Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη σε Wall παρά τις ανησυχίες για FED, εκλογές

Νευρικότητα επικρατεί στην Wall ενόψει κρίσιμων εξελίξεων από την Fed και τις ενδιάμεσες εκλογές, με τα blue chips να αγγίζουν -και να χάνουν- τα υψηλά του Απριλίου για 3η φορά σε 2 εβδομάδες. Μικτή εικόνα ευρωαγορών.

Νευρικότητα χαρακτηρίζει τις συναλλαγές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενόψει κρίσιμων εξελίξεων από την Fed και τις εκλογές στο Κογκρέσο, αλλά πάντως τα καλά στατιστικά τόσο για την εγχώρια όσο και την «λοκομοτίβα» κινεζική οικονομία, συντηρούν σε θετικά επίπεδα τους βασικούς δείκτες.

Για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες, τα blue chips άγγιξαν –αλλά δεν κράτησαν- τα υψηλά του Απριλίου στις 11.205 μονάδες.

Τα κέρδη για τους βασικούς δείκτες έφτασαν στο 1% ενδοσυνεδριακά, αλλά αυτή την ώρα ο Dow Jones ενισχύεται 0,47% στις 11.171 μονάδες, ο S&P 0,46% στις 1.189 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,13% στις 2.510 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street θα χτυπάει στις 15:30 ώρα Ελλάδας για μια εβδομάδα, αντί για τις 16:30, καθώς οι ΗΠΑ θα συντονιστούν με την χειμερινή αλλαγή ώρας στις 7 Νοεμβρίου

Η Wall Street έκλεισε με μικρές μεταβολές την Παρασκευή, με τον S&P 500 να συμπληρώνει τον καλύτερο Οκτώβριο από το 2003.

Ευνοϊκά λειτουργεί στην επενδυτική ψυχολογία η ανακοίνωση δύο θετικών δεικτών για την κινεζική οικονομία.

Τα μηνύματα από την ίδια την αμερικανική αγορά ήταν μάλλον θετικά, καθώς εμφανίστηκε αναπάντεχη μείωση στο ατομικό εισόδημα των Αμερικανών τον Σεπτέμβριο αλλά αύξηση στις δαπάνες.

Επιπλέον, ο δείκτης μεταποίησης ISM αυξήθηκε αναπάντεχα δυναμικά τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο 56,9 ενώ οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,5% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πτώση.

Το μεγάλο ζήτημα της εβδομάδας είναι η επικείμενη συνεδρίαση της Fed, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη και αναμένεται να καταλήξει στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ότι θα ακολουθήσει και νέος κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά με αγορές ομολόγων.

Επίσης την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν τις τακτικές συνεδριάσεις καθορισμού πιστωτικής πολιτικής η Ευρωπαϊκή Κεντρικη Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Την Τρίτη όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις ενδιάμεσες εκλογές, που αναμένεται να έχουν αποτέλεσμα την ενίσχυση των Ρεπουμπλικανών και την αλλαγή ισορροπιών στο Κογκρέσο.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τέλος τα στοιχεία για την ανεργία Οκτωβρίου την Παρασκευή, που αναμένεται να περιέχουν την ευχάριστη έκπληξη της αύξησης των θέσεων εργασίας.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η BHP Billiton επανέρχεται στο επίκεντρο μετά από δημοσίευμα ότι μελετά αύξηση της προσφοράς για την Potash Corp. of Saskatchewan.

Η Humana ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα κερδοφορίας για το γ΄τρίμηνο, καθώς και η Loews αλλά και η Anadarko Petroleum μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Τα ευνοϊκά κινεζικά στοιχεία στήριξαν υψηλότερα τις διεθνείς αγορές. Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,34% στις 5.694,62 μονάδες, ο DAX 30 με οριακά κέρδη 0,05% στις 6.604,86 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υψηλότερα 0,2% στις 3.841,11 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v