Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κινεζικός δράκος στη... Wall Street

Με εύρωστα κέρδη αντιδρά η Wall στην απόφαση της Κίνας να επιτρέψει ελαστικότητα στο εθνικό νόμισμα, αν και τεχνικοί παράγοντες συγκρατούν την άνοδο. Ξεχωρίζουν ενέργεια, πρώτες ύλες και πολυεθνικές. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Εύρωστα κέρδη αποκομίζουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την απόφαση της Κίνας να επιτρέψει ελαστικότητα στο εθνικό νόμισμα, αν και κινούνται αυτή την ώρα κάτω από τα υψηλά ημέρας, καθώς τεχνικοί παράγοντες συγκρατούν την άνοδο.

Η απόφαση του Πεκίνου να επιτρέψει την ανατίμηση, ουσιαστικά, του γουάν, εμπνέει εμπιστοσύνη για την παγκόσμια ανάκαμψη και στηρίζει μακροπρόθεσμα τις πωλήσεις των αμερικανικών πολυεθνικών.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,56% στις 10.509 μονάδες, ο S&P 0,74% στις 1.125 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,1% στις 2.311 μονάδες.

Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης Dow Jones Industrial απεκόμισε κέρδη 2,35%.
Η σημερινή άνοδος έως 1,3% ώθησε τον S&P 500 υψηλότερα 8% κατά τις 10 τελευταίες συνεδριάσεις, ανάκαμψη που από τεχνικής άποψης δημιουργεί επιφυλακτικότητα, σύμφωνα με αναλυτές.

Το κινεζικό γουάν σημείωσε την μεγαλύτερη εκτίναξη από την επανεκτίμηση του 2005, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, καθώς η κεντρική τράπεζα του Πεκίνου στάθηκε στο περιθώριο και δεν παρενέβη στην αγορά, επιτρέποντας ευρεία ανατίμηση στην πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων μετά την κατάργηση της διετούς σύνδεσης με το δολάριο. Το γουάν έκλεισε στα 6,7976 έναντι του δολαρίου, με άνοδο 0,42% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Η προβλεπόμενη ανατίμηση του γουάν, αναμένεται να τονώσει την αγοραστική ισχύ και την ζήτηση στην Κίνα, που είναι η τρίτη μεγαλυτερη οικονομία στον πλανήτη. Επίσης, θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό, πιέζοντας τις τιμές εισαγωγών, που σημαίνει ότι θα μειωθούν οι απαιτήσεις για αυξήσεις επιτοκίων από το Πεκίνο.

Οι μετοχές των πολυεθνικών Caterpillar και Freeport-McMoRan αποκομίζουν εύρωστα κέρδη 2,6% και 6% αντιστοίχως. Την μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν και στην Wall Street οι τίτλοι ενέργειας και πρώτων υλών.

Πολλά επενδυτικά ενεργητικά αντιδρούν θετικά στην κινεζική είδηση.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, ενώ οι αγορές της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκαν περί το 3% με ιδιαίτερα κέρδη για τις αεροπορικές εταιρίες, που τα αεροσκάφη και καύσιμά τους αποτιμώνται σε δολάρια.

Ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών ενισχύεται 2,4%, επεκτείνοντας το 10ήμερο ράλι του στο 9,7%. Πρόκειται για το καλύτερο ανοδικό σερί 11 μηνών. Εύρωστα κέρδη καταγράφουν όλα τα εμπορεύματα, με τον χαλκό να ενισχύεται 4% και το πετρέλαιο 1 δολάριο.

Στις ευρωαγορές, δυναμική άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές πολυτελών προϊόντων, που ευνοούνται αυτόματα από το ισχυρότερο γουάν είτε μέσω αυξημένων πωλήσεων είτε ευρύτερων περιθωρίων κέρδους.

Ο τίτλος της Swatch Group απεκόμισε κέρδη κέρδη 5,4% και της Richemont 4,8%. Οι μετοχές των Daimler και BMW ενισχύθηκαν 3% και πλέον.

Οι βασικοί δείκτες των ευρωαγορών έκλεισαν με κέρδη επί ένατη επάλληλη συνεδρίαση με τον δείκτη FTSE να ενισχύεται 0,92%, τον DAX 1,22%, τον CAC 1,33%.

Πέραν της Κίνας, η BP διολίσθησε 4% στο Λονδίνο, μετά την δήλωση του πετρελαϊκού κολοσσού ότι το κόστος καθαρισμού της διαρροής στον Κόλπο του Μεξικό έχει φτάσει τα 2 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v