Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος για τη Wall μπροστά στον "γκρεμό"

Ισχυρά κέρδη στη Wall μετά και την ομιλία Ομπάμα, όπου τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το fiscal cliff. Με άνοδο 14% ολοκλήρωσαν το 2012 οι ευρωαγορές.

Διατηρεί τα κέρδη της η Wall μετά και την ομιλία Ομπάμα, όπου τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το fiscal cliff.

Μετά από ήπια πτωτικό άνοιγμα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,36% στις 12.986 μονάδες, ο S&P εμφανίζει άνοδο 0,68% στις 1.413 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,21% υψηλότερα στις 2.996 μονάδες.

Η Wall Street την Παρασκευή υπέστη απώλειες επί 5η συνεχόμενη συνεδρίαση, εξαιτίας των προβλημάτων στην εύρεση συναινετικής λύσης για τον αμερικανικό προϋπολογισμό.
 
Στην σημερινή ομιλία του, ο Μπ. Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την αποφυγή του "γκρεμού".  

Η Γερουσία στις ΗΠΑ θα συνεδριάσει εκ νέου, σε μία ύστατη προσπάθεια εύρεσης συμβιβαστικής λύσης ώστε να αποτραπεί στο παρά πέντε η αυτόματη εφαρμογή μέτρων προσαρμογής ύψους 600 δισ. δολ. που -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Στελέχη και των δύο πλευρών δηλώνουν ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές.  

Κατά τα λοιπά, με άνοδο 2% αντιδρά η μετοχή της Duff & Phelps στην πρόταση εξαγοράς από ομάδα ιδιωτικών ταμείων, με επικεφαλής τον όμιλο Carlyle.

Με πτώση αντιδρά η Bank of America στην σύσταση του Seeking Alpha για «αγορά» μετοχών της Citigroup και «πώληση» της Bank of America.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα, παρά την ανακοίνωση περαιτέρω βελτίωσης στην κινεζική μεταποίηση, με την άνοδο του δείκτη HSBC ΡΜΙ στο 51,5.

Επιφυλακτικές κινήσεις επικράτησαν στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην αντίστροφη μέτρηση για εύρεση λύσης στο δημοσιονομικό αδιέξοδο των ΗΠΑ. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρημαστήρια έκλεισαν σήμερα νωρίτερα λόγω ημιαργιών.

Ο δείκτης FTSE ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με πτώση 0,46% στις 5.898 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,57% στις 7.612 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,57% στις 3.641 μονάδες.

Παρά τις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων, εξαιτίας κυρίως της απειλής αυστηρής λιτότητας στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των συνομιλιών για τον «δημοσιονομικό γκρεμό», τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν την χρονιά με σημαντική άνοδο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε ράλι τιμών 14% ενώ ο αμερικανικός δείκτης Standard & Poor’s 500 κλείνει το έτος με άνοδο 12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v