SEC: Διερεύνηση σε συνεργασία αναλυτών-hedge funds

Η Securities and Exchange Commission διερευνά τις καταγγελίες δύο εισηγμένων εταιριών ότι μία ανεξάρτητη εταιρία αναλύσεων συνωμότησε με hedge funds για να οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα.

του David Wighton στη Νέα Υόρκη

Η Securities and Exchange Commission διερευνά τις καταγγελίες δύο εισηγμένων εταιριών ότι μία ανεξάρτητη εταιρία αναλύσεων συνωμότησε με hedge funds για να οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών τους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η βασική οικονομική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ ξεκίνησε διερεύνηση των καταγγελιών της Biovail, μιας καναδέζικης φαρμακευτικής εταιρίας, ότι ένα hedge fund πλήρωσε την εταιρία Gradient Analytics για να δημοσιεύσει αρνητική έκθεση για την εταιρία.

Η SEC εξετάζει παράλληλα και ισχυρισμούς της Overstock.com, της εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου, ότι τέθηκε στο στόχαστρο της Gradient, η οποία τότε ονομαζόταν Camelback Analytics. Η ρυθμιστική αρχή έχει εκδώσει κλητεύσεις και σε δύο δημοσιογράφους που εργάζονται στον Dow Jones, ζητώντας το ιστορικό των συζητήσεων μεταξύ των ρεπόρτερ και της Gradient ή της Rocker Partners, του hedge fund που ειδικεύεται στο short-selling.

Η διερεύνηση λαμβάνει χώρα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι τα hedge funds χειραγωγούν τις εκθέσεις των αναλυτών των τραπεζών της Wall Street αλλά και των ανεξάρτητων εταιριών. Όμως, παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες για την εντεινόμενη χρήση νομοθετικών μέσων από τις εταιρίες για να ”φιμώνουν” τις αρνητικές κριτικές.

Τόσο η Biovail όσο και η Overstock έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον της Gradient. Την περασμένη εβδομάδα η Biovail κατάθεσε αγωγή όπου ζητά αποζημίωση για ζημίες ύψους 4,6 δισ. δολ. από την Gradient, το hedge fund SAC Capital, και τον David Maris, αναλυτή φαρμακευτικού κλάδου της Bank of America.

Η Overstock έχει επίσης καταθέσει αγωγή, όπου ισχυρίζεται ότι η Gradient και η Rocker Partners συνεργάστηκαν σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν την τιμή της μετοχής της σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο κ. Maris είναι αναλυτής του φαρμακευτικού κλάδου και ”έφτιαξε” το όνομά του με τις αρνητικές εκθέσεις για εταιρίες του κλάδου, ενώ κάποτε συνεργαζόταν στην Credit Suisse First Boston με τον Tim McCarthy, πρώην διαχειριστή της SAC.

Η Bank of America τόνισε ότι έχει υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην ακεραιότητα των αναλύσεων του David Maris.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v