Γιατί τα μερίσματα είναι το πιο ασφαλές στοίχημα…

Οι εταιρικές ταμειακές ροές εμφανίζονται ισχυρές. Οι περισσότεροι επενδυτές θα συμφωνήσουν σε αυτό. Όμως, τι σχεδιάζουν να κάνουν οι επιχειρήσεις με αυτά τα χρήματα; Έκθεση της Goldman Sachs υπολογίζει ότι οι εταιρίες του S&P 500 θα επιστρέψουν εφέτος 220 δισ. δολ. σε μερίσματα και 410 δισ. δολ. σε επαναγορές ιδίων μετοχών.

του Philip Coggan

Οι εταιρικές ταμειακές ροές εμφανίζονται ισχυρές. Οι περισσότεροι επενδυτές θα συμφωνήσουν σε αυτό. Όμως, τι σχεδιάζουν να κάνουν οι επιχειρήσεις με αυτά τα χρήματα;

Ο David Kostin, αναλυτής της Goldman Sachs, έχει συγκεντρώσει κάποια μεγέθη εταιριών για την αμερικανική αγορά. Επισημαίνει ότι οι εταιρίες του δείκτη S&P 500 είχαν ρευστά διαθέσιμα ύψους 2.300 δισ. δολ. στους ισολογισμούς τους στα τέλη του τρίτου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Εάν εξαιρεθεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος, οι εταιρίες είχαν ρευστό ύψους 776 δισ. δολ. Αυτό αντιστοιχεί στο 9% του ενεργητικού τους, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 30 ετών.

Ο κ. Kostin εκτιμά ότι σχεδόν οι μισές εφετινές ταμειακές ροές θα επενδυθούν στην ανάπτυξη, με 450 δισ. δολ. να δαπανώνται σε κεφαλαιακές δαπάνες και 165 δισ. δολ. σε εξαγορές. Τα υπόλοιπα θα επιστραφούν στους μετόχους, με μερίσματα ύψους 220 δισ. δολ. (αύξηση 10% σε σχέση με το 2005) και 410 δισ. δολ. σε επαναγορές ιδίων μετοχών (αύξηση 20% σε ετήσια βάση).

Οι πληρωμές προς τους μετόχους στις ΗΠΑ ενισχύονται σταδιακά από το 2001, κάτι που οφείλεται και σε αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία. Όμως, θέλουν οι μέτοχοι να επιστρέφονται τόσο πολλά κεφάλαια; Ο Clive McDonnell της Standard & Poor’s υπογραμμίζει ότι πέρυσι στην Ευρώπη οι εταιρίες που υποδήλωσαν σημαντικές αυξήσεις στα μερίσματα είχαν τις χειρότερες χρηματιστηριακές αποδόσεις. Στον αντίποδα, οι τέσσερις κλάδοι στους οποίους οι αναλυτές περιμένουν μείωση του μερίσματος εφέτος -πρώτες ύλες, βιομηχανία, ενέργεια και υγειονομική περίθαλψη- ήταν αυτοί που σημείωσαν τις καλύτερες αποδόσεις το 2005.

Ο κ. McDonnell αναφέρει ότι τα υψηλότερα μερίσματα στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ δεν είναι συμβατά με τις προσδοκίες για ταχύτερη αύξηση των κερδών στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι αναλυτές προβλέπουν μακροπρόθεσμη αύξηση της κερδοφορίας κατά 8% ετησίως, έναντι προβλέψεων στις ΗΠΑ για 6,5%. Εάν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν επανεπενδύουν, πώς μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια μακροπρόθεσμη αύξηση των κερδών τους;

Μια έρευνα των Robert Arnott και Cliff Asness διαπιστώνει ότι τα υψηλά μερίσματα έχουν θετική συσχέτιση με τη μελλοντική αύξηση της κερδοφορίας. Με άλλα λόγια, οι εταιρίες που κράτησαν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους δεν οδηγήθηκαν σε έντονη ανάπτυξη της κερδοφορίας τους. Τέσσερις Βρετανοί ακαδημαϊκοί διαπιστώνουν το ίδιο φαινόμενο στις περισσότερες διεθνείς αγορές. Ίσως τα υπερβάλλοντα κεφάλαια να ”καίνε” τις τσέπες των στελεχών: τα δαπανούν, αλλά όχι με σοφία. Η επιστροφή των χρημάτων στους μετόχους είναι ασφαλέστερο στοίχημα.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v