματευτούν ως τώρα απολύτως τίποτε με την ελληνική κυβέρνηση.

Διότι μια πρόταση κοινής δήλωσης που μιλά για «επιτυχή ολοκλήρωση του μνημονίου»(!) και για μια σειρά δεσμεύσεων που θα πρέπει να αναλάβει η νέα ελληνική κυβέρνηση, χωρίς κανένα σαφές αντάλλαγμα, ούτε καν στο θέμα των πλεονασμάτων, παρά μόνο μια θολή δήλωση περί «ευελιξίας» στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος, δεν δείχνει θέληση διαπραγμάτευσης, αλλά περιφρόνηση των αιτημάτων της νέας ελληνικής κυβέρνησης!

Ο διάβολος κρύβεται στις... λέξεις!

Εδώ και μέρες επιμένουμε ότι το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρώπη είναι κυρίως πολιτικό. Το «κοινό ανακοινωθέν» του έκτακτου Eurogroup δεν κόλλησε σε κάποιους αριθμούς, αλλά στις πολιτικές διατυπώσεις, καθώς αμφότερες οι πλευρές θέλουν να διασώσουν το γόητρό τους.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αρνείται να αποδεχτεί οιαδήποτε διατύπωση περί παράτασης του προγράμματος, τεχνική ή άλλη, γνωρίζοντας ότι αυτό θα τη φέρει σε σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, πιθανότατα και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Ακροβασία» σε τεντωμένο σχοινί…

Η πρώτη δοκιμασία ισορροπίας του κ. Τσίπρα θα πρέπει με τα σημερινά δεδομένα να κριθεί επιτυχής. Οι προγραμματικές δηλώσεις έγιναν δεκτές με επιδοκιμασία, όχι μόνο από το εσωτερικό του κόμματος, αλλά κι από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, χωρίς να ρίξουν τις γέφυρες με τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός δεν υποχώρησε ανοικτά σε κανέναν τομέα των προεκλογικών εξαγγελιών, ιδίως σε ό,τι συνδέεται με την «κοινωνική σωτηρία», όμως κατάφερε να λειάνει αρκετές θέσεις, είτε μεταθέτοντας παροχές για το μέλλον, είτε αφήνοντας να διαφανεί ότι θα ασκηθούν «ισοδύναμα» στο θέμα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, είτε κάνοντας αναφορές στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις ξένες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να έχουν γίνει και από κόμμα της κεντροαριστεράς.

Όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες μέρες μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών δεν αποτελούν πάρα «πρελούδιο» στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει. Κι από τις δύο πλευρές υπήρξαν αυξημένοι τόνοι, χωρίς ωστόσο να κοπεί οποιαδήποτε γέφυρα, όπως φάνηκε πολύ καθαρά χθες Κυριακή. 

Ακόμη κι ο θόρυβος που ξέσπασε για την ελληνική απόρριψη της τρόικας (εν μέρει και από τη μετάφραση της λέξης «σαθρό») εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Κριτική άλλωστε στους τεχνοκράτες της τριμερούς και στην αμφίβολη νομιμοποίησή τους έχει ασκηθεί κι από τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή κατάργηση της τρόικας, ενδεχόμενο που είχε προδιαγράψει σαφώς ο κ. Γιούνκερ ήδη από τον Μάιο του 2014, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Euro2day.gr.

v