Με ήπια κέρδη η Wall

Με άνοδο ”υποδέχθηκε” τα νέα επιτόκια η Wall Street, ύστερα από την αναμενόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού στο 2,5%. Υψηλότερα κινήθηκε ο Dow χάρις στα κέρδη συγκεκριμένων εταιριών, μικρότερη ενίσχυση για Nasdaq. Kέρδη σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη.

Με άνοδο ”υποδέχθηκε” τα νέα επιτόκια η Wall Street, ύστερα από την αναμενόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού στο 2,5%. Υψηλότερα κινήθηκε ο Dow χάρις στα κέρδη συγκεκριμένων εταιριών, μικρότερη ενίσχυση για Nasdaq.

Αναλυτικότερα, η FED προχώρησε στην έκτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων τα οποία διαμορφώθηκαν στο 2,5%, ενώ επανέλαβε την ”πίστη” της στην πολιτική των μετρημένων αυξήσεων, ώστε να τιθασευτούν οι όποιες πληθωριστικές πιέσεις εμφανιστούν.

”Η παραγωγή δείχνει να ενισχύεται με ήπιους ρυθμούς παρά την αύξηση στις ενεργειακές τιμές”, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της FED, ενώ υπογραμμίσθηκε παράλληλα ”ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να ελέγχεται”

Αμερικανοί χρηματιστές τονίζουν ότι η FED δεν επιφύλασσε καμία έκπληξη στις αγορές, αφού αύξησε τα επιτόκια και δήλωσε ότι θα διατηρήσει τις μετρημένες αυξήσεις.

Εξάλλου, σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Google. H εταιρία κατέγραψε κέρδη δ΄ τριμήνου 2004 ύψους 204 εκατ. ευρώ ή 71 σεντς ανά μετοχή, καταγράφοντας αύξηση 650%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου. Οι πωλήσεις της Google ανήλθαν στα 1,03 δισ. δολάρια.

Μικρά κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Boeing. Η αεροπορική εταιρία σημείωσε πτώση κερδών από τα 1,13 δισ. δολ. στο δ΄ τρίμηνο του 2003, στα 186 εκατ. δολ. το τελευταίο τρίμηνο του 2004. Ωστόσο οι πωλήσεις της αυξήθηκαν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στα 13,3 δισ. δολάρια.

Παράλληλα υποχώρησαν οι μετοχές της Countrywide, ύστερα από την πτώση κατά 39% που σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της στο δ΄ τρίμηνο του 2004. Αντίθετα σε θετικό έδαφος έκλεισε η μετοχή της Merck, με τους επενδυτές να βρίσκουν ελκυστικά τα επίπεδα διακύμανσης των τίτλων της, αφού οι μετοχές της φαρμακευτικής εταιρίας έχουν υποχωρήσει περίπου 40% από την περίοδο που ανακοίνωσε την απόσυρση του σκευάσματος Vioxx.

Εξάλλου θετικά στις διαθέσεις των επενδυτών επέδρασε η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών, με αφορμή την μη αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ. Στα 47 δολάρια ανά βαρέλι η τιμή του αμερικανικού αργού.

Στις 10.596 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης Dow, με κέρδη 0,43%, ενώ κέρδη 0,31% κατέγραψε ο Nasdaq, στις 2.075 μονάδες. Κέρδη 0,32% για τον S&P, στις 1.193 μονάδες.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε 1,18%, στα 6,7 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ κέρδισε 0,78%, στα 9,06 δολάρια. Κέρδη 1,24% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 23,69 δολάρια.

Εν τω μεταξύ στις 4.916 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FTSE 100, με κέρδη 0,2%, ενώ στις 3.951 μονάδες έκλεισε ο Cac 40, με κέρδη 0,32%. Άνοδος 0,38% για τον Dax, στις 4.296 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v