Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επέτειος της Lehman πιέζει τη Wall

Αρνητικά πρόσημα επικρατούν στην Wall, καθώς η πρώτη επέτειος της κατάρρευσης της Lehman Brothers, που πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, επιβαρύνει τις επενδυτικές διαθέσεις.

Εικόνα ήπιας πτώσης επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τις επενδυτικές διαθέσεις μουδιασμένες μέσα στο κλίμα της πρώτης «μαύρης επετείου» από την κατάρρευση της Lehman Brothers, που πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του B. Obama στην Wall Street, με αφορμή τον ένα χρόνο από την χρεοκοπία της Lehman. Ο Αμερικανός προεδρος προβλέπεται να προβάλλει κατά την ομιλία την πρόταση μεταρρύθμισης των χρηματοοικονομικών εποπτικών αρχών.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,26% στις 9.580 μονάδες, ο S&P 0,16% στις 1.041 μονάδες, ο Nasdaq 0,1% στις 2.078 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 2,6% επιπλέον την περασμένη εβδομάδα κι έχει ανακάμψει αισθητά από τα χαμηλά 12 ετών στις αρχές Μαρτίου, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να θεωρούν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει φθινοπωρινή διόρθωση.

Η κατάσχεση της τράπεζας Corus της Corus Bankshares (-21,26%) επιβαρύνει παραπάνω την ψυχολογία.

Επιπλέον νευρικότητα εμπνέει η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπου επιβλήθηκαν εκατέρωθεν δασμοί και αντίμετρα, που προκάλεσε έντονες πιέσεις στις μετοχές εταιριών εμπορευμάτων.

Στον αντίποδα, οι «αμυντικοί» κλάδοι των κοινωφελών επιχειρήσεων και οι βιομηχανικές μετοχές αποκομίζουν κέρδη μετά τις θετικές συστάσεις οίκων, και περιορίζουν την πτώση.

Η μετοχή της Sprint εκτινάσσεται 11% μετά την φήμη προσφοράς εξαγοράς από την Deutsche Telekom.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World υποχώρησε για πρώτη φορά σε οκτώ ημέρες, ενώ στις ασιατικές συναλλαγές ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 2,3%.

Οι ευρωαγορές έκλεισαν σταθεροποιητικά μετά από μια συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησαν τα πτωτικά πρόσημα, με τον δείκτη FTSE να τερματίζει με ανεπαίσθητη άνοδο, τον DAX με ανεπαίσθητη πτώση, ενώ τον CAC 0,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v