Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσάρεστες εκπλήξεις στη Wall από ακίνητα

Δεύτερη πτωτική συνεδρίαση στη Wall, μετά την δυσάρεστη έκπληξη από την αγορά ακινήτων και τις δηλώσεις της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ότι αποκλιμακώνουν τις επιχειρήσεις ρευστότητας σε δολάρια.

Πτώση επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημειώνουν οι βασικοί δείκτες στην Wall Street, μετά την δυσάρεστη έκπληξη από την αγορά ακινήτων και τις δηλώσεις της Federal Reserve και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ότι προτίθενται να αποκλιμακώσουν τις επιχειρήσεις ρευστότητας σε δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,58% στις 9.692 μονάδες, ο S&P 1,11% στις 1.049 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,44% στις 2.10ο μονάδες.

Η μετοχή της Bank of America υποχωρεί 1,5%, ενώ της America Express 0,8%.

Σημαντική είναι η πτώση στον κατασκευαστικό κλάδο, με την D.R. Horton να υποχωρεί 2,4% και την Kimco Realty 4%.

Η μετοχή της Bed Bath & Beyond εμφανίζει πτώση 4,1% ενώ η Electronic Arts 3%.

Εντονες είναι οι πιέσεις στους κλάδους εμπορευμάτων, μετά την διολίσθηση του πετρελαίου 4% και την πτώση του χρυσού με τις χειρότερες απώλειες οκτώ εβδομάδων.

Η μετοχή της Freeport-McMoRan Copper & Gold διολισθαίνει 3,2%, η Newmont Mining 0,8%, η Chevron 1% και η Occidental Petroleum επίσης 1%.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με θετικά πρόσημα, μετά την ανακοίνωση μεγεθών που έδειξαν περαιτέρω εκτόνωση των προβλημάτων στην αγορά εργασίας. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν στις 530 χιλιάδες την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, από 551 χιλιάδες στην προηγούμενη μέτρηση.

Ωστόσο, η ξαφνική μείωση στις μεταπωλήσεις κατοικιών ανέτρεψε την αρχική θετική εικόνα της Wall και άσκησε έντονες πιέσεις και στις ευρωαγορές, που έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων. Οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών μειώθηκαν αναπάντεχα 2,7% στις 5,1 εκατομμύρια κατοικίες.

Αρνητικά επέδρασαν στις συναλλαγές οι ενδείξεις ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη αρχίζουν να εφαρμόζουν ανάκληση των προγραμμάτων βραχυπρόθεσμης ρευστότητας σε δολάρια.

Οι αγορές περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την σύνοδο κορυφής της Group of 20 στο Πίτσμπουργκ, που ενδεχομένως να προσφέρει ενδείξεις για την «στρατηγική εξόδου» των μεγάλων οικονομιών από τα μέτρα υπερ-χαλαρής πιστωτικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v