Πόσο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές;

Πόσο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές στην παρούσα φάση; Ευτυχώς, υπάρχει πλειάδα δεικτών που μπορούν να βοηθήσουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Όμως, μια προσεκτική εξέταση δείχνει ότι η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

του Philip Coggan

Πόσο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές στην παρούσα φάση; Ευτυχώς, υπάρχει πλειάδα δεικτών που μπορούν να βοηθήσουν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Ο δείκτης State Street Investor υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ, εντός του μήνα. Αυτό ακούγεται αρκετά σοβαρό, μέχρι τη στιγμή που κάποιος θα παρατηρήσει ότι ο δείκτης ξεκίνησε μόλις το Σεπτέμβριο του 2003, όχι πολύ πριν από την αρχή ενός μεγάλου ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές.

Ο δείκτης της State Street έχει το πλεονέκτημα ότι κρίνει τα επίπεδα αισιοδοξίας στην αγορά από τις πράξεις των επενδυτών, όχι από τα λόγια τους. Η πρόσφατη υποχώρηση οφείλεται στις πωλήσεις μετοχών από Αμερικανούς επενδυτές. Από τη στιγμή που οι μετοχές είναι μια επένδυση με ρίσκο, οι πωλήσεις των μετοχών θεωρούνται σημάδι απαισιοδοξίας.

Όμως, εάν εξετάσει κανείς την έκθεση επενδυτικού κλίματος της Merrill Lynch, διαπιστώνει ότι καταγράφεται το μεγαλύτερο overweight σε μετοχές στην ιστορία της έκθεσης (από τον Απρίλιο του 2001). Όμως ακόμη και εδώ, δεν δείχνουν όλα τα σημάδια στην ίδια κατεύθυνση: οι θεσμικοί επενδυτές αυξάνουν το ποσοστό του ρευστού στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο δείκτης ρίσκου της UBS εξετάζει επίσης τις κινήσεις στις αγορές και όχι τις απόψεις των παραγόντων, για να κρίνει το κλίμα. Διαπιστώνει ότι το κλίμα είναι σε γενικές γραμμές, ουδέτερο: τα πιστωτικά spreads είναι μικρά και οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου ξεπερνούν σε αποδόσεις τις μετοχές των εταιριών κοινής ωφέλειας (και τα δύο είναι θετικές ενδείξεις), αλλά η μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές ενισχύεται (αρνητικό σημάδι).

Οι δείκτες χρηματιστηριακού κλίματος του Yale School of Management, οι οποίοι εξετάζουν αποκλειστικά το κλίμα, δείχνουν ότι το 77% των θεσμικών επενδυτών περιμένουν ότι οι αγορές θα ενισχυθούν στους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες μετρήσεις το 2002 και το 2003, αλλά υψηλότερο σε σχέση με τα πρώτα έξι χρόνια του δείκτη, από το 1989 έως το 1995.

Οπότε, τι προκύπτει από αυτή τη μεικτή εικόνα των δεικτών; Αλίμονο, δεν υπάρχει κάποιο εύκολο συμπέρασμα. Οι επενδυτές δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξοι, ούτε υπερβολικά απαισιόδοξοι.

Ο David Bowers, ο αναλυτής της Merrill Lynch, εκτιμά ότι οι επενδυτές ξεκίνησαν το έτος πολύ αισιόδοξοι, θεωρώντας ότι η αμερικανική Federal Reserve θα ολοκληρώσει σύντομα τον κύκλο αυξήσεων επιτοκίων, αλλά πλέον αντιλαμβάνονται ότι ίσως χρειάζεται μια διακοπή μετά από ένα ισχυρό ράλι.

Ένα πιο γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι δείκτες επενδυτικού ρίσκου είναι πλέον προβληματικοί. Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων ενδέχεται απλώς να αποτελούν σημάδι της έντονης ζήτησης από συνταξιοδοτικά ταμεία και όχι ευφορίας των επενδυτών. Επίσης, ο χρυσός φαίνεται να μην αποτελεί πλέον ”ασφαλή λιμένα” αλλά ένα ακόμη ”παιχνίδι” στην ευμετάβλητη αγορά εμπορευμάτων.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v