Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών

Παρότι η ίδια η υπόθεση της πολύπαθης πλέον εταιρίας θα πάρει ακόμη πολύ καιρό για να καταλήξει (δεδομένων και των καθυστερήσεων που συνηθίζονται στη χώρα μας), είναι ήδη άμεσα ορατό ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά και τις εισηγμένες εταιρίες.

Δεν είναι τυχαίο γεγονός (ένα τέτοιο παράδειγμα καταγράφει η στήλη Χαμαιλέων) ότι κάποιοι ιδιώτες επενδυτές παρουσιάστηκαν σε πρόσφατες γενικές συνελεύσεις μεγάλων και σοβαρών εισηγμένων, ζητώντας συγκεκριμένα να τους δοθούν οι λογιστικές καταστάσεις θυγατρικών εταιριών στο εξωτερικό!

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ιταλία αλλά υπό μία έννοια και την Ισπανία επαναφέρουν στο προσκήνιο, με πολύ δυναμικό τρόπο, το θέμα των «αντισυστημικών» πολιτικών σχηματισμών και του «λαϊκισμού».

Φοβάμαι ωστόσο ότι τα όσα λέγονται από τους επικριτές του στη δημόσια σφαίρα, αλλά και τα όσα συζητούνται συχνά μεταξύ ευυπόληπτων μελών του εκάστοτε πολιτικού συστήματος, πολύ απέχουν από την πραγματική ερμηνεία του φαινομένου και προφανώς δεν προσφέρουν ουσία όσον αφορά στην καταπολέμηση της «επιδημίας» του λαϊκισμού ανά τον κόσμο.

Στο Εuro2day.gr παρακολουθήσαμε από την αρχή με ψυχραιμία και χωρίς εμπάθεια την υπόθεση Folli Follie, αφού διαβάσαμε προσεκτικά τις -βαριές- καταγγελίες του fund QCM, γνωρίζοντας εξαρχής ότι κανένα fund δεν θα ρίσκαρε το πιο πολύτιμο στοιχείο, την αξιοπιστία του, ελαφρά τη καρδία.

Ωστόσο, καθώς ο χρόνος περνούσε χωρίς η εταιρία να προσφέρει ικανοποιητικές απαντήσεις, ακόμη και στα πιο «καυτά» ζητήματα όπως αυτό του Ταμείου, άρχισε να φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ότι υπάρχει «θέμα».

Βρισκόμαστε στο 2018. Είναι πλέον πολύ απλό να βρεθούν τα υπόλοιπα των λογαριασμών, για οιοδήποτε χρoνικό διάστημα αναφοράς, ακόμη και μέσω του e-banking. Γι' αυτό και σπεύσαμε να σημειώσουμε την έλλειψη απαντήσεων, στο συγκεκριμένο θέμα, τόσο στη στήλη Χαμαιλέων ήδη από τις 9 Μαΐου όσο και σε προηγούμενο άρθρο τούτης της στήλης στις 14 του μηνός.

Η πρόσφατη έκθεση για τον ετήσιο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Κομισιόν αποτυπώνει μια «αλήθεια» που οι περισσότεροι ήδη γνώριζαν. Παρά κάποια θετικά βήματα, η χώρα μας δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην «ψηφιοποίησή» της, σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το 2018, με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη, η χώρα μας κατατάσσεται… προτελευταία, στην 27η θέση, όπως και το 2017, αμέσως μετά τη Βουλγαρία και πριν από τη Ρουμανία, αλλά και 11 ολόκληρες θέσεις πίσω από την Πορτογαλία!

H περίπτωση της Folli Follie αποτελεί δίχως άλλο μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Είναι η πρώτη φορά που η αξιοπιστία μιας «διεθνούς» ελληνικής εταιρίας, με έντονη παρουσία στις εν πολλοίς «αναδυόμενες» αγορές της Ασίας, κυρίως δε στην Κίνα, αμφισβητείται ανοικτά από ένα ξένο επενδυτικό κεφάλαιο.

Παρά την αρχική αμηχανία, οι εγχώριοι μηχανισμοί φαίνεται να έχουν λειτουργήσει ικανοποιητικά, τουλάχιστον κατόπιν των καταγγελιών, αποφεύγοντας τις ακρότητες. Δυστυχώς, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την ηγεσία της Folli Follie. Παρότι έχουν περάσει πάνω από 10 μέρες από τη δημοσιοποίηση των κατηγοριών της QCM, οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις της εταιρίας πολύ απέχουν από το να «πείσουν» τους παράγοντες της αγοράς, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

v