Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Συσσωρευμένη" άνοδος στη Wall Street

Οι ευοίωνες δηλώσεις αξιωματούχων και αναλυτών για την οικονομία καθώς και οι κινήσεις εξαγορών συνεχίζονται και η Wall απολαμβάνει "συσσωρευτικά" κέρδη σχεδόν 1%. Ανοδος ευρωαγορών, σε προ-Lehman επίπεδα οι αναδυόμενες.

Εύρωστη άνοδο εμφανίζει το αμερικανικό χρηματιστήριο, που παρέμεινε χθες κλειστό λόγω αργίας και δεν «έπιασε» την ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών στις δεσμεύσεις της G20 για συνέχιση των μέτρων στήριξης των οικονομιών, καθώς και την δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις που υπογραμμίστηκε με την προσφορά 16,7 δισ. δολ. της Kraft Foods για την Cadbury.

Οι σημερινές δηλώσεις περί ταχείας έλευσης της οικονομικής ανάκαμψης, τόσο από επίσημα «στόματα» όπως το ΔΝΤ, όσο και από ιδιώτες αναλυτές, όπως η Credit Suisse, ενισχύουν τις ανοδικές τάσεις.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,63% στις 9.500 μονάδες, ο S&P 0,87% στις 1.025 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,74% στις 2.033 μονάδες.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Suisse προβλέπουν ότι ο δείκτης S&P 500 θα ανέλθει στις 1.150 μονάδες έως τα μέσα του 2010, καθώς η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναθεωρείται υψηλότερα ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη φάση του οικονομικού κύκλου,» αναφέρει το λονδρέζικο τημ στρατηγικών αναλυτών της Credit Suisse . «Πολλές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνιστώσες έχουν επιστρέψει στα προ-Lehman επίπεδα.»

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss- Kahn, δήλωσε σήμερα ότι "έχουμε σχεδόν σίγουρα αφήσει την κρίση πίσω μας.»

Η Goldman Sachs αναβάθμισε την σύσταση για τα μετάλλα, καθώς διαβλέπει αυξημένες ενδείξεις ότι η ανάκαμψη στην διεθνή βιομηχανική δραστηριότητα θα είναι καλυτέρη της αναμενόμενης.

Εύρωστα κέρδη αποκομίζουν οι μεταλλευτικοί και τεχνολογικοί κλάδοι, μετά την άνοδο στις τιμές των μετάλλων και των ημιαγωγών μνήμης. Ο χρυσός ενισχύεται πάνω από τα 1.000 δολάρια, ενώ το αργό πετρέλαιο ενισχύεται κοντά στα 70 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Kraft Foods υποχωρεί 4% στον απόηχο της πρότασης για την Cadbury, η μετοχή της οποίας στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε 42% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Η δραστηριότητα εξαγορών συνεχίζει και σήμερα, με την Deutsche Telekom και την France Telecom να ανακοινώνουν συγχώνευση των βρετανικών επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας.

Οι ευρωπαϊκές και οι ασιατικές αγορές συνέχισαν να ενισχύονται σήμερα, μετά τα σημαντικά κέρδη της Δευτέρας. Αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,53%, ο DAX 0,54%, ενώ ο CAC 0,35%.

Ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών ενισχύεται 1,1% στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Σεπτεμβρίου 2008, λίγες ημέρες πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers, που πυροδότησε την μεγάλη κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο δείκτης Micex στην Ρωσία εκτινάχθηκε 2% ενώ ο Shanghai Composite Index στην Κίνα έκλεισε με άνοδο 1,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v