Merrill Lynch:Επιστρέφουν στις ΗΠΑ οι διαχειριστές

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αλλάζουν στάση και εμφανίζονται πλέον ιδιαίτερα θετικοί για την εικόνα των αμερικανικών μετοχών, μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία απέφευγαν τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία επισκόπηση της Merrill Lynch. Σχεδόν το 35% των επενδυτών σχεδιάζει να ενισχύσει τις τοποθετήσεις στις αμερικανικές μετοχές εντός του επόμενου τριμήνου.

του Christopher Brown-Humes

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αλλάζουν στάση και εμφανίζονται πλέον ιδιαίτερα θετικοί για την εικόνα των αμερικανικών μετοχών, μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία απέφευγαν τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία επισκόπηση της Merrill Lynch.

Σχεδόν το 35% των επενδυτών σχεδιάζει να ενισχύσει τις τοποθετήσεις στις αμερικανικές μετοχές εντός του επόμενου τριμήνου, ενώ μόλις το 10% σχεδιάζει συρρίκνωση του ”ανοίγματος” στις ΗΠΑ. Πριν από δυο μήνες, η σχέση ήταν αρνητική, με ένα καθαρό 3% να αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε μείωση της θέσης του σε αμερικανικές μετοχές.

”Πριν από δυο μήνες, η κυρίαρχη άποψη ήταν overweight σε ιαπωνικές μετοχές εις βάρος των αμερικανικών χαρτιών. Ωστόσο, τους τελευταίους δυο μήνες παρατηρούμε μια καθολική αναθεώρηση”, επισημαίνει ο David Bowers, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων επενδύσεων της Merrill Lynch

Τόνισε ότι οι επενδυτές δείχνουν να θεωρούν ότι η εικόνα της εταιρικής κερδοφορίας στις ΗΠΑ είναι καλύτερη από τις άλλες αγορές και ότι ”οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών δεν είναι τόσο υπερβολικές σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, όπως συνέβαινε πριν από δυο μήνες”.

Οι αμερικανικές μετοχές θεωρούνται ακόμη υπερτιμημένες από το 44% των διαχειριστών κεφαλαίων, με ένα ποσοστό 12% να θεωρεί ότι είναι υποτιμημένες. Τον Οκτώβριο, το 44% τις θεωρούσε ακριβές σε σχέση με την αξία τους και το 10%, φθηνές.

Οι ιαπωνικές μετοχές συνεχίζουν να θεωρούνται ελκυστικές, αλλά μόλις ένα ”καθαρό” 1% σχεδιάζει να ενισχύσει τη θέση του στην αγορά, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 18% τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, έκθεση της BNP Paribas διαπιστώνει ότι οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα θετικοί για τις ιαπωνικές μετοχές, με ένα ποσοστό πλέον του 70% να περιμένει περαιτέρω ανοδική κίνηση του χρηματιστηρίου. ”Ο αριθμός των διαχειριστών που περιμένει διόρθωση της ιαπωνικής αγοράς διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα”, επισημαίνει η BNP Paribas.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v