Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια διόρθωση στη Wall εν όψει macro

Ήπιες πιέσεις επικρατούν στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής εν όψει σωρείας ανακοινώσεων μακροοικονομικών δεδομένων μετά την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς η ανακοίνωση του ΑΕΠ ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες.

Ήπιες πιέσεις επικρατούν στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής εν όψει σωρείας ανακοινώσεων μακροοικονομικών δεδομένων μετά την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς η ανακοίνωση του ΑΕΠ ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου των ΗΠΑ ενισχύθηκε με ρυθμό 1,6% στο τέταρτο τρίμηνο, έναντι πρώτης τοποθέτησης του αμερικανικού ρυθμού ανάπτυξης στο 1,1%. Η διαμόρφωση του μεγέθους ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες της αγοράς.

Ωστόσο, παρά τη θετική αναθεώρηση του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ την τελευταία τριετία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι καταναλωτικές δαπάνες στο δ΄ τρίμηνο ενισχύθηκαν κατά 1,2% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,1%, ενώ οι κεφαλαιακές δαπάνες ενισχύθηκαν με ρυθμό 6,2% έναντι 3,5%.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώνεται ο δείκτης αγοραστικής δύναμης των επιχειρήσεων στην περιοχή του Σικάγο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ αλλά και τα στοιχεία για μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιανουάριο, που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την εικόνα επιβράδυνσης της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ που φάνηκε εχθές, στις πωλήσεις νέων κατοικιών.

Στο μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων, η εταιρία ειδών γραφείου Staples ανακοίνωσε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 15% στο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή της ενισχύεται κατά 1,8% στο άνοιγμα.

Κάμψη 3,6% σημειώνει ο τίτλος της Η. J. Heinz μετά την ανακοίνωση υποχώρησης των καθαρών της κερδών κατά 23% στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, με παράλληλη αύξηση των πωλήσεων κατά 5,7%.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.068,05 μονάδες με απώλειες 0,26%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,23%, στις 2.301,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,31%, στις 1.290,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πτωτικές τάσεις επικρατούν και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,84% στις 5.826,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,73% στις 5.043,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 5.860,08 μονάδες με απώλειες 0,93%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v