Ανοδική ώθηση από Fed στη Wall

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στο 2,25%, και να απομακρύνουν τις ανησυχίες για τη νέα εκτίναξη του ελλείμματος. Σε υψηλό διετίας έκλεισε ο DAX, πτώση στο Λονδίνο.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στο 2,25%, και να απομακρύνουν τις ανησυχίες για τη νέα εκτίναξη του ελλείμματος. Σε υψηλό διετίας έκλεισε ο DAX, πτώση στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε στο 2,25% (+0,25%) τα επιτόκια, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Όσον αφορά στο κείμενο που συνόδευε την απόφαση, η Fed αναφέρει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με ”ήπιο” ρυθμό, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται.

Εξάλλου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο κατά 8,9% στα 55,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διαμόρφωση του ποσού στα 52,8 δισ. δολάρια.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, που αυξήθηκε κατά 0,3%. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,2% το Νοέμβριο, ύστερα από την αντίστοιχη (αναθεωρημένη) κατά 0,6% του Οκτωβρίου.

Κατά 2,7% υποχώρησε η μετοχή της Alcoa, καθώς η JP Morgan υποβάθμισε τη σύστασή της για τον τίτλο της εταιρίας σε ”neutral” από ”overweight”, εκφράζοντας ανησυχίες για τη μείωση της ζήτησης .

Οι New York Times αναφέρουν ότι η εταιρία συστημάτων ασφάλειας πληροφορικής Symantec, βρίσκεται σε συνομιλίες προκειμένου για την εξαγορά της Veritas Software, με τη μετοχή της τελευταίας να ενισχύεται 9% και τη Symantec να υποχωρεί 10%.

Κατά 4% αύξησε την τιμή της και η μετοχή της Sprint, καθώς η Wall Street Journal αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η Vodafone στηρίζει πρόταση της αμερικανικής συνεταιρικής της Verizon Communications (-1,9%) για την εξαγορά της Sprint, έναντι του ποσού των 36 δισ. δολαρίων.

Πτώση 3% κατέγραψε η μετοχή της Vodafone, καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή της βρετανικής εταιρίας σε in line από outperform.

Κέρδη 3,83% κατέγραψε και η Google, καθώς βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με βιβλιοθήκες ερευνών αλλά και αυτής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, προκειμένου να της επιτρέψουν να μετατρέψει τα αρχεία τους σε ψηφιακή μορφή, ώστε να καταστούν προσιτά μέσα από τη μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου.

H General Electric επαναδιατύπωσε τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη του δ΄ τριμήνου, με τη μετοχή της ωστόσο να υποχωρεί 0,2%.

Αντίθετα, κέρδη 1,8% σημείωσε η American Express, ύστερα από την ανακοίνωση συνεργασίας για τη διανομή των καρτών της με τη Citigroup.

Η Εθνική διαμορφώθηκε περί τα 6,12 δολάρια με απώλειες 1%, κέρδη 0,98% σημείωσε ο ΟΤΕ στα 8,28 δολάρια, και η 3Ε υποχώρησε 1% στα 24,65 δολάρια.

Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10676,45 μονάδες με κέρδη 0,36%, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,53% στις 2159,84 μονάδες, ενώ ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,39% στις 1203,38 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης διαμορφώθηκε σε νέο υψηλό διετίας, κυρίως εξαιτίας των κερδών των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Συγκεκριμένα, στοιχεία απέδειξαν ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο τον προηγούμενο μήνα, καθώς τα νέα μοντέλα αλλά και οι τιμές, προσέλκυσαν καταναλωτές.

Κατά 0,5% ενισχύθηκε η μετοχή της DaimlerChrysler, περί το 1% ενισχύθηκε η Renault.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 4722,8 μονάδες με απώλειες 0,30%, ο DAX ενισχύθηκε 0,29% στις 4231,30 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,22% στις 3814,39 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v