Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed δεν εντυπωσίασε τη Wall- Βαρίδι τα ακίνητα

Σταθεροποιητικά έκλεισε η Wall μετά τη "βουτιά" στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών και την απόφασή της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά τους για παρατεταμένη περίοδο.

Σταθεροποιητικά έκλεισε η Wall μετά τη "βουτιά" στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών και την απόφασή της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά τους για παρατεταμένη περίοδο. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν παρέκκλινε από την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, διατηρώντας αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης μεταξύ 0% έως 0,25%, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρουσιάζεται σταδιακή βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Αυτό όμως που προβλημάτισε τους επενδυτές ήταν η προσεκτικά διατυπωμένη παρατήρηση ότι οι διεθνείς συνθήκες – Ευρωπαϊκή κρίση-δεν υποστηρίζουν την δυναμική ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Επιπλέον προβληματισμός επικρατεί και για την συνεχιζόμενη αδυναμία της στεγαστικής αγοράς να ανακάμψει.

Παράλληλα, απογοητευτικά χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα οποία αφορούσαν – για δεύτερη σερί μέρα- την στεγαστική αγορά.

Αναλυτικά, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάιο μειώθηκαν κατά 32,7% διαμορφούμενες στις 300.000, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1963.

Αν και η «βουτιά» του αγοραστικού ενδιαφέροντος αποδίδεται στην λήξη των φορολογικών κινήτρων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση για την τόνωση της στεγαστικής αγοράς ωστόσο η πτώση ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγω για μείωση κοντά στο 19%.

Μικτά πρόσημα στη Wall καθώς την πτωτική τάση των δεικτών συγκράτησαν μια σειρά από ευοίωνες εταιρικές προβλέψεις που προκάλεσαν στο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, η IBM ανακοίνωσε ότι αναμένει ισχυρές πωλήσεις στην Λατινική Αμερική ενώ και η Phillip Morris υποστήριξε ότι βελτιώνονται αισθητά οι προοπτικές πωλήσεων του ομίλου.

Στον αντίποδα οι προοπτικές κερδοφορίας γ’ τριμήνου της Abode Systems ήταν κατώτερες των προσδοκιών με τη μετοχή να υποχωρεί λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης σχεδόν 1%.

Δεύτερη διαδοχική πτώση –τούτη τη φορά 1,75%- για την τιμή του πετρελαίου στα 76,3 δολ./βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 2% και 1,2% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 2% στα 22,2 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 0,4% στα 2,4 δολάρια. Απώλειες 1% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 3,85 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε άνοδο μόλις 0,05% στις 10.298,44 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,3% στις 1.092,04 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,33% στις 2.254,23 μονάδες.

Στην Ευρώπη o δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,38% στις 5.178,52 μονάδες, ο DAX 1,03% στις 6.204,52 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,71% στις 3.641,79 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v