Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2018

Το σκάνδαλο της FFG κατακρημνίζει το κύρος των αρχών

Φτάσαμε στον έκτο μήνα από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli Follie, για να πληροφορηθεί ο υπογράφων, μέσω ρεπορτάζ του Euro2day.gr -και με μεγάλη έκπληξη είναι η αλήθεια-, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα βάλει στο μικροσκόπιο και τις λογιστικές καταστάσεις προηγούμενων ετών της Folli Follie.

Που σημαίνει, εν ολίγοις, ότι εδώ και τόσο καιρό, ουδείς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σκέφτηκε να βάλει στο μικροσκόπιο και να ζητήσει στοιχεία για τις λογιστικές καταστάσεις των προηγουμένων ετών, όταν διαπίστωσε ότι η FFG δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσει ούτε το ταμείο της!

Ουδείς σκέφτηκε ότι μέσα στο 2017 πουλήθηκαν εκατομμύρια μετοχές από τους βασικούς μετόχους κι ότι ενδεχομένως εκεί κρύβεται κι ένα πιθανό κίνητρο «πλαστογράφησης» στοιχείων;

Δεν ήταν άραγε αρκετά το εύρος των καταγγελιών του QCM Fund, αλλά και η πλήρης αδυναμία παροχής στοιχείων αντίκρουσης εκ μέρους της FFG, για να «ψυλλιάσουν» την ηγεσία και τα στελέχη της Επιτροπής ότι πιθανώς να είναι «μαϊμού» και οι ισολογισμοί των προηγούμενων ετών, ώστε να υπάρξει εντολή παράδοσης στοιχείων άμεσα; Περίμεναν την έκθεση της A&M για να… βεβαιωθούν;

Για ποιο λόγο, όταν η αγορά βοά εδώ και μήνες, ότι οι τρύπες είναι τεράστιες κι ότι η «φάμπρικα» έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια;

Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να λέμε «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη». Εδώ και μήνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημιουργεί την εντύπωση ότι κινείται -στην καλύτερη των περιπτώσεων- με έναν απόλυτα γραφειοκρατικό και «νωχελικό» τρόπο, ωσάν να μιλάμε για κάποια «υποθεσούλα» της σειράς. Με τρόπο δηλαδή που ξεκάθαρα δεν αρμόζει στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού σκανδάλου που έχει γίνει στα ελληνικά χρονικά κι ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας μας, εν γένει.

Η υπόθεση Folli Follie έχει ρίξει βαριά σκιά πάνω στην ελληνική αγορά και τις εισηγμένες εταιρίες, επηρεάζοντας δυσμενώς τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των λογιστικών στοιχείων και των ελέγχων τους. Δηλαδή ενός εξαιρετικά ζωτικού στοιχείου για την αξιοπιστία και την «επενδυσιμότητα» του ελληνικού χρηματιστηρίου, με έμφαση μάλιστα στις εταιρίες που έχουν ισχυρές δραστηριότητες σε χώρες του εξωτερικού. Κι όσο πιο πολύς χρόνος περνά, προκειμένου να επέλθει η «κάθαρση» στην τραγωδία της FFG, τόσο χειρότερη γίνεται η ζημιά, όχι μόνο για την αγορά αλλά και για το κύρος των θεσμών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», την περασμένη Κυριακή, στις αναφορές που έχει κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις δικαστικές αρχές, σημειώνοντας ότι είναι «ικανοποιημένος» από τη μέχρι τώρα δράση της Κεφαλαιαγοράς.

