Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάνει ...πάρτι η Wall που γλίτωσε τον "γκρεμό"

Με κατακόρυφη άνοδο 2% και άνω αντιδρά η Wall στην συμφωνία για τον δημοσιονομικό "γκρεμό". Πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές. Σε υψηλό 22 μηνών οι ευρωαγορές. Κέρδη για χρυσό, πετρέλαιο.

Με κατακόρυφη άνοδο αντιδρούν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, στην συμφωνία της τελευταίας στιγμής στην Ουάσιγκτον για την αποφυγή του δημοσιονομικού «γκρεμού».

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,75% στις 13.334 μονάδες, ο S&P κερδίζει 2,02% στις 1.454 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εκτινάσσεται 2,67% στις 3.100 μονάδες.

Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζουν οι τραπεζικές μετοχές.

Η Wall Street συνεχίζει το ράλι τιμών που εκδηλώθηκε από νωρίς στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, όταν η αμερικανική κυβέρνηση εξασφάλισε στο «παρά πέντε» συμφωνία για τον προϋπολογισμό η οποία αποτρέπει την επιβολή αυτόματων μέτρων λιτότητας στην αμερικανική οικονομία.

Οι όγκοι των συναλλαγών παραμένουν σχετικά περιορισμένοι, καθώς αρκετοί επενδυτές απουσιάζουν ακόμη λόγω των εορτών, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις των δεικτών να είναι κάπως διογκωμένες.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η ανακούφιση των αγορών δεν θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, καθώς δεν ελήφθησαν μέτρα για μακροχρόνιες περικοπές στον προϋπολογισμό, γεγονός που απλώς μεταθέτει την αγωνία για τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι ΗΠΑ θα «χτυπήσουν» το όριο του χρέους.

Πιο άμεσα πάντως, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην στατιστική ανακοίνωση της Παρασκευής για την ανεργία.

Σήμερα, ανακοινώθηκαν τα μεγέθη για την δραστηριότητα του βιομηχανικού κλάδου, που έδειξαν άνοδο του δείκτη PMI μεταποίησης στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών.

Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες, καθώς η παρατεταμένη αδυναμία στον εμπορικό τομέα υπερκέρασε την μικρή ανάπτυξη σε κατασκευές κατοικιών. Η κατασκευαστική δαπάνη μειώθηκε 0,3% στα 866 δισ. δολ. (στο 12μηνο) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Οι μετοχές της Wall Street έκλεισαν το 2012 με άνοδο, με τον δείκτη Dow να αποκομίζει κέρδη 7,3% στο έτος.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στο αμερικανικό χρηματιστήριο η μετοχή της Zipcar εκτινάσσεται 47% μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από την Avis Budget Group προς 500 εκατ. δολ. σε ρευστό.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις υψηλότερα, χάρη στην συμφωνία για τον αμερικανικό «γκρεμό» αλλά και την νέα βελτίωση που έδειξε ο δείκτης παραγωγής των κινεζικών εργοστασίων. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο 2,89%.

Οι ευρωαγορές κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 22 μηνών. Ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 2,19% στις 6.027 μονάδες, ο DAX έκλεισε 2,19% υψηλότερα στις 7.779 μονάδες, ενώ ο CAC 2,55% υψηλότερα στις 3.734 μονάδες.

Η βελτίωση των επενδυτικών διαθέσεων απέναντι στο ρίσκο μεταφράζεται σε κέρδη για τις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού.

Το συμβόλαιο του χρυσού κερδίζει 15 δολάρια στα 1.692 δολ. ανά ουγκιά, ενώ του πετρελαίου κερδίζει 1,55 δολ. στα 93,37 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v