Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη και Fed δίχασαν τη Wall Street

Οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη οδήγησαν σε ήπιες απώλειες τους Dow και S&P μετά από 3 ανοδικές συνεδριάσεις παρά τη δέσμευση Bernanke για περαιτέρω παροχή ρευστότητας. Νέο υψηλό για χρυσό.

Οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη οδήγησαν σε ήπιες απώλειες τους Dow και S&P μετά από 3 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις παρά τη δέσμευση Bernanke για ενδεχόμενη περαιτέρω παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Αναλυτικά το επενδυτικό ενδιαφέρον στη Wall έχει επικεντρωθεί στη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για τις μεθόδους αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Προβληματισμό προκαλεί σε επενδυτές και αναλυτές η απουσία κοινής στάσης των χωρών μελών τόσο στην έκδοση κοινού ευρωπαικού ομολόγου όσο και ευρύτερα στις απαραίτητες δράσεις που θα βγάλουν την ευρωζώνη από το στόχαστρο των αγορών.

Ωστόσο οι δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη, B. Bernanke σε τηλεοπτικό σταθμό στις ΗΠΑ, ότι δε θα διστάσει να ενισχύσει περαιτέρω την ρευστότητα στην αγορά σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, συγκράτησαν τις πιέσεις στη Wall.

Παράλληλα, χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά ενώ προέβλεψε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια προκειμένου η ανεργία να επανέλθει στα πρότερα επίπεδα (πριν την χρηματοπιστωτική κρίση).

Την τιμητική τους όμως σήμερα είχαν τα εμπορεύματα καθώς η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.419 δολ./oz ενώ και το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία στα 89,37 δολ./βαρέλι, σε νέο υψηλό 2 ετών.

Κέρδη για τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil, 0,1 και 0,5% αντίστοιχα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή της AOL κερδίζει 1,2%, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, κατόπιν δημοσιευμάτων ότι η διοίκηση εξετάζει τον διαμελισμό των δραστηριοτήτων της με ενδεχόμενη συγχώνευση με τον τεχνολογικό κολοσσό της Yahoo.

Παράλληλα, η φαρμακευτική Pfizer ανακοίνωσε την αιφνίδια συνταξιοδότηση του διευθύνοντος συμβούλου της, με την μετοχή να ενισχύεται 0,5%.

Επιπλέον ο CEO της Kellogg, David Mackay, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους.

Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο με τη μετοχή της Citigroup να υποχωρεί οριακά 0,1% και πτώση 1,8% για την Bank of America.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 0,5% στα 1,82 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 3,6% στα 26,11 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 11.362,33 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,13% στις 1.223,12 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,13% στις 2.594,92 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 5.770,28 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 40 με άνοδο 0,10% στις 6.954,38 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 0,04% στις 3.749,23 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v