Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street

Η πτώση στα αποθέματα χονδρικής, οι ανησυχίες των επενδυτών και οι υποβαθμίσεις των αναλυτών στον τραπεζικό κλάδο, πίεσαν τη Wall σημαντικά χαμηλότερα. Πτώση 18% για τη CIT. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η πτώση στα αποθέματα χονδρικής σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των επενδυτών και τις υποβαθμίσεις των αναλυτών στον τραπεζικό κλάδο, πίεσαν τη Wall σημαντικά χαμηλότερα. Πτώση 18% για τη CIT. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Τις σημαντικότερες πιέσεις δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος μετά από συστάσεις αναλυτών –όπως ο Richard Bove- για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών κυρίως στους τραπεζικούς τίτλους καθώς εκτιμά ότι είναι υπερτιμημένοι. Παράλληλα, η JP Morgan υποβάθμισε την ΜΒΙΑ -πτώση 12%-καθώς ανησυχεί για τις ζημιές σε ενυπόθηκα δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Βουτιά κοντά στο 18% για τον τίτλο της CIT καθώς ο πιστωτικός οίκος καθυστέρησε να δημοσιοποιήσει αποτελέσματα τριμήνου ενώ φουντώνουν οι φήμες ότι η διοίκηση προτίθεται να ζητήσει την υπαγωγή του ομίλου σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Επιπλέον, το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένο στη διήμερη συνεδρίαση της Fed και στις αποφάσεις πιστωτικής πολιτικής που αναμένεται να παρθούν και να ανακοινωθούν την Τετάρτη. Αναλυτές εκτιμούν ότι η FED θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, κοντά σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα ενώ θα συνεχίσει να στηρίζει την αγορά με ρευστότητα.

Παράλληλα, ο αναλυτής Tony Cherniawski, της Practical Investor παρατηρεί τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών στον S&P –από την Παρασκευή-και προειδοποιεί ότι ο δείκτης βραχυπρόθεσμα θα οδηγηθεί χαμηλότερα, ίσως και στις 869,32 μονάδες, πριν ξεκινήσει μια νέα ανοδική κίνηση στη Wall.

Στον αντίποδα υπάρχουν και οι αισιόδοξοι αναλυτές, όπως o Garmine Grigoli της Mizuho Securities όπου δε δίστασε σε έκθεσή του να αναβαθμίσει τον στόχο έτους για τον δείκτη S&P στις 1.200 μονάδες από 1.100 προηγουμένως.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων η απροσδόκητη μείωση στα αποθεματικά χονδρικής τον Ιούνιο στις ΗΠΑ είναι ένδειξη των επιφυλάξεων των επιχειρήσεων για τις προοπτικές επιστροφής της ζήτησης.

Ωστόσο, ιδιαίτερα επιτυχής χαρακτηρίζεται η δημοπρασία 3ετών ομολόγων από το αμερικανικό δημόσιο, ύψους 37 δισ. δολαρίων. 

Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου διαμορφούμενη στα 69,52 δολάρια ανά βαρέλι.

Το δικαίωμα της σημείωσε άνοδο 1,4%, στα 22,48 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε χαμηλότερα 3,7% στα 5,62 δολάρια. Απώλειες 1,4% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,10 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow υποχώρησε 1,03% στις 9.241,45 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,27% στις 994,35 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,13% στις 1.969,73 μονάδες.

Στην Ευρώπη, στο Λονδίνο ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,08% στις 4.671,34 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 2,44% στις 5.285,81 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 1,38% στις 3.456,18 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v