Μήνυση στη Vivendi για inside trading

H APPAC, μια γαλλική ένωση μικρομετόχων ξεκίνησε νομικές διαδικασίες, κατηγορώντας τη Vivendi Universal για inside trading, μετά την αποκάλυψη πως ένα ίδρυμα που ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, J. R. Fourtou, αγόρασε ένα μεγάλο μερίδιο εταιρικών ομολόγων χωρίς να το ανακοινώσει δημόσια.

του Jo Johnson στο Παρίσι

H APPAC, μια γαλλική ένωση μικρομετόχων ξεκίνησε τη Δευτέρα νομικές διαδικασίες, κατηγορώντας τη Vivendi Universal για inside trading, μετά την αποκάλυψη πως ένα ίδρυμα που ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας αγόρασε ένα μεγάλο μερίδιο των ομολόγων χωρίς να το ανακοινώσει δημόσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, υπήρξαν εγγραφές και από άλλα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη, στο μέρος των ομολόγων που διατέθηκαν στην δευτερογενή αγορά (115 εκ. ευρώ). Η συνολική έκδοση του ομολογιακού δανείου που εξεδόθη το Νοέμβριο του 2002 με σκοπό την επαναχρηματοδότηση, ήταν συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο του 2002 και ακολούθησε μια μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρίας.

Οι αγορές δεν ήταν παράνομες, αλλά εξέπληξαν τους επενδυτές λόγω του μεγέθους τους και του ότι ο κ. Fourtou δεν αποφάσισε να τις ανακοινώσει. Μια αλλαγή στη γαλλική νομοθεσία θα επιβάλλει την ανακοίνωση τέτοιων συναλλαγών στο μέλλον.

Εκπρόσωπος της Vivendi δήλωσε πως ο κ. Fourtou αποφάσισε να προχωρήσει στην επένδυση συνολικού ύψους 20 εκ. ευρώ μετά από δυο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Gerard Rameix, τον επικεφαλής της Autorite des Marches Financiers. H οικογένεια Fourtou αγόρασε το 17% του μεριδίου που διατέθηκε στη δευτερογενή αγοράς.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο κ. Fourtou δήλωσε πως ”είχε λόγους να πιστεύει πως οι γαλλικές αρχές”- οι οποίες ξεκίνησαν διερεύνηση του ζητήματος- δεν θα εξέταζαν περαιτέρω τον ρόλο του στο ζήτημα. Η AMF δήλωσε πως η διερεύνηση που πραγματοποιεί στη Vivendi ”συνεχίζεται και είναι τεράστια”.

”Είναι λανθασμένη η τοποθέτηση ότι ο κ. Rameix έδωσε εξουσιοδότηση στον κ. Fourtou να πραγματοποιήσει την αγορά ομολόγων”, τόνισε πηγή μέσα στην AMF. ”Του υπενθύμισε τους κανονισμούς και του είπε ότι αν δεν κατείχε εσωτερική πληροφόρηση, δεν θα παρανομούσε.”

Οι αποκαλύψεις και η μήνυση επιφέρουν αμηχανία στην εταιρία, καθώς ο κ. Fourtou επιστρατεύθηκε για να ”καθαρίσει” την εταιρία μετά τα σκάνδαλα εταιρικής διακυβέρνησης που προκλήθηκαν από τον προκάτοχό του, Jean- Marie Messier.

Το ίδρυμα Janelly and Jean-Rene Fourtou αγόρασε μετατρέψιμα ομόλογα αξίας 14,5 εκ. ευρώ. Επίσης, τα παιδιά του κ. Fourtou αγόρασαν ομόλογα αξίας 5 εκ. ευρώ.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v