Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι διεθνείς "αρκούδες" εκτροχίασαν τη Wall

Νέα ισχυρή πτώση στη Wall καθώς οι διεθνείς πιέσεις στα spreads των ομολόγων Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας σε συνδυασμό με τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ επανέφεραν τις “αρκούδες” στις χρηματαγορές.

Νέα ισχυρή πτώση στη Wall καθώς οι διεθνείς πιέσεις στα spreads των ομολόγων Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας σε συνδυασμό με τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ επανέφεραν τις “αρκούδες” στις χρηματαγορές.

Αναλυτικά τα αρχικά κέρδη της Wall γρήγορα εξανεμίσθηκαν καθώς εντάθηκαν οι επενδυτικές ανησυχίες ότι πρώτη η Ελλάδα –αν και μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης- δε θα καταφέρει στο «τέλος»να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Αντίστοιχα η μεγάλη άνοδος των spreads στα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, διεύρυναν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως να λειτουργήσει αλυσιδωτά και για τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Χαρακτηριστική η δήλωση προ ημερών του διεθνούς φήμηw οικονομολόγου Nuriel Rubini, ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ισπανίας θα αποτελούσε καταστροφή για την ευρωζώνη.

Επιπλέον η αποκαθήλωση της Μεγάλης Βρετανίας από την S&P καθώς δεν την κατατάσσει πλέον στα πιο σταθερά και συγκριτικά ασφαλή τραπεζικά συστήματα, δοκίμασε τις αντοχές του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Παράλληλα, οι κατώτερες των αναμενόμενων παραγγελίες διαρκών αγαθών σε συνδυασμό με την μικρότερη της αναμενόμενης μείωσης στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ καθήλωσε το όποιο αρχικό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης αμφισβήτησης της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, τα θετικά αποτελέσματα εισηγμένων εταιριών στη Wall αγνοήθηκαν από τους επενδυτές.

Αναλυτικά, ανώτερα των προσδοκιών ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η 3Μ με τη μετοχή να κερδίζει λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης 2%.

Αντίστοιχα, αύξηση στα καθαρά κέρδη ανακοίνωσε το δ’ τρίμηνο και η ΑΤ&Τ – εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών- με τον τίτλο να διαπραγματεύεται οριακά υψηλότερα.

Άνοδος 0,1% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 73,77 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της  ενισχύεται 1,6% στα 22,54 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 4% στα 4,25 δολάρια. Απώλειες 0,6% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,96 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 1,13% στις 10.120,46 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,18% στις 1.084,53 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,91% στις 2.179 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,37% χαμηλότερα στις 5.145 μονάδες, ο DAX 1,82% στις 5.540 μονάδες, ενώ ο CAC 1,89% στις 3.688 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v