Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία "κοκκίνισε" τη Wall Street

Επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ μετά την απροσδόκητη μείωση στις μεταπωλήσεις κατοικιών. Πτώση άνω του 1% για τους δείκτες στη Wall. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Επιστρέφουν οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας μετά την απροσδόκητη μείωση στις μεταπωλήσεις κατοικιών. Πτώση άνω του 1% για τους δείκτες στη Wall. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά η αναπάντεχη πτώση 2,2% στις μεταπωλήσεις κατοικιών το Μάιο στις ΗΠΑ, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ενδεχόμενη διπλού πάτου ύφεση στην αμερικανική αλλά και παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της γαλλικής τράπεζας PNB Paribas από τον οίκο αξιολόγησης Fitch υπενθύμισε στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ότι η Ευρωπαική κρίση –δημοσιονομικού χρέους – δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί από την ΕΚΤ αλλά και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η απόφαση παράτασης των προγραμμάτων ρευστότητας από το ταμείο εγγυοδοσίας των τραπεζών, κράτησε σε θετικό έδαφος τον τραπεζικό κλάδο έως το μέσο της συνεδρίασης αν και μετά παρασύρθηκε από το ευρύτερο πτωτικό κλίμα που επικράτησε στη Wall.

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει αύριο η FED, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης των στελεχών της. Συγκεκριμένα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξει εκ νέου την πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Πτώση 0,8% για την τιμή του πετρελαίου στα 77,2 δολ./βαρέλι
με τους ενεργειακούς τίτλους στη Wall να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Πτώση 2,2% για τη μετοχή της Chevron και 2% για την Exxon Mobil.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, σημαντικές απώλειες 4% έως και λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης για την μετοχή της Walgreen καθώς η κερδοφορία τριμήνου του ομίλου ήταν κατώτερη της αναμενόμενης.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 2,3% στα 22,19 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 2% στα 2,41 δολάρια. Απώλειες 3,7% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 3,87 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 1.43% στις 10.293,52 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,61% στις 1.095,31 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,19% στις 2.261,80 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,98% στις 5.246,98 μονάδες, ο DAX 0,38% χαμηλότερα στις 6.269,04 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,83% στις 3.705,32 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v