Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall Street ”χωνεύει” τα macro

Μεικτές τάσεις επικρατούν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ”χωνεύει” τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο νωρίτερα, τη χθεσινή αύξηση επιτοκίων από τη Fed και κυρίως, τη συνοδευτική φρασεολογία.

Μεικτές τάσεις επικρατούν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ”χωνεύει” τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο νωρίτερα, τη χθεσινή αύξηση επιτοκίων από τη Fed και κυρίως, τη συνοδευτική φρασεολογία.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα καταγράφει νέα διεύρυνση σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο, στα 68,9 δισ. δολ. σημειώνοντας αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές περίμεναν συρρίκνωση του μεγέθους στα 62,9 δισ. δολ.

Ωστόσο, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων υποχώρησαν κατά 1,7% το Νοέμβριο, έναντι προσδοκιών για υποχώρηση κατά 0,7%, λόγω της έντονης υποχώρησης της τιμής του εισαγόμενου πετρελαίου στο εξεταζόμενο διάστημα. H είδηση αυτή αντιστάθμισε κάπως το αρνητικό κλίμα μετά τη δημοσιοποίηση του ελλείμματος.

Εν τω μεταξύ, η απομάκρυνση της φράσης ”φιλόξενη νομισματική πολιτική” από τη συνοδευτική φρασεολογία της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve στο 4,25%, οδήγησε την αμερικανική αγορά σε υψηλότερα επίπεδα εχθές, καθώς οι επενδυτές ”είδαν” επικείμενη λήξη του κύκλου σύσφιξης.

Ωστόσο, οι αναλυτές εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι σήμερα στα σχόλιά τους για την ανακοίνωση της Fed, με τα αμερικανικά επιτόκια να αναμένονται στο 4,75% την άνοιξη του 2006.

Στα εταιρικά νέα, κατά 34% ενισχύεται η μετοχή της Anteon International μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της από την General Dynamics έναντι 2,2 δισ. δολ.

Έντονες πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Apple μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Bear Sterns για τη μετοχή σε peer perform από outperform λόγω αποτίμησης.

Αντίστοιχη υποχώρηση εμφανίζει και η μετοχή της Electronic Arts μετά την υποβάθμιση της σύστασης από τη Citigroup σε hold από buy.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.845,05 μονάδες με κέρδη 0,21%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,03%, στις 2.264,54 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,05%, στις 1.268,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, μεικτές τάσεις κυριαρχούν και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει κέρδη 0,10% στις 5.512,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,27% στις 4.680,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 5.291,08 μονάδες με απώλειες 0,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v