Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall με καύσιμο το αργό

Η ισχυρή άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων διατήρησαν μέχρι το πέρας της συνεδρίασης τα κέρδη στη Wall παρά τις πιέσεις στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου. Σε υψηλό 11 μηνών ο Nasdaq. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Η ισχυρή άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων διατήρησαν μέχρι το πέρας της συνεδρίασης τα κέρδη στους δείκτες της Wall Street παρά τις πιέσεις στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ωστόσο, αντιφατικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αναλυτές από την "υπερβολική" ημερήσια αύξηση στην τιμή του χρυσού και του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Hugh Johnson της Johnson Illiington Advisors, “Το χρηματιστήριο θα διατηρήσει την ανοδική του κίνηση εφόσον τη “στηρίζει” η οικονομία και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Πρόκληση για την αγορά θα είναι η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Όλα τα οικονομικά στοιχεία συνηγορούν –στο μέλλον- σε μια ισχυρή οικονομία με έντονες πληθωριστικές πιέσεις”.

Παράλληλα μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι η αύξηση άνω των 1.000 δολ. του χρυσού οφείλεται εν μέρει στους επενδυτές εκείνους που ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις στις διεθνής αγορές και καταφεύγουν στην αγορά χρυσού προκειμένου να διαφυλάξουν την αξία των κεφαλαίων τους.

O Dan Greenhaus, στρατηγικός αναλυτής της Miller Tabak τονίζει "ότι η πτώση του δολαρίου σε χαμηλό 2008 προκάλεσε την άνοδο του αργού άνω των 71 δολ. και του χρυσού στα 1.000 δολάρια".

Σημαντικά τα κέρδη για τους ενεργειακούς τίτλους του δείκτη Dow με τη Chevron να ενισχύεται 2.2% και την Exxon Mobil υψηλότερα 2.1%.

Στον αντίποδα, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τίτλων του χρηματοοικονομικού κλάδου (μετοχών που πρωτοστάτησαν στην άνοδο τον τελευταίο μήνα) όπως Freddie Mac (-6%), Fannie Mae (-7,2%), AIG (-9%)και Citigroup (-3,7%).

Σημειώνεται ότι μόνο το καλοκαίρι οι δείκτες τις Wall ενισχύθηκαν μεταξύ 11% και 13%.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, 5,9% υποχώρησε ο τίτλος της Kraft Foods μετά την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς της Βρετανικής σοκολατοβιομηχανίας Cadbury.

Επιπλέον η μετοχή της General Electric ενισχύθηκε 4% μετά την αναβάθμιση του τίτλου της σε “Overweight” από την JP Morgan.

Ισχυρή άνοδος 4,5% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 71,30 δολ/βαρέλι.

Το δικαίωμα της με κέρδη 3,5% στα 23,86 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με άνοδο 5,4% στα 6,74 δολάρια. Υψηλότερα 1,7% το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,39 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow ενισχύθηκε 0,59% στις 9.497,34 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,88% στις 1025,39 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,94% στις 2.037,77 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 4.947,34 μονάδες, ο DAX 0,33% στις 5.481,73 μονάδες, ενώ ο CAC 0,22% υψηλότερα στις 3.660,96 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v