Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Ζητεί δημοσιονομικό "παρατηρητήριο"

Η ΕΚΤ ζητά να δημιουργηθεί ανεξάρτητη υπηρεσία για την παρακολούθηση των προϋπολογισμών και την επιβολή «ημιαυτόματων» κυρώσεων στις χώρες με υψηλά ελλείμματα.

ΕΚΤ: Ζητεί δημοσιονομικό παρατηρητήριο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά να δημιουργηθεί ανεξάρτητη υπηρεσία για την παρακολούθηση των προϋπολογισμών και για την επιβολή «ημι-αυτόματων» κυρώσεων στις χώρες με υψηλά ελλείμματα, ως μεθόδους αποτροπής της επανάληψης κρίσεων όπως αυτή που σήμερα πλήττει την Ελλάδα και άλλες ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ σε υπόμνημα που αναρτάται στην ιστοσελίδα της, επιπλήττει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης που δεν κατόρθωσαν να ελέγξουν η μία την άλλη και επιπλέον τονίζει ότι οι αρχές της κεντρικής Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αποκτήσουν παραπάνω αρμοδιότητες παρέμβασης σε θέματα φορολόγησης και δημοσίων δαπανών, ειδικά σε χώρες με αδύναμη δημοσιονομική θεση.

Μιλώντας αργά το απόγευμα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ότι η νέα επιτροπή προϋπολογισμού θα πρέπει να ενταχθεί στον θεσμό της Κομισιόν...

Ο κ. Τρισέ στην ομιλία του σχολίασε επίσης της απόφαση της Κίνας να επιτρέψει πιο ελαστική διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, χαρακτηρίζοντάς την «καλή κίνηση» που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της διεθνούς οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι παρατηρεί προοδευτική επιστροφή σε πιο ομαλές συνθήκες στη διατραπεζική αγορά.

Απαντώντας σε ερώτηση, δήλωσε πάντως ότι τα μέτρα αγοράς ομολόγων από μέρους της ΕΚΤ είναι «μεταβατικά», αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει για πόσο θα διαρκέσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v