Προσοχή στο carry trade!

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας υποδήλωσε ξεκάθαρα την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της, καθώς η χώρα απομακρύνεται από τον αντιπληθωρισμό και η οικονομία συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης. Όμως η ταυτόχρονη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις τρεις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να θέσει τέλος στο carry trade των κερδοσκόπων, κάτι που ενδέχεται να σημάνει μαζική έξοδο από κάποιες αναδυόμενες αγορές.

του Philip Coggan

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας υποδήλωσε ξεκάθαρα την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της, καθώς η χώρα απομακρύνεται από τον αντιπληθωρισμό και η οικονομία συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης που διαγράφει. Ο κυβερνήτης Toshihiko Fukui τόνισε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα οδηγήσει τα επιτόκια (τα οποία βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα στην παρούσα φάση) σε ουδέτερα επίπεδα, σταδιακά.

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις που οι αγορές περίμεναν σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, το γεν ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού νομίσματος και έπεσαν οι τιμές των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, προκαλώντας ενίσχυση της απόδοσής τους.

Η σφιχτότερη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας απειλεί το ”carry trade”, μέσω του οποίου οι επενδυτές δανείζονται σε γεν για να τοποθετηθούν σε επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις.

Η άνοδος του γεν συνοδεύτηκε από ήπιες πιέσεις στις τιμές των μετάλλων. Τα εμπορεύματα αποτελούν επενδύσεις μηδενικής απόδοσης, οπότε είναι λογικό ότι θα ενισχύονται όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και το κόστος του carry trade είναι μηδαμινό.

Το carry trade οδηγήθηκε στα όρια στα τέλη της εβδομάδας, με την ισλανδική κορόνα να καταγράφει έντονη πτώση, μετά από υποβάθμιση της Fitch, της εταιρίας πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τα διψήφια επιτόκια στην κορόνα είχαν προσελκύσει κερδοσκοπικά κεφάλαια αλλά πρόσφατα κάποιοι επενδυτές ανησύχησαν για το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ισλανδίας. Ορισμένα hedge funds, όπως το Eclectica της Hugh Hendry, είχαν ήδη ”χτίσει” θέσεις short στην κορόνα (με άλλα λόγια, στοιχημάτιζαν σε πτώση της ισοτιμίας).

Το ξεπούλημα στην κορόνα οδήγησε σε πιέσεις και στα υπόλοιπα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, καθώς οι κερδοσκόποι ”μάζεψαν” τις τοποθετήσεις τους στις υψηλές αποδόσεις.

Το carry trade ενδέχεται να απειληθεί από διάφορες κατευθύνσεις στους επόμενους μήνες. Ο ισχυρός δείκτης Ifo στη Γερμανία ενίσχυσε τις προσδοκίες για επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ το Μάρτιο, ενώ οι επενδυτές συνηθίζουν στην ιδέα ότι ο νέος πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, θα οδηγήσει τα αμερικανικά επιτόκια τουλάχιστον στο 5%. Αυτό σημαίνει ότι και οι τρεις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο προχωρούν σε ταυτόχρονη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους.

Η σφιχτότερη νομισματική πολιτική θα αυξήσει τη σχετική ελκυστικότητα της διατήρησης θέσεων σε ρευστό αλλά και το κόστος της χρηματοδότησης μοχλευμένων τοποθετήσεων. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μαζική έξοδο από κάποιες αγορές, με το πρώτο σημάδι να έρχεται από την ισλανδική κορόνα.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v