Lex: Αμερικανικά επιτόκια

Ο Alan Greenspan στρώνει το χαλί για το διάδοχό του. Μαζί με την κλασική πλέον αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η Federal Reserve προχώρησε στη μεγαλύτερη μεταβολή του τελευταίου έτους, στη συνοδευτική φρασεολογία.

Ο Alan Greenspan στρώνει το χαλί για το διάδοχό του. Μαζί με την κλασική πλέον αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η Federal Reserve προχώρησε στη μεγαλύτερη μεταβολή του τελευταίου έτους, στη συνοδευτική φρασεολογία.

Εγκατέλειψε τη θέση ότι η νομισματική πολιτική είναι φιλόξενη και ότι αναμένεται να αρθεί με μετριασμένο ρυθμό. Αντ΄αυτού, ”ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής”, για να κρατήσει σε ισορροπία την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Αυτό λύνει τα χέρια του Ben Nernanke, όταν αναλάβει την προεδρία της Fed το Μάρτιο. Οι αποφάσεις του θα εξαρτηθούν εν μέρει από την οικονομική ανάπτυξη. Η Fed θεωρεί ακόμη ότι η ανάπτυξη είναι ”ισχυρή” και δεν αναμένεται κάποια δραματική αλλαγή στο πρώτο εξάμηνο του 2006, καθώς ενεργοποιούνται και παράγοντες όπως η ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τον τυφώνα Katrina.

Όμως, ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η Fed άφησε ”ανοιχτή” τη θέση της για τον πληθωρισμό. Από τη μια, διατήρησε την άποψη ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο -η οποία στηρίζεται από την πρόσφατη εξομάλυνση του δομικού πληθωρισμού και την μείωση του εργατικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος. Από την άλλη, αναφέρεται για πρώτη φορά συγκεκριμένα σε ”πιθανές αυξήσεις στις παραγωγικές διαδικασίες” -μαζί με τις υψηλές πετρελαϊκές τιμές- ως ενδεχόμενο μελλοντικό κίνδυνο.

Ο κ. Bernanke, παραμένει πιθανό να επιδείξει την προσήλωσή του στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και να αυξήσει τα επιτόκια έως το 4,75% στην πρώτη συνεδρίαση που θα προεδρεύει. Όμως έχει τεράστια ευελιξία αντίδρασης στα μακροοικονομικά στοιχεία. Και, από τη στιγμή που η Fed ”έκοψε” την συνοδευτική δήλωση κατά 52 λέξεις, έχει περιθώριο να βάλει τη δική του σφραγίδα στο πώς θα επικοινωνεί η κεντρική τράπεζα με τις αγορές, στην μετά-Greenspan εποχή.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v