Lex: Ανάπτυξη και μετοχές

Μπορεί ο οικονομικός κύκλος να προσφέρει ενδείξεις για την πορεία των χρηματιστηρίων; Σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών, η διασύνδεση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και εταιρικών κερδών δεν είναι τόσο σαφής και εμφανίζει έντονες διακυμάνσεις, ενώ και η συσχέτιση με τις χρηματιστηριακές αποδόσεις δεν προσφέρεται για συμπεράσματα. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν τον οικονομικό κύκλο.

Μπορεί ο οικονομικός κύκλος να προσφέρει ενδείξεις για την πορεία των χρηματιστηρίων;

Για τις χώρες της G7, τα τελευταία 25 χρόνια καταγράφεται μια στενή διασύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και της εταιρικής κερδοφορίας. Δεδομένου ότι η τιμή μιας μετοχής θεωρητικά αποτελεί το σύνολο των ταμειακών της ροών, λογικά θα έπρεπε να περιμένουμε μια ισχυρή σχέση και με τις χρηματιστηριακές αποδόσεις.

Ωστόσο, σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών, η διασύνδεση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και εταιρικών κερδών δεν είναι τόσο σαφής και εμφανίζει έντονες διακυμάνσεις, ενώ και η συσχέτιση με τις χρηματιστηριακές αποδόσεις δεν προσφέρεται για συμπεράσματα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, μια από τις πιο κυκλικές οικονομίες της Ευρώπης, οι κύκλοι του ΑΕΠ τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουν αποτελέσει καλό ”οδηγό” για τις χρηματιστηριακές αποδόσεις.

Η έκθεση της Standard Life Investments υπογραμμίζει διάφορους παράγοντες που περιπλέκουν τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης, κερδών και της πορείας των μετοχών. Η σύνθεση ενός χρηματιστηρίου συχνά διαφέρει από τη σύνθεση της οικονομίας μιας χώρας, σε μια ”ανωμαλία” που ενισχύεται και από τις χρηματιστηριακές εισαγωγές ξένων εταιριών.

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν αντανακλά όλα τα κέρδη που παράγονται στην εγχώρια αγορά, ούτε η αύξηση στη διανομή των κερδών μέσω μερισμάτων ταιριάζει με την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Επίσης, η ποσόστωση της εταιρικής κερδοφορίας στο ΑΕΠ κυμαίνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley υπογραμμίζει τη σημασία του κύκλου ρευστότητας, με τα χαμηλά επιτόκια να ενισχύουν την κερδοφορία. Όμως δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η παγκοσμιοποίηση. Πρώτον, έχει ενισχύσει το μερίδιο της εταιρικής κερδοφορίας που απορρέει από τις διεθνείς αγορές. Δεύτερον, οι οικονομικές εξελίξεις στο εξωτερικό επηρεάζουν την πορεία των χρηματιστηρίων.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι μεταβολές στην εταιρική κερδοφορία επηρεάζουν -εάν όχι καθορίζουν- τις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές τάσεις. Οι μεταβολές στο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, και όχι τα πραγματικά του επίπεδα, είναι επίσης παράγοντας ζωτικής σημασίας. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τα περιθώρια κερδοφορίας και την αύξηση των εσόδων και, ως εκ τούτου, την κερδοφορία. Παρά την έλλειψη ξεκάθαρης διασύνδεσης, οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοούν τον οικονομικό κύκλο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v