Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύμα εξαγορών "ανεβάζει" την Wall Street

Το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, η βελτίωση της ψυχολογίας για το ελληνικό χρέος, η εκτίναξη των τιμών του χαλκού λόγω της Χιλής και τα καλά στατιστικά για την αμερικανική οικονομία, ωθούν την Wall σε υψηλότερα επίπεδα.

Με κέρδη υποδέχονται τον νέο μήνα οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς το «κύμα» από εξαγορές και συγχωνεύσεις, που περιλαμβάνει και πώληση μονάδας της AIG, βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία.

Τα διεθνή χρηματιστήρια κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από νωρίς, χάρη στην δραστηριότητα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς και κάποια ανακούφιση που επικρατεί όσον αφορά το ελληνικό χρέος και τα μεγάλα κέρδη των μεταλλευτικών μετοχών, στον απόηχο της μεγάλης αύξησης 3,8% των τιμών του χαλκού μετά τον φονικό σεισμό στην Χιλή.

Στην Wall Street οι στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας έχουν επιπλέον ευνοϊκή επίδραση, καθώς ανακοινώθηκε μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση στην ιδιωτική δαπάνη των Αμερικανών.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,47% στις 10.373 μονάδες, ο S&P 0,54% στις 1.110 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,66% στις 2.252 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,59%, ο DAX 1,41%, ενώ ο CAC αποκομίζει κέρδη 1.04%.

Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 υποχώρησε 0,4% την περασμένη εβδομάδα, αλλά ενισχύθηκε 2,9% στον Φεβρουάριο.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, κυριαρχεί το deal όπου η βρετανική Prudential (-14,7%),  εξαγόρασε τις ασιατικές επιχειρήσεις της American International Group (+12%).

Η γερμανική Merck, δήλωσε ότι θα εξαγοράσει την Millipore (+11%), προς 7,2 δισ. δολάρια.

Ο οίκος δεικτών MSCI ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την RiskMetrics προς 1,55 δισ. δολ., ωθώντας 12,7% υψηλότερα την μετοχή της RiskMetric.

Νωρίτερα, η ιαπωνική Astellas Pharma, πρόσφερε 3,5 δισ. δολάρια σε ρευστό σε επιθετική προσφορά εξαγοράς της OSI Pharmaceuticals, η οποία εκτινάχθηκε προ-συνεδριακά 47%.

Κατά τα λοιπά, η μετοχή της HSBC Holdings διολίσθησε σχεδόν 8% μετά την ανακοίνωση αύξησης 2% στα ετήσια κέρδη, χαμηλότερη της αναμενόμενης.

Η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε ότι η λογιστική αξία της αυξήθηκε 19,8% στα 84.487 δολ. ανά μετοχή και τα καθαρά έσοδα 61%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v