Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μποναμάς με Dow πάνω από τις 13.000

Στα υψηλά ημέρας έκλεισε η Wall καθώς οι επενδυτές είδαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό γκρεμό. Κέρδη 13% για S&P, 16% για Nasdaq στο έτος. Πάνω ο χρυσός, κάτω το πετρέλαιο το 2012.

Ισχυρά κέρδη στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές βλέπουν αξιόλογη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του fiscal cliff, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Obama και McConnell.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,29% στις 13.104 μονάδες, ο S&P εμφάνισε άνοδο 1,68% στις 1.426 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,02% στις 3.020 μονάδες.

Στο έτος, ο S&P 500 εμφάνισε απόδοση λίγο μεγαλύτερη του 13% με τον τεχνολογικό Nasdaq να κλείνει το έτος 16% υψηλότερα. Κέρδη ύψους 7,4& εξασφάλισε ο Dow Jones.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε διάγγελμα: "Σήμερα, φαίνεται ότι είναι εφικτή μια συμφωνία για την αποτροπή των φορολογικών αυξήσεων τη νέα χρονιά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα" ανέφερε ο κ. Οbama. "Υπάρχουν ακόμα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, είμαστε αισιόδοξοι ότι το Κογκρέσο μπορεί να το επιτύχει, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμα" πρόσθεσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα προτιμούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημα του χρέους με μια "μεγάλη συμφωνία" με τους ρεπουμπλικάνους, αλλά πρόσθεσε ότι ίσως είναι δυνατή μια σταδιακή αντιμετώπιση.

Η επιβεβαίωση αργότερα εντός της ημέρας της επίτευξης συμφωνίας στο φορολογικό σκέλος, από τον ρεπουμπλικανό επικεφαλής της γερουσίας Mitch McConnell ενέτεινε την αισιοδοξία στις αγορές.

Κατά τα λοιπά, με άνοδο αντέδρασε η μετοχή της Duff & Phelps στην πρόταση εξαγοράς από ομάδα ιδιωτικών ταμείων, με επικεφαλής τον όμιλο Carlyle.

Πτώση για τη Bank of America στην σύσταση του Seeking Alpha για «αγορά» μετοχών της Citigroup και «πώληση» της Bank of America.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα, παρά την ανακοίνωση περαιτέρω βελτίωσης στην κινεζική μεταποίηση, με την άνοδο του δείκτη HSBC ΡΜΙ στο 51,5.

Επιφυλακτικές κινήσεις επικράτησαν στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην αντίστροφη μέτρηση για εύρεση λύσης στο δημοσιονομικό αδιέξοδο των ΗΠΑ. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρημαστήρια έκλεισαν σήμερα νωρίτερα λόγω ημιαργιών.

Ο δείκτης FTSE ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με πτώση 0,46% στις 5.898 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,57% στις 7.612 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,57% στις 3.641 μονάδες.

Παρά τις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων, εξαιτίας κυρίως της απειλής αυστηρής λιτότητας στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των συνομιλιών για τον «δημοσιονομικό γκρεμό», τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν την χρονιά με σημαντική άνοδο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε ράλι τιμών 14% ενώ ο αμερικανικός δείκτης Standard & Poor’s 500 κλείνει το έτος με άνοδο 12%.

Κέρδη 1,27% για το χρυσό, στα 1.676 δολάρια, με το κίτρινο μέταλλο να εμφανίζει απόδοση 7% στο έτος. Απόδοση 10% για την πλατίνα, 7,2% για το παλλάδιο στο έτος. Άνοδος 0,7% για το πετρέλαιο, στα 91,5 δολάρια. Στο έτος ωστόσο, ο μαύρος χρυσός είναι από τους «χαμένους» καθώς απώλεσε -7,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v