Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βαρίδι" για τη Wall Street η στεγαστική αγορά

H απροσδόκητη μείωση στις μεταπωλήσεις ακινήτων σε συνδυασμό με την απόφαση της FED να περιορίσει την χορήγηση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall Street.

H ανέλπιστη μείωση στις μεταπωλήσεις ακινήτων σε συνδυασμό με την απόφαση της FED να περιορίσει την χορήγηση ρευστού στο τραπεζικό σύστημα πίεσαν χαμηλότερα τη Wall.

Η απροσδόκητη πτώση στις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση της "πραγματικής" οικονομίας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη μείωση και μάλιστα αισθητή- κατά 2,7% τον Αύγουστο- μετά από τέσσερις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες, διαψεύδοντας παράλληλα και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση 2,1% στις πωλήσεις.

Στον αντίποδα σημαντική ήταν η μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα αν και εκ του αποτελέσματος φαίνεται να αγνοήθηκε από τους επενδυτές καθώς δεν κατάφερε να συγκρατήσει την πτώση στη Wall.

Παράλληλα, έντονο προβληματισμό προκάλεσε η απόφαση της FED να αρχίσει να αποκλιμακώνει τις μαζικές χορηγήσεις ρευστού στο τραπεζικό σύστημα καθώς οι αγορές τείνουν να σταθεροποιηθούν μετά την μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Ωστόσο αναλυτές τονίζουν πως πρέπει να διαβούμε τη γέφυρα που χωρίζει την οικονομία των κυβερνητικών προγραμμάτων ενίσχυσης- στην οικονομία που μπορεί να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις.

Πρωταγωνιστές στη δεύτερη διαδοχική πτώση στη Wall αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι τίτλοι των ενεργειακών εταιριών μετά την ισχυρή πτώση κοντά 4% της τιμής του αργού στις διεθνής αγορές. Απώλειες 0,5% για την Exxon Mobil και 1,2% για τη Chevron.

Αντίστοιχα, σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν και οι τραπεζικοί τίτλοι με την μετοχή της Citigroup να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με πτώση 1,8% και η Bank of America χαμηλότερα κατά 2,5%.

Βουτιά 4,6% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 65,8 δολ/βαρέλι.

Το δικαίωμα της ενισχύθηκε 1,2% στα 25,43 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με πτώση 1% στα 6,84 δολάρια. Απώλειες 1,8% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,23 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow υποχώρησε 0,43% στις 9.707,44 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,95% στις 1050,78 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,12% στις 2.107,61 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE στο Λονδίνο τερμάτισε 1,17% χαμηλότερα στις 5.079 μονάδες, ο DAX 1,7% στις 5.605 μονάδες, ενώ ο CAC 1,66% χαμηλότερα στις 3.758 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v