Ας μη γελιόμαστε. Οι αναφορές στον εισαγγελέα εκ μέρους της Ε.Κ. για διοικητικές παραβάσεις όπως η άρνηση υποβολής στοιχείων, είναι παρωνυχίδες σε μια υπόθεση αυτού του μεγέθους. Όπως και η απλή παραπομπή των προστίμων στις εισαγγελικές αρχές, για έμμεση χειραγώγηση (λόγω άρνησης παροχής στοιχείων), απείχε πολύ από την αποστολή μιας συγκροτημένης μηνυτήριας αναφοράς εκ μέρους της Ε.Κ , που θα αφορούσε λογιστικά στοιχεία πολλαπλών χρήσεων, άρα και σύνδεση με διάστημα στο οποίο έγιναν σημαντικές πωλήσεις μετοχών, γεγονός με βαρύνουσα σημασία, τόσο για το αδίκημα της χειραγώγησης όσο και για το αδίκημα της απάτης, όπως αναφέρουν έμπειρες νομικές πηγές!

Το θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν -υποθέτω- αντιλαμβάνεται μια Αρχή τι παιχνίδι παίζει η άλλη πλευρά, δεν είναι να κάνει ασκήσεις «τυπολατρίας», αλλά να προσπαθεί να αντιμετωπίσει με άμεσες ενέργειες (όπως για παράδειγμα η ζήτηση αποδεικτικών στοιχείων για το Ταμείο των προηγούμενων χρήσεων), προκειμένου να μην «καίγεται» χρόνος, αλλά και να προκύπτουν (πιθανώς) νέα στοιχεία.

Αναντίρρητα, το εύρος και η διεθνοποιημένη υφή της υπόθεσης FFG είναι πρωτόγνωρα μεγέθη για τις ελληνικές αρχές. Ουδείς μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Οι ελεγκτές της δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν οι ίδιοι το τι έκανε ο όμιλος στις λογιστικές καταστάσεις της Ασίας. Το σκάνδαλο έχει επίσης αναδείξει και σημαντικά κενά στο θεσμικό πλαίσιο, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν, ιδίως ως προς τον έλεγχο διεθνών δραστηριοτήτων.

Όμως, αυτά δεν αλλάζουν την εικόνα που έχει δημιουργηθεί και την οποία περιγράψαμε παραπάνω. Έχει περάσει τόσος χρόνος, που μέχρι και νόμοι θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει, εφόσον λαμβάνονταν σχετικές πρωτοβουλίες!

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν βεβαίως στην περίπτωση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ), η οποία παρά τα έτη λειτουργίας της, επιτυγχάνει κυρίως να εντυπωσιάζει δια της… απουσίας της.

Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά. Σε μια υπόθεση του μεγέθους της Folli Follie, είναι ανήκουστο να περνούν σχεδόν έξι μήνες και να μην έχει παραδοθεί το πόρισμά της για τους ορκωτούς ελεγκτές.

Σε οιαδήποτε σοβαρή χώρα, για κάτι τέτοιο θα «έπεφταν κεφάλια».

Εάν ανατρέξει κάποιος σε αντίστοιχα εντυπωσιακά σκάνδαλα του εξωτερικού, θα διαπιστώσει επίσης ότι είναι πραγματική καινοτομία, μετά από τόσους μήνες, να παραμένει στην εταιρία η ίδια διοίκηση, ακόμη και κατόπιν της απόλυτης διαπίστωσης όσον αναφορά την πλαστότητα των στοιχείων που δημοσίευε!

Πραγματικό όνειδος, όσες δικαιολογίες κι αν προσπαθήσουμε να βρούμε.

Στο θέμα αυτό επίσης αναφέρθηκε ο κ. Γκότσης, διαπιστώνοντας το «κενό». Ωστόσο το ερώτημα είναι γιατί έξι μήνες αργότερα, δεν έχει υπάρξει -τουλάχιστον εν γνώσει μας- κάποια σχετική πρόταση νομοθέτησης εκ μέρους της ΕΚ.

Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, οι «αρμόδιοι» θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους και θα κινητοποιηθούν, μήπως και περισώσουν όχι μόνο την προσωπική τους αξιοπιστία αλλά και το κύρος των θεσμών που υποτίθεται ότι υπηρετούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v