Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αγορά εργασίας ανησύχησε τη Wall

Η νέα αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σε συνδυασμό με τις κατώτερες των αναμενόμενων πωλήσεις β’ τριμήνου της Cisco, πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες της Wall Street.

Η νέα αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σε συνδυασμό με τις κατώτερες των αναμενόμενων πωλήσεις β’ τριμήνου της Cisco, πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες της Wall. Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές.

Αναλυτικά, οι αιτήσεις των επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στα 484.000, την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ καταδεικνύοντας ότι τα προβλήματα στην αγορά εργασίας παραμένουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά μέσο όρο οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας των τελευταίων 4 εβδομάδων στις ΗΠΑ, ανήλθαν σε υψηλά Φεβρουαρίου.

“Πλέον μπορούμε με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στην αγορά εργασίας”, σημειώνει ο αναλυτής της Miller Tabak & Co, Dan Greenhaus.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Cisco ανακοίνωσε μεν ικανοποιητική κερδοφορία β’ τριμήνου (αύξηση κατά 79%) αλλά οι πωλήσεις ήταν κατώτερες των αναμενόμενων. Πτώση 9,8% για την μετοχή της Cisco Systems.

Αξιόλογα κέρδη ανακοίνωσε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors ενώ παράλληλα το ΔΣ γνωστοποίησε την αποχώρηση του Ed Whitacre από τη θέση του CEO την 1η Σεπτεμβρίου.

«Βλέπουμε μεγάλες εταιρίες να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για το υπόλοιπο του έτους και επιπλέον έχουμε τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις που είναι κατώτερες των εκτιμήσεων και χειρότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες», τονίζει ο Mads Koefoeds της Saxo Bank.

Το επενδυτικό κλίμα φαίνεται να έχει αλλάξει πλέον στις ΗΠΑ καθώς τα δύο τρίτα των πολιτών αναμένουν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal.

Επιπλέον συνεχίστηκαν και σήμερα για δεύτερη διαδοχική ημέρα οι ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο με την τιμή του αργού να υποχωρεί 3% στις διεθνείς αγορές στα 75,75 δολ./βαρέλι. Στη Wall οι ενεργειακοί τίτλοι Chevron και Exxon Mobil λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, σημειώνουν οριακές απώλειες.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία έναντι του ευρώ στα 1,2813 δολ. καθώς η πτώση 0,1% της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 2,5% στα 2,7 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 3,1% στα 23,15 δολάρια. Απώλειες 0,7% για το ADR του ΟΤΕ, στα 3,85 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,57% στις 10.319,95 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,54% στις 1.083,59 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,83% στις 2.190,27 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πιέσεις και από τα στοιχεία ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο οι πιέσεις περιορίστηκαν λίγο πριν το κλείσιμο. Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,4% υψηλότερα στις 5.266,06 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,31% στις 6.135,17 μονάδες, ενώ ο CAC 0,2% στις 3.621,07 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v