Ανοδική αντίδραση σε Wall- Ευρωαγορές

Ανοδικό είναι το κλίμα που επικρατεί στην Wall, έπειτα από την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων από την Home Depot και καθώς το πετρέλαιο ακολουθεί διορθωτικές τάσεις. Ωστόσο, οι επενδυτές προβληματίζονται αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις της Fed. Με κέρδη κινείται η Ευρώπη.

Καλησπέρα. Λίγο καλύτερα τα πράγματα.Σε αυτό βοηθά σήμερα η ανακοίνωση καλύτερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων από την Home Depot, εταιρία που περιλαμβάνεται στον Dow και θεωρείται ευθέως ”κυκλική” με την οικονομία.

Με κέρδη κινείται η Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, οι θέλοντες να δώσουν έμφαση στα μικροοικονομικά στοιχεία αποκτούν επιτέλους ένα καλό και ουσιώδες έναυσμα, κανείς μπορεί αν θέλει να εξάγει και κάποια ευρύτερα συμπεράσματα για την τάση κατανάλωσης στις ΗΠΑ.

Ακόμα και η συρρίκνωση των πωλήσεων νέων κατοικιών στην Αμερική δεν αρκεί για να κατευνάσει την τάση αντίδρασης, αφού στον ίδιο βαθμό αυξήθηκαν οι χορηγήσεις αδειών ανέγερσης κατοικιών, στοιχείο που προιονίζεται διατήρηση – στην χειρότερη των περιπτώσεων – της οικοδομικής/κατασκευαστικής δραστηριότητας βραχυπρόθεσμα στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά.

Το ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει από την κίνηση των Ευρωαγορών. Όπου από χθες έχουμε επισημάνει την συγκριτική υπεραπόδοση έναντι τόσο των αμερικανικών όσο και των ασιατικών αγορών. Τάση, που θεωρητικά αντίκειται της λογικής που φέρει το χρήμα να κυνηγάει τα….growth stories.

Κάθε άλλο. Η αγορά κινήθηκε εδώ και μια βδομάδα με βάση εξωγενείς παραμέτρους (momentum driven market) και επιχειρεί σταδιακά να επανέλθει σε αγορά θεμελιωδών αξιών (valuation driven market). Σε αυτή τη προσπάθεια, λογίζονται μια σειρά από παράμετροι. Όσον αφορά τα μακροοικονομικά θεμελιώδη, η Ευρώπη είναι η λιγότερο ελκυστική – εκ των τριών προαναφερθέντων – περιοχή για να επενδύσει κανείς αυτή την εποχή.

Όμως, η διόγκωση του χρέους στις ΗΠΑ, η πληθωριστική πίεση που ασκεί η διόγκωση της προσφοράς χρήματος (πρωτογενής – Μ1) δια της έκδοσης ομολόγων και η αδυναμία της Ιαπωνίας να επιδείξει σταθερότητα στην ανάκαμψη οδηγούν σε ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιεν, αφού συν τοις άλλοις θεωρείται και η λιγότερο εκτεθειμένη περιοχή στον παράγοντα γεωπολιτική αστάθεια, ασχέτως του εάν οι τρομοκρατικές ενέργειες της Μαδρίτης συνέβαλαν εν μέρει στην αποδόμηση του συγκεκριμένου θεωρήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι διαχειριστές κεφαλαίου οδηγούνται σε μια αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων όπου πρωτεύον στόχος είναι η συρρίκνωση των υποαξιών.

Σε αυτή την προσπάθεια, η διατήρηση τίτλων και χρεογράφων που να αποτιμούνται σε ευρώ φαντάζει ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση, τάση που ευνοεί και του αμυντικού χαρακτήρα τίτλους των Ευρωαγορών.

Δεν φτάνει όμως μια Home Depot για να φέρει την…άνοιξη. Μπορεί κάλλιστα να φτάσει για να δώσει το έναυσμα αντίδρασης που τόσο επιζητούσαν οι αγορές, και που θεωρητικά – αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι ενέργειες του Σαββατοκύριακου – θα είχε ξεκινήσει από χθες.

Η ουσία είναι στην διατηρησιμότητα. Εδώ, είχαμε, έχουμε και…διατηρούμε επιφυλάξεις. Η τιμή του αργού πετρελαίου λ.χ. δεν ”φιγουράρει” σήμερα πουθενά. Δεν πάει να πει όμως παύει να υφίσταται ως πρόβλημα, οι επιπτώσεις του οποίου θα γίνουν ορατές σε ορίζοντα 6-9 μηνών.

Παράλληλα, τα διλήμματα παραμένουν: Η Fed θα πάει σε αύξηση των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το boom-bust της οικονομίας; Ή θα διατηρήσει τα επιτόκια, φοβούμενη της επιπτώσεις από την διάβρωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών;

Πάνω από όλα όμως, πού εντοπίζεται η ορθολογική αποτίμηση (fair value);

Ο δείκτης Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 0,78% στις 9.983 μονάδες ενώ ο S&P ακλουθεί με κέρδη 0,87% στις 1.093,58 μονάδες. Την μεγαλύτερη άνοδο κατά 1,36% καταγράφει ο δείκτης Nasdaq οποίος κινείται κοντά στις 1.902,1 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,39% στις 4.422,2 μονάδες, ο DAX καταγράφει άνοδο 0,93% στις 3.789,24 μονάδες, και ο CAC 40 ενισχύεται 0,45% στις 3.569,14 μονάδες.

Κι άλλη τροφή για σκέψη…

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v