Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Κέρδη μετά τις αποφάσεις της Fed

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια στο 4,25% και να αφαιρέσει από τη σχετική ανακοίνωση την έκφραση περί ”εξυπηρετικής” πιστωτικής πολιτικής, ενισχύοντας την άποψη ότι ο κύκλος των αυξήσεων φθάνει στο τέλος του. Μικρά κέρδη στην Ευρώπη.

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street καθώς η ανακοίνωση της Fed ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων σύντομα θα φθάσουν στο τέλος τους. Μικρά κέρδη στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Fed αύξησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης από το 4% στο 4,25%.

Όσον αφορά στη φρασεολογία της συνοδευτικής ανακοίνωσης, οι αξιωματούχοι της Fed αφαίρεσαν τη λέξη ”εξυπηρετική” με την οποία χαρακτηρίζεται η πιστωτική πολιτική που υποβοηθά την ανάπτυξη, ωστόσο διατήρησαν τη λέξη ”μετρημένη”, που χαρακτηρίζει την ήπια πορεία στους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων είχαν θετικό αντίκτυπο σε μετοχές χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων όπως η Bank of America και η Wells Fargo, καθώς τα χαμηλότερα κόστη δανεισμού ενισχύουν την ελκυστικότητα των ομολόγων που έχουν τράπεζες, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρίες.

Θετικά αντέδρασαν και τίτλοι εταιριών κατασκευής κατοικιών όπως οι DR Horton και Pulte Homes.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου ενισχύθηκαν κατά 0,3% έναντι εκτιμήσεων της αγοράς για αύξηση κατά 0,4%. Τον Οκτώβριο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν υποχωρήσει οριακά, κατά 0,1%.

Πιέσεις δέχθηκανι μετοχές εταιριών του λιανικού εμπορίου μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις κερδοφορίας και πωλήσεων που ανακοίνωσε η Best Buy.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Pfizer μετά την ανακοίνωση ότι θα διανέμει αυξημένο μέρισμα.

Κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Procter & Gamble, καθώς η εταιρία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τα κέρδη και τις πωλήσεις του β’ τριμήνου.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε η General Motors με αφορμή τις εκτιμήσεις της S&P ότι το σχέδιο της εταιρίας για περικοπή του κόστους κατά 7 δισ. δολάρια ενδεχομένως δεν θα αποτρέψει τον κίνδυνο ο κολοσσός να αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση, εκτός εάν η GM καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις οχημάτων της.

Απώλειες και για την Hewlett-Packard καθώς οι προβλέψεις της για τα έσοδα του 2006 διαμορφώνονται χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς.

To δικαίωμα του ΟΤΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 10,51 δολάρια, υποχωρώντας κατά 0,85%, ενώ απώλειες 1,19% κατέγραψε το ADR της Εθνικής, στα 8,31 δολάρια. Κέρδη 0,31% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,74 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.823,72 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,52%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 0,18%, στις 2.265,00 μονάδες και ο S&P 500 αποκόμισε κέρδη 0,56%, στις 1.267,43 μονάδες.

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 5.507,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 0,17% στις 5.310,28 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.693,40 μονάδες με κέρδη 0,43%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